Egész napos programokkal nyitotta a szezont a Rátgéber Kosárlabda Akadémia

Nemzeti Kosárlabda Akadémia, Pécs, ünnepség
Pécs, 2018. október 11. A pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia az átadás napján, 2018. október 11-én. A Rátgéber Kosárlabda Akadémia szakmai bázisán nyugvó pécsi Nemzeti Kosárlabda Akadémia több mint 2,5 milliárd forintból épült meg. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Vágólapra másolva!
Felkészülési mérkőzésekkel, akrobatikus kosárlabda show-val, szabadidős családi és sportprogramokkal nyitották meg a 2021/2022-es szezont a pécsi Rátgéber Kosárlábda Akadémián (RKA) vasárnap.

A baranyai megyeszékhelyen működő Nemzeti Kosárlabda Akadémia épületében rendezett ünnepélyes szezonnyitón tartott köszöntőjében Sáfár Sándor sportakadémiákért felelős miniszteri biztos kijelentette: a kormányzat a jövőben is támogatja az akadémia munkatársait, sportolóit, egyben sok sikert és eredményes szereplést kívánt a fiataloknak.

Decsi István, a Pécsi Tudományegyetem (PTE) kancellárja azt hangoztatta, hogy az akadémia növendékei nemcsak a sportban fejlődhetnek folyamatosan, hanem mentálisan is, hiszen a sport jellemformáló erejű.

Kiemelte: a PTE ahogyan a múltban, úgy a jövőben is mindenben segítséget nyújt a hallgatók sportolási lehetőségeinek biztosítására. Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere örömét fejezte ki, hogy ebben a szezonban várhatóan már lehetőség lesz újra közös szurkolásra, s a pandémia nem veszélyezteti a mérkőzések megszokott módon történő megrendezését. Hozzátette: az önkormányzat a jövőben is igyekszik erejéhez mérten támogatni a sportolni vágyó fiatalokat és a nevelésükkel foglalkozó egyesületeket.

A Rátgéber Kosárlabda Akadémia tartalmas programokkal nyitotta meg az idényt Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Rátgéber László, az akadémia vezetője, szakmai és stratégiai igazgató kiemelte: a Nemzeti Kosárlabda Akadémia létjogosultságát jól mutatják azok a kiváló eredmények, amelyeket az egyesület csapatai, kosárlabdázói értek el szakemberei segítségével az elmúlt években.

Úgy fogalmazott, hogy a létesítmény magasabb minőséget képvisel, mint a Barcelona vagy a Real Madrid hasonló infrastruktúrája, mindez ugyanakkor óriási felelősséggel is együtt jár, hiszen eredményeket kell produkálni.

Vélekedése szerint ehhez a legfontosabb, hogy az akadémia sportolói, szakmai munkatársai folyamatosan, mindent "kiadjanak magukból", ennek segítségével szakadjanak ki a középszerűségből, legyenek sikeresek. Beszédében Rátgéber László köszönetet mondott a kormányzat támogatásának azért, hogy eszközeivel segítette az akadémia létrehozását és segíti a működését.

Az utánpótlás-nevelő intézmény vasárnapi szezonnyitóján négy felkészülési mérkőzést tartottak, majd akrobatikus kosárlabda show-t rendeztek,

az előző szezon kiválóságai számára díjakat adtak át, Kenderesi Tamás olimpiai bronzérmes úszó élménybeszámolót tartott, továbbá szabadidős és családi programokat tartottak a fiatal játékosok és szüleik részére. A rendezvény keretében délelőtt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelenlétében megkoszorúzták a 2013-ban elhunyt Fűzy Ákos korábbi, Pécsen és Győrben is dolgozó élvonalbeli edző és Tapodi Péter győri klubigazgató emlékére felállított kopjafát.