Vágólapra másolva!
Kis híján két fontos rekord is megdőlt a női kézilabda-világbajnokság vasárnapi játéknapján. Előbb a svéd Nathalie Hagman dobott 19 gólt Üzbegisztánnak, majd Hollandia múlta felül a magyar válogatott által elért egy meccsen szerzett legtöbb gól rekordját.

Lehet, hogy az idő valóban Hasszan Musztafát, a Nemzetközi Kézilabda-szövetség elnökét fogja igazolni a vb-mezőny 32 csapatra való bővítésében, de jelenleg nem hinnénk, hogy a sportág érdekeit szolgálnák a helyenként 30 gólos különbséggel eldőlő találkozók.

Mindenesetre a sztárcsapatok eddig nem kegyelmeznek azoknak az országoknak, ahol csak amatőr szinten játsszák a kézilabdát. Svédország 48-10-re nyert Puerto Rico ellen, amiből Nathalie Hagman egymaga 19 góllal vette ki a részét. A vb-rekord Natalia Todorovska nevéhez fűződik (2005-ben 21 gól Kamerun ellen), ez egyelőre nem dőlt meg. Teljesítményével még a montenegrói nemzeti csapatban 12 gólt szerző Jovanka Radicevic teljesítményét is elhomályosította.

Larissa Nüsser hét góllal vette ki a részét a holland válogatott gólrekordjából Forrás: IHF

Nem úgy a magyar válogatott által szintén 2005-ből tartott, egy mérkőzésen szerzett legtöbb gól rekordja. Hollandia két nappal ezelőtt Puerto Ricónak még "csak" 55-ször vette be a kapuját, így kettővel elmaradt a mieink Ausztrália ellen felállított csúcsától. Azonban vasárnap az üzbégek ellen már összejött a javítás: 58-at dobtak az ázsiaiaknak.

Mivel Üzbegisztán és Puerto Rico azonos csoportban szerepelnek, és minden négyesből továbbjut három válogatott, ezért egyikük ott lesz a középdöntőben, ahol Románia és Norvégia terhelheti még tovább a kapujukat. Reméljük, a keddi holland-svéd rangadó azért több izgalmat hoz majd...

A norvégok szintén gáláztak Irán ellen, a 41-9-es kiütésből Marit Jacobsen hét góllal vette ki a részét. Az olimpiai bajnok Franciaország nem adott esélyt a szlovénoknak, talán az a nap meglepetése, hogy ennyire simán, 29-18-ra diadalmaskodtak balkáni ellenfelükkel szemben. Csapata legeredményesebbje a Győri Audi ETO játékosa, Estelle Nze Minko lett, hat találattal.

A nap legszorosabb meccsét a lengyelek és az orosz csapat játszották egymással. Hiába vezettek az első félidőt követően hattal az oroszok, a riválisnak sikerült 22-21-re visszazárkóznia, és csak nagy nehezen adta meg magát. Egyik oldalon Alexandra Rosiak, a másikon Jekatyerina Ilina zárt nyolc góllal.

A szombaton továbbjutó nyolc válogatott mellé vasárnap további hét csatlakozott. A magyar válogatott helye már szintén biztos a középdöntőben, így a hétfő este 20:30-kor kezdődő Németország elleni rangadó kérdése már csak az, hogy hány pontot visz magával Golovin Vlagyimir együttese a torna következő szakaszára.

Női kézilabda-világbajnokság, Spanyolország, csoportkör, 2. forduló:
A csoport (Granollers):
Franciaország-Szlovénia 29-18 (13-8)
Montenegró-Angola 30-20 (11-9)

B csoport (Llíria):
Orosz csapat-Lengyelország 26-23 (16-10)
Szerbia-Kamerun 43-18 (19-9)

C csoport (Castelló):
Románia-Kazahsztán 38-17 (14-9)
Norvégia-Irán 41-9 (22-3)

D csoport (Torrevieja):
Hollandia-Üzbegisztán 58-17 (28-10)
Svédország-Puerto Rico 48-10 (26-5)