Vágólapra másolva!
A horvát válogatott 23-20-ra legyőzte Szerbiát a férfi kézilabda Európa-bajnokság szombat esti balkáni rangadóján. A Szegeden megrendezett mérkőzés a torna eddigi legjobb hangulatú találkozója volt.

Helyszíni tudósítás

Már a csapatok bemutatása és a két ország himnusza közben érződött, hogy itt valami egészen különleges atmoszférájú mérkőzés van készülőben. A 2. percben a pályára bedobott söröspoharakat leszámítva a két tábor egészen kultúráltan buzdította válogatottját a teljes meccs során.

Bodgan Radovojevic nem véletlenül érezte magát ennyire otthon a Pick Arénában Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az alacsonyabb színvonalért abszolút kárpótoltak minket az izgalmak és a balkáni rangadóhoz méltó hangpárbaj a lelátón. Az első félidőben élmény volt nézni, ahogy két Magyarországon játszó szerb, a szegedi Bogdan Radivojevic góljai, a veszprémi Vladimir Cupara pedig védései után tombolva - jó értelembe véve - hergelik a saját népüket.

A másik oldalon az Eb során a 13. percben lépett pályára először Luka Cindric, a Barcelona világklasszis horvát irányítója, aki a torna előtt még pozitív koronavírustesztekkel riogatta rajongóit. A kiváló játékos parádésan kézilabdázva juttatta 11-9-es előnyhöz a kockásmezes együttest a szünetre.

Luka Cindric valósággal elvarázsolta megmozdulásaival a szegedi közönséget Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szerbeknél egyértelműen a pálya jobbszélén volt a legnehezebb dogla Toni Gerona szövetségi kapitánynak, hogy eldöntse, ki legyen a pályán. A remeklő szegedi Radivojevicet a második félidőre Darko Djukic váltotta. Szintén csere volt a horvát kapuban, Ivan Pesic helyén a rutinos Mate Sunjic emberfeletti bravúrokkal robbantotta fel a csarnokot a többezer honfitársa jóvoltából. (14-11)

A kb. 8000 szurkolónak nagyjából a fele horvát mezben figyelte az eseményeket, egynegyede a szerbeknek drukkolt, a többiek pedig semlegesként élvezték a parádés légkört. Ivan Martinovic góljaival a horvátok a második félidő közepe táján két-háromgólos előnybe kerültek. Lazar Kukic találatai életmentőek volt a szerbeknek.

Fantasztikus hangulat volt a Pick Arénában - nem lehet elégszer leírni Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az utolsó tíz perc 19-15-ös horvát vezetéssel és egy Gerona-időkéréssel kezdődött. A szerbek spanyol kapitánya hihetetlen fanatizmussal magyarázta el, hogy szerinte hogyan lehetne megfordítani a meccset a hajrában. Cupara bravúrja után Milos Orbovic találatával jöttek közelebb a nagy riválishoz.

Visszatért a pályára Radivojevic, aki magabiztosan értékesítette a büntetőjét, de már ez sem mentette meg a szerbeket. Horvátország 23-20-ra megnyerte a balkáni rangadót, amivel továbbra is megvan az esélye a középdöntőbe jutásra.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, csoportkör, 2. forduló
C csoport (Szeged, Pick Aréna):
Horvátország-Szerbia 23-20 (11-9)
korábban:
Franciaország-Ukrajna 36-23 (17-11)