Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott 31-28-ra kikapott Hollandiától a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság csütörtöki nyitónapján a teltházas budapesti MVM Dome-ban.

Helyszíni tudósítás

Eljött a nap, amire minden magyar kézilabdarajongó hosszú ideje várt: a férfi válogatott története során először léphet pályára hazai pályán felnőtt világeseményen. Új hősök születhetnek az előttünk álló két és fél hét folyamán - így harangoztuk be a 2022-es Európa-bajnokságot.

A tornát Szlovákiával közösen rendezzük, így Budapest, Debrecen és Szeged mellett Kassa és Pozsony is otthont ad jó néhány összecsapásnak. Függetlenül attól, hogy három, hét, nyolc vagy kilenc alkalommal kell a mieinknek pályára lépnie, az összes meccsén az új népligeti csodaarénában, az MVM DOME-ban lesz jelenése Gulyás István csapatának.

A magyar szurkolók remek hangulatot teremtettek a népligeti MVM DOME-ba Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az előzetes várakozásoknak megfelelően már a budapesti nyitómeccset is telt ház (mind a 20 022 jegy elkelt) előtt rendezték meg. Ebben semmi meglepetés nincs, tekintve hogy a sportág hazai történetében ez tényleg egy példátlan esemény. Egy páratlan eseményhez látványos nyitány dukál, ennek a reményében kb. 6500-an már egy órával a kezdő sípszó előtti shoműsort is a székükről tekintették meg.

Az akrobatikus elemek mellett Vastag Csaba elénekelte az Eb hivatalos dalát, a Fight című számot, tette ezt úgy, hogy közben kb. 15 méter magasba emelkedett fel egy kötél segítségével. Egy olyan építményben, ami akkora, mint a római Colosseum fénykorában, erre bőven volt is helye az élőadóművésznek.

A magyar tábor jóvoltából már a show után zengett a "Ria, Ria, Hungária" a csarnokban. A bemelegítésre is tapsvihar közepette futott ki a nemzeti csapat. Mivel egy meccsre csak 16 játékos nevezhető, így a szakmai stábnak négy főt is ki kellett hagynia a bő keretéből: Borbély Ádám, Nagy Bence, Sunajko Stefan és Győri Mátyás csak a lelátón foglalhattak helyet.

A látványra is adtak a szervezők, igazi meccsélmény volt már az első napon Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kay Smits góljával a hollandok szereztek vezetést, de nem sokkal később Máthé Dominik bombájával hamar jött az egyenlítés. Luc Steins, a PSG irányítója is hamar bemutatkozott, az irányító szépen talált helyet a falunkban. A torna másik potenciális magyar sztárja, Bánhidi Bence is hamar megszerezte első találatát. (2-2)

Az elsöprő lendülettel kezdő hollandok hamar háromgólos előnybe kerültek, Smits és Steins voltak elemükben (2-5). Bánhidi remek befordulásával kiharcolt egy kiállítást és egy hétméterest is, de Máthé büntetőjét Bart Ravensbergen bravúrral védeni tudta. Bánhidi a 10. percben újabb hetest harcolt ki, Máthé ezúttal nem hibázott.

A másik oldalon Bánhidit kiállították, majd üres kapuval támadtunk, de eladtuk a labdát, így Robin Schoenacker könnyű gólt szerzett. A 12. percben 7-3-as hátrányban Gulyás István először kért időt az Európa-bajnokságon. Mikler Roland első bravúrja után Lékai Máté adott óriási passzt Rodríguez Pedrónak, aki nem hibázott a szélről.

Máthé Dominik főszereplő volt az első pár percben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Smits passzívnál lőtt könnyű gólt a leszorított falunkkal szemben, majd egy magyar technikai hiba után megint holland gól jött, Samir Benghanem talált a kapuba, a beálló góljával először volt öt találat a különbség a két válogatott között. (4-9)

Máthé hétméteresével megkezdtük a felzárkózást, majd a Mikler helyére beszálló Székely Márton mutatott be emberfeletti bravúrt. Ugyanez sajnos nem jött össze neki Smitsszel szemben, aki magabiztosan értékesítette újabb büntetőjét. Mindkét védekezés a szabályok adta lehetőségek határát súrolta, sőt, helyenként túl is ment azon. Máthé azonban újabb hetest hagyott ki.

Dani Baijens egy Sipos Adriánnal való szerencsétlen ütközés következtében percekig a földön volt, majd a sportszerű közönség természetesen megtapsolta a rivális játékost is, amikor elhagyta a pályát. A szünet nem zökkentette ki Székelyt, aki ezúttal a szélről védett nagyot. Bodó Richárd parádésan lőtte ki az alsó sarkot.

Minden egyes gólért nagyon meg kellett szenvednie a mieinknek a rendkívül összeszedetten védekező Hollandiával szemben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az első félidő hajrájára fordulva beállt ez a négy-ötgólos holland vezetés, Hanusz Egon góljára Benghanem azonnal válaszolt. (7-12) Az egyre jobban működő magyar védekezésnek és Bodó, illetve Bánhidi találatainak köszönhetően a mieink 13-10-re feljöttek a szünetre. Pedro rögtön kiharcolt egy újabb büntetőt, Lékai pedig be is dobta.

Bóka Bendegúz góljával hamar visszajöttünk a lehető legkisebb hátrányra. A nagy iramban kezdődő második játékrész elején könnyebben tudtunk a kapuba találni, Máthé és Bánhidi is sikerrel jártak a holland válaszok közepette. (14-15) Baijens előbb gólt szerzett, majd a másik oldalon Bánhidinek okozott sérülést, akit percekig ápoltak a magyar fiziósok a kispadunk mellett-mögött.

A beálló helyére Rosta Miklós érkezett a pályára, de a fontos pillanatokban továbra is hiba csúszott a koncentrációnkba. Ezzel nagyon megnehezítettük a saját dolgunkat, mert Hollandia élni tudott a kínálkozó lehetőségekkel, így visszaállította a három-négygólos előnyét. (14-18)

A magyar kispad végig együtt élt a játékkal Fotó: Csudai Sándor - Origo

Lékai góljai életmentőnek bizonyultak a 40. percre fordulva, majd a továbbra is inkább durván, mint keményen védekező riválisból Rutger ten Velde kapott piros lapot a Máthéval szembeni brutális megmozdulásáért. Pedro gólja kettős emberelőnyben született, majd Lékai vette hátára a magához képest rosszul játszó, de szokásához híven hatalmasat küzdő együttest. (18-20)

Székely védése után végleg egymásra talált a csapat és a közönség, de a következő gólt mégis Baijens lőtte. A szélmalomharcban Topic Petar is feliratkozott a gólszerzők közé, de Smits heteseire továbbra sem volt ellenszer. Máthé olyan gólt dobott, mint a kispadon ülő legendás elődje, Nagy László fénykorában.

A 48. percben ismét Lékai volt a megoldóemberünk, majd Sipos Adrián második kiállítása után ismét emberhátrányba kerültünk. Bodó embertelen nagy góljai után az utolsó tíz percet 25-23-as hátrányban kezdhettük meg. Ravensbergen ekkor bemutatott pár védést, ami igencsak lehangoló volt, de Székely is jól avatkozott közbe.

Lékai Máté volt a magyar válogatott egyik vezére Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ő és Bodó vették a hátukra a mieinket, a szegedi balátlövő ismét betalált, egygólos hátrányba visszahozva a mieinket. Sőt, egy holland hiba után öt perccel a duadszó előtt az egyenlítésért támadhattunk, de Lékai bejátszása egy hajszállal pontatlanabb volt a kelleténél Topic irányába.

Az óriásit játszó, kétszámjegyű gólmennyiséget (végül 11-nél állt meg a meccs embere) termelő Smits ismét elcsendesítette a budapesti közönséget. Lékai szintén hatalmasat játszott,

két góljával 28-28-nál utolértük a hollandokat.

Ekkor egy cunderrel hamar visszaszerezték a vezetést, majd bő másfél perc volt hátra, amikor Lékai kiharcolt egy kiállítást, így emberelőnyben zárhattuk a találkozót.

Azonban sajnos Máthé lövésnél nem láttak szabálytalanságot a játékvezetők, így a hollandok kezébe került a győzelem sorsa. A nagy feszültség közepette a magyar kispadon előbb Nagy László kapott sárga lapot, amivel a bírók csak a nézőket hergelték, majd Lékai cserélte el magát, így emberelőny helyett védekezsében mi kerültünk hátrányba. A rivális élt is a lehetőséggel, Benghanem lőtte a mindent eldöntő találatot.

Székely Márton védései is kevesek voltak a fordításhoz Fotó: Csudai Sándor - Origo

A magyar válogatott számára 31-28-as vereséggel kezdődött az Európa-bajnokság.

Gulyás István csapata legközelebb Portugália ellen lép pályára vasárnap este 18:00-kor.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, Magyarország és Szlovákia
B csoport, 1. forduló
MAGYARORSZÁG - Hollandia 28-31 (10-13)
MVM Dome, v.: Kurtagic, Wetterwik (svédek)
lövések/gólok: 42/31, illetve 44/28
gólok hétméteresből: 5/5, illetve 6/4
kiállítások: 10, illetve 10 perc
Magyarország: Mikler - Rodríguez 3, Máthé 5, Sipos, Bánhidi 3, Szita, Lékai 8, cserék: Bóka 1, Topic 1, Székely, Hanusz 1, Bodó 6, Ancsin, Ligetvári, Rosta, szövetségi kapitány: Gulyás István
a holland válogatott gólszerzői: Smits 11 gól, Baijens 7, Benghanem, Schagen, Steins 3-3, ten Velden 2, Boomhouwer, Schoenaker 1-1