Vágólapra másolva!
A magyar kézilabda-válogatott 31-30-ra legyőzte Portugáliát a részben hazai rendezésű Európa-bajnokság vasárnap esti csoportmérkőzésén. Gulyás István csapata ezzel továbbra is versenyben van a középdöntőbe jutásért.

Helyszíni tudósítás

Sajnos egy nappal a Portugália elleni létfontosságú találkozó előtt ismét elérte a magyar válogatottat a koronavírus. Győri Mátyás, a nemzeti csapat irányítója produkált pozitív tesztet a szombati nap folyamán, így a taktikai okokból kimaradó Borbély Ádám, Sunajko Stefan és Nagy Bence mellett ő sem került be a 16 fős meccskeretbe.

Gulyás István szövetségi kapitány egyébként ugyanazzal a meccskerettel vágott neki a vasárnapi öszecsapásnak is, mint a csütörtökön meglepetésre 31-28-as holland sikerrel záruló nyitómeccsünknek. Nem csak mi, de a népligeti MVM DOME-ba kilátogató nézősereg is abban reménykedett, hogy ez lesz az egyetlen közös a mieink első és második Eb-meccsében.

Topic Petar kezdett a sérüléssel bajlódó Bánhidi Bence helyén beálló poszton Fotó: Csudai Sándor - Origo

A hollandok ellen bokasérülést szenvedő Bánhidi Bence csak a bemelegítés bizonyos részeit vállalta be fájó testrésze miatt. Még az egy nappal ezelőtt Szegeden lejátszott balkáni rangadó mércéjével is hangos szurkolással a háttérben kezdődött meg a meccs. A 18-19 ezer rajongó abszolút átérezte ennek a meccsnek a súlyát.

Ennek ellenére az első gól Daymaro Salináé volt, aki jól szerzett labdát és ment végig senkitől sem zavartatva ziccerig. Antonio Areia nagyon közel járt ahhoz, hogy rá nem jellemző módon büntetőt hibázzon, de végül megtalálta az utat Mikler Roland lábai mellett a kapuba. A lövéseink az első pár percben pontatlanok voltak, Máthé Dominikkel szemben Gustavo Capdeville védett.

A "hétköznap" Szegeden kézilabdázó Miguel Martins lehetetlen szögből juttatta 3-0-s előnyhöz a portugálokat. Az első gólunk az 5. percben jött, Máthé értékesített egy hétméterest. A túloldalon Victor Iturizza fordult be a falból és lőtte el Mikler mellett a labdát a hálóba. Bóka Bendegúz a szélről lőtte ki a hosszú felső sarkot, először talpra ugrasztva a magyar szurkolókat. (2-4)

Szita Zoltán gólerősen kezdte a mérkőzést Fotó: Csudai Sándor - Origo

Topic Petar kiállítását Alexandre Cavalcanti használta ki, de a következő percek főszereplője Lékai Máté volt, aki egyik támadásából gólt szerzett, a másikból pedig kiállíttatta Iturizzát. Sajnos Máthé bombája a felső lécet törte ketté, nem úgy Szita Zoltáné, aki szintén elemi erővel lőtt, góljával pedig feljöttünk 5-4-re. Ekkor Paulo Pereira először kért időt a találkozó során.

Mikler első igazi nagy védésére bő 12 percet kellett várni, majd ismét emberelőnybe kerültünk. Máthé gyönyörű passzát a Bánhidi helyén beállóban kezdő Topic váltotta gólra, amivel 5-5-nél utolértük ellenfelünket. Martins talpról lőtt góljára Szita válaszolt, majd Sipos Adrián gyönyörű labdaszerzése után nüanszokon múlt, hogy Pedro Rodríguez varázslatos cundere áthaladt a gólvonalon. De áthaladt, így 7-6-nál ávtettük a vezetést.

Lékai vetődött be a hatoson belülre egy Mikler-védés után összeszedni a kipattanót, ez is azt mutatta, hogy ezen a napon a mieink sokkal élesebbek és koncentráltabbak voltak, mint három nappal ezelőtt. Bodó kiállítása után emberhátrányba kerültünk, ez nem zavarta Miklert, aki ezúttal Miguel Alves szélről eleresztett lövését védte. Ugyanezt a túloldalon Capdeville nem tudta megtenni a rendkívül aktívan játszó Szita kísérleténél.

A hangulat még a csütörtöki nyitómeccsen tapasztaltakat is jóval felülmúlta Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az egyik oldalon Fabio Magalhaes, a másikon Topic pillanata következett, majd Leonel Fernandes góljára Pedro válaszolt. (10-8) Mikler - immáron emberelőnyben lábbal óriásit védett az első félidő utolsó tíz percére fordulva, Máthénak már csak az üres kapuba kellett dobnia a labdát. A gólt Topic szabálytalansága miatt nem adták meg, ami rosszabb hír volt, hogy a beálló második kétperces kiállítását is megkapta.

Az átmeneti zavarodottságunkat Fernandes használta ki, majd Rosta Miklós brusztolt hatalmasat a következő gólunkért. A portugálok Alves és Gilberto Duarte góljaival 12-12-nél utolértek bennünket, a magyar szakmai stáb pedig időt kért. A hátralévő öt percet Ancsin Gábor találata és Mikler sokadik védése nyitotta, majd Martins egalizált. Bodó szokásához híven a szaggatotton túlról ugrott fel és lőtt a kapuba.

Sipos kiállítása miatt emberhátrányban ért véget az első 30 perc a számunkra, amit a portugálok kegyetlenül kihasználtak, így ők mehettek 15-14-es előnyben az öltözőbe. A szünet után Máthé újabb bedobott büntetőjével és Bóka gyors indításos góljával hamar visszavettük a vezetést. A kapuba beálló Székely Márton is védésekkel kezdett, de Rui Silva visszahúzott lövése nagyon jó helyre érkezett. (16-16)

Lékai Máté rövid időn belül négy magyar gólt dobott a második félidő elején Fotó: Csudai Sándor - Origo

A következő szakaszban Lékai jelentkezett négy szép góllal, amivel a rendre betaláló portugálok előtt tudtunk maradni. Székely emberfeletti védése akkorát csattant a tenyerében, hogy azt még a lelátó felső szektorában ülve is hallhattuk, majd Máthé góljánál ismét felrobbant a csarnok. (21-22)

Sőt, Székely megint bemutatott egy védést, majd Topic találatával kettővel megléptünk. A 42. percben döntött úgy a Paulo Pereira, hogy előveszi a gyilkos fegyverének számító hét mezőnyjátékossal való támadó taktikáját. Rui Silva gólt is szerzett, de Máthé büntetőből hamar válaszolt. Topic után Sipos is megkapta második két percét.

A hátrány után Hanusz Egon is megszerezte első gólját. Martins betalált, de Bóka jól vitte végig az üres kapuig a labdát és lőtte még be a pályára visszaszaladó Capdeville előtt. Rui Silva ziccert hibázott, majd Ancsin sikeres átlövése után először mentünk el három góllal, így az utolsó tíz perc 27-24-es magyar vezetés birtokában kezdődött.

Székely Márton extázisban védett a második félidőben Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ligetvári Patrik kiállításával és Areia varázslatos büntetőjével a rivális számára kezdődött jobban a hajrá. "Gyerünk gyerekek, az ország veletek" - zúgott a lelátó rigmusa, Hanusz ki is harcolt egy hetest. Jött Máthé, aki Manuel Gasparral szemben sem hibázott. (28-25) Rui Silva könnyedén dobta be a ziccerét, majd Nagy László kérte ki a második időnket.

Portugália hét emberrel támadva Duarte góljával feljött egy gólra, amikor öt és fél percre voltunk a dudaszótól. Szita lövését Capdeville védte, egy nüanszon múlt, hogy nem sikerült összeszedni a kipattanót, Iturizza azonnal kiegyenlített. Máthé sajnos a legfontosabb pillanatban rontotta el a büntetőt, pontosabban Capdeville kivédte.

A portugálok a vezetésért támadhattak, de Székely óriásit védett. Három perc volt hátra, amikor Szita fantasztikus talpról eleresztett bombája góllal zárult. Mikler egy hetesre visszajött a pályára, de nem volt esélye Areia trükkös lövésével szemben. (29-29) Iturizza brutális szabálytalansága után megkapta a harmadik két percével együtt a piros lapot is, Szita pedig lent maradt a földön.

Micsoda meccs, micsoda győzelem! Fotó: Csudai Sándor - Origo

Lékai Máté belőtte a hétméterest kereken egy perccel a vége előtt. 23 másodperc volt még az órán, Portugália időt kért. Salina kiegyenlített, de túl hamar tette, még maradt 12 másodpercünk csodát tenni. Máthé be is lőtte a győztes gólt, a magyar válogatott elképesztő győzelmet aratott.

A 31-30-as győzelemmel még megmaradt az esély nemzeti csapatunk középdöntőbe jutására!

Gulyás István csapata számára kedd este 18:00-kor, Izland ellen zárul a csoportkör.

Férfi kézilabda Európa-bajnokság, B csoport, 2. forduló
MAGYARORSZÁG- Portugália 31-30 (14-15)
gólszerzők: Máthé 8 gól, Lékai 6, Szita 4, Topic, Bóka 3-3, Ancsin, Pedro 2-2, Bodó, Hanusz, Rosta 1-1, illetve Areia, Martins, Rui Silva 5-5, L. Fernandes 4, Iturizza, Salina 3-3, Duarte 2, Cavalcanti, M. Alves, Magalhaes 1-1
később:
Izland - Hollandia 20:30