Olyan történt a kézi-Eb-n minden idők egyik legjobb játékosával, ami azelőtt még soha

handball Horizontal Nikola Karabatic Henrik Möllgaard Magnus Saugstrup
France's Nikola Karabatic (L) jumps to shoot during the Men's European Handball Championship match for 3rd place between Denmark and France in the MVM Dome arena in Budapest, Hungary, on January 30, 2022. (Photo by Attila KISBENEDEK / AFP)
Vágólapra másolva!
Nikola Karabatic elképesztő mennyiségű, 17 mérkőzést játszhatott már a francia kézilabda-válogatott csapatával éremért, és az ezekről döntő mérkőzéseken eddig mindig képes volt góllal segíteni csapatát - egészen a vasárnapi Dánia elleni Eb-bronzmeccsig.

Semmi sem tart örökké. Ez a valaha volt egyik legnagyobb kézilabdázó, Nikola Karabatic pályafutására is igaz. A 37 éves legenda összesen 24 alkalommal léphetett pályára nagy világeseményen a galloknál, ebből 18-szor eljuttatta csapatát a torna végjátékába.

Nikola Karabatic egy gólt sem tudott dobni a dánok elleni Eb-bronzmeccsen Forrás: AFP/Attila Kisbenedek

Azonban olyan még soha nem fordult elő vele, hogy a legfontosabb, éremről döntő mérkőzésen ne találjon a kapuba. Erre a vasárnapi budapesti Európa-bajnokság Dánia elleni bronzmeccséig kellett várni, ahol egyetlen gólt sem dobott, csapata pedig hosszabbítás után kikapott.

Karabatic tavaly ilyenkor először hagyott ki válogatott tornát pályafutása során, amikor a 2021-es világbajnokság alatt súlyos térdsérüléssel bajlódott éppen. Visszatérése után inkább védekezésben nyújtott kiemelkedőt a tokiói olimpián, ahol 2008 és 2012 után ismét aranyéremre vezette a franciákat.

A PSG legendája ezen az Eb-n aránylag sok időt töltött a pályán, de támadásban már nem volt az igazi. Valószínűleg a 2024-es párizsi olimpiáig még szeretne a francia válogatott tagja lenni, hogy majd 40 esztendősen a számára hazai ötkarikás játékokon búcsúzzon az aktív játéktól.