Vágólapra másolva!
Elsősorban a második és a negyedik negyedben nyújtott fantasztikus támadójátékának köszönhetően a Sopron Basket csapata újabb fontos győzelmet aratott a női kosárlabda Euroligában. A török Galatasaray legyőzése után ismét a Sopron vezeti a B-csoportot a legrangosabb európai kupasorozatban, amely elképesztő teljesítmény.

A Galatasaray csapata az Isztambult sújtó hatalmas havazás miatt kedden nem tudott elrepülni a török városból Bécsbe, így a vendégek a meccs napján estek be Sopronba. A 21 órás kezdést - amelyet amúgy nem sok minden indokolt - a törökök kérték. Az ő időszámításuk szerint 23 órakor (Törökországban 2 órával többet mutatnak az órák) kezdtek tehát, hogy ennek milyen szakmai okai voltak, azt csak ők tudják.

A Sopron mindenesetre belement ebbe, arra gondolva, hogy a török csapat játékosai a lehető legritkább esetben kezdnek el meccset éjjel 11 órakor.

Az első negyed elején meglepte a sárga mezes soproniakat a török csapat Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Sopron megint nem tudott teljes csapattal felállni, most éppen Jelena Brooks küszködött olyan betegséggel, amely nem tette lehetővé a játékát. Ez mindenképpen érzékeny veszteség volt a magyar bajnokcsapatnak, amely egy hete bravúros győzelmet aratott az oroszországi Kurszk pályáján.

Azzal a győzelemmel ideiglenesen a tabella elejére ugrott a magyar csapat, de az igazi vizsga most következett.

A szerdai Galatasaray elleni meccs után három nappal, azaz ezen a héten szombaton a másik török együttes, a Fenerbahce látogat majd Sopronba, hogy egy hét múlva a franciaországi Mont-de-Marsanban a Basket Landes ellen fejezze be az alapszakaszt a magyar együttes.

Nem volt telt ház, de akik kijöttek, jól szórakoztak a késő esti meccsen Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Sopron számára nehezen indult el a meccs. Majdnem 3 perc telt el, amikor Határ Bernadett megszerezte a magyarok első két pontját, ekkor 2-6 volt az állás, Kaela Davis ekkor tarthatatlan volt a soproniak számára, mert a törökök első 8 pontjából hatot ő dobott. 6-12-es állásnál Gáspár Dávid megunta a Sopron szellős védekezését és időt kért.

Ez hatott, mert Fegyverneky triplája után már csak 3 ponttal vezettek a törökök.

Aby Gaye kosara után már csak egy ponttal (11-12), January hármasa után egyenlő lett az állás (14-14), majd ismét Aby Gaye jött és a meccs folyamán először vezettek a hazaiak. Az első negyed vége után két ponttal a Sopron vezetett.

Varga Alíz a török csapat védőinek gyűrűjében Fotó: Csudai Sándor - Origo

Szoros maradt a meccs a második negyed elején is. A törökök pillanatok alatt tüntették el a Sopron 4 pontos előnyét (20-20), s ekkor Fegyverneky Zsófia vette hátára a csapatot, majd Gabby Williams duplája után már 26-21 volt az állás.

Lélektanilag nagyon fontos pillanat volt, hogy Határ Bernadett a támadóidő lejártakor, a dudaszóval azonos időben dobott egy tempót, majd Varga Alíz bravúrkosara után már 31-21 volt az állás, azaz 10 ponttal vezetett a Sopron.

A törökök kétségbeesetten kértek időt, de a támadásban egyre többet hibáztak, miközben egy January-Határ összejátékot követően utóbbi dobott szenzációs kosarat.

Gabby Williams vezeti a labdát a Galatasaray elleni meccsen Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ekkor négy magyar volt a Sopronban a pályán, Czukor Dalma is feliratkozott a pontszerzők közé. A 17. percben már 37-21 volt az állás, azaz 20-20 után egy 17-1-es szakaszt nyomott le a magyar bajnok. Egészen elsöprő játékot mutatott tehát be a második negyedben a magyar együttes, miközben a török kispadon valóságos háború robbant ki.

Efe Gueven vezetőedző úgy ordított saját játékosaival, hogy még a közönség hangos éljenzését is elnyomta.

Ha nem állnak oda a segédedzők, akkor a tréner megveri saját játékosát, Melis Gulcant. A nagyszünet előtt nem sokkal January vágott be egy hármast (44-26), s ez maradt az állás a nagyszünetre is. Ezt a tíz percet 28-12-re nyerte meg a Sopron Basket, amely tényleg minden elismerést megérdemelt. Nem mellesleg, ezzel a két csapat összevetésében is messze a magyarok voltak már a jobbak.

Nevena Jovanovic is nagyon sokat lendített a második félidőben a Sopron játékán Fotó: Csudai Sándor - Origo

A második félidőben arra kellett figyelni, hogy ne legyen komoly visszaesés a magyar csapat játékában és őrizzük ezt a tetemes előnyt. Ehhez képest a Galatasaray 4-0-al kezdett, de hamar jött a soproni válasz, így visszaállt a szünet előtti 18 pontos különbség. Nem sokáig, mert a törökök nagy rohamot indítottak, amivel a soproniak nem tudtak mit kezdeni.

4 és fél perc alatt 12 pontot kapott és mindössze négy pontot dobott a házigazda,

így a Galatasaray csapata vészesen közeledett - 48-38-as állásnál időt kellett kérnie Gáspár Dávidnak. A nagyszünet tehát semmiképpen nem tett jót a Sopronnak.

Ki más lendített volna a beragadt szekéren, mint a csapatkapitány, Fegyverneky Zsófia, aki két sikertelen soproni támadást követően dobott szép tempót. Ekkor elvesztették a fejüket a törökök, akik ekkor már azt hitték, hogy a bab is hús. Egy sportszerűtlen hibát követően Jovanovics két büntetője esett be, ezzel 52-38 volt az állás. A teljesen megzavarodott törökök kidobták a labdát az oldalvonalon túlra, majd jött Fegyverneky és triplával büntetett. 55-38-nál megint nagyobb nyugalommal nézhettük a meccset.

Gáspár Dávid, a Sopron edzője Fotó: Csudai Sándor - Origo

De a Galatasaray ekkor sem adta fel. Hihetetlen, milyen szívósan küzdöttek a vélhetően hullafáradt törökök. Sajnos olykor a hazaiak is hibáztak,

33 másodperccel a harmadik negyed vége előtt Czukor Dalma követett el sportszerűtlen hibát.

Sude Yilmaz csak egy büntetőt dobott be, s így a harmadik negyed után 55-42 volt az állás. Ezt a negyedet 16-11-re a vendégek nyerték meg.

Aby Gaye (sárga mezben) nagyot játszott a palánk alatt Fotó: Csudai Sándor - Origo

A negyedik negyedet Varga Alíz kosara nyitotta meg (57-42), majd amikor Határ Bernadett újra betalált, már 59-42 volt az állás. A törökök időt kértek, mást nem nagyon tehettek.

Gabby Williams triplájával beállt a "közte húsz" (62-42), innen pedig már nem volt visszaút a török csapat számára.

Williams újabb duplája után már 22 pont volt a különbség, a Galata pedig gyakorlatilag feladta a meccset.

A végén a hazaiak fiatal magyar játékosai, Varga Sára és Sitku Zsuzsa (utóbbi dobott is egy kosarat) is pályára léphetett. Nevena Jovanovics kosara után már 25 pont volt a különbség (69-44), s mondanom sem kell, az igazán nagyszerű dolog, hogy a törökök ilyen kevés pontot dobtak. A negyedik negyedet 18-2-re nyerte meg a Sopron, erre azért nincsenek szavak.

A Sopron elsősorban a második és negyedik negyedben nyújtott fantasztikus játékának köszönhetően nyerte meg ezt a nagyon fontos meccset és továbbra is vezeti a B-csoportot az Euroligában. Szombaton este 19 órakor a török Fenerbahce elleni csúcsrangadón pedig meg is erősítheti a vezető helyét ott.

Női kosárlabda Euroliga, B-csoport, 13. forduló: Sopron Basket - Galatasaray (török) 73-44 (16-14, 28-12, 11-16, 18-2).