Vágólapra másolva!
Nem bírta el a nyomást és azt, hogy mindössze 8 emberrel játszhatott a Sopron Basket a női kosárlabda Euroliga alapszakaszának utolsó fordulójában. A Basket Landes a találkozó folyamán végig vezetve magabiztosan nyerte meg a két csapat franciaországi meccsét. A Sopron ezzel a vereséggel vagy a második, vagy a harmadik helyen végez a csoportban, de a pontos végeredményre még 17 napot várni kell.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Mont-de-Marsanból, Franciaországból.

Az első apró sikert már akkor elkönyvelhette a Sopron Basket csapata, amikor a játékosok még az uzsonnájukat fogyasztották a szálloda éttermében. Az internetes közvetítésre tapadva többen nézték, hogyan alakul Kurszkban a listavezető török Fenerbahce meccse. Nagy sóhaj szakadt ki mindenkiből, amikor a törökök megnyerték azt a találkozót, mert ez volt az egyik komoly feltétele annak, hogy a Sopron a második helyen végezzen az alapszakaszban az Euroligában.

Nehéz feladat előtt állt a mindössze 8 játékossal érkező Sopron Forrás: fiba.basketball

A Magyarországról kedden elindult bajnokcsapat mindössze nyolc kosárlabdázóval érkezett meg a franciaországi Mont-de-Marsan városába, ahol a Landes elleni meccset rendezték. Ugyan a szabályok úgy rendelkeznek, hogy 10 játékossal lehet csak elutazni egy ilyen meccsre, a FIBA most mégis külön engedélyt adott a soproniaknak, s ezt megköszönhettük a nemzetközi szövetségnek. A Sopron hétfő esti edzésén ugyanis fatális baleset történt, amikor a csapat kapitánya, Fegyverneky Zsófia és egy másik játékos, a szerb Nevena Jovanovics egymásnak szaladtak az öt az öt elleni edzés során. Mindkét játékos elveszítette az eszméletét, mindketten kórházba kerültek, mindkettőjüknek eltört az orra – így szó sem lehetett arról, hogy ezen a franciaországi meccsen pályára léphessenek. Nélkülük kellett tehát helytállnia a Sopronnak és egészen biztosak lehettünk abban, hogy a pályára lépő játékosok értük is hajtanak majd a Landes otthonában.

A franciák amúgy már semmiképpen sem juthattak az első négy közé az Euroliga B-csoportjában, így minden reményük elszállt a legjobb nyolc közé kerülésre. Ugyanakkor mégsem volt számukra teljesen tét nélküli a meccs, mert a csoport 5-6. helyezettje az Európa Kupában folytathatta a szereplést. Éppen ezért – na meg azért, mert a Sopron a két csapat első, soproni összecsapásán alaposan elpáholta a Landes együttesét – kiélezett meccsre és presztízscsatára lehetett számítani.

January, Williams, Czukor, Brooks, Határ - ez volt a Sopron kezdőcsapata. A meccs alatt egy zenekar folyamatosan nyomta a showt a palánk mögött - ilyet is ritkán látni egy Euroliga meccsen.

Jól is szórakoztunk volna, ha nem 4-0-al kezd a Landes. A magyarok első pontjait Határ Bernadett dobta, de a telt ház és a különleges hangulat alaposan megfogta az elején a Sopront. Gáspár Dávid 12-6-os állásnál unta meg a dolgot és kért időt, hogy rendezze a sorokat. Muszáj volt megtennie, mert az első percek nem a Sopronról szóltak ezen a meccsen. Sajnos, ez sem segített, mert a zenekar által támogatott Landes extrán dobott, mi pedig a gyűrűt sem mindig találtuk el. A 8. percben 20-8 volt az állás a Landesnek, azaz felrémlett egy súlyos vereség lehetősége is.

Márpedig 26-8-as állásnál le kellett írni mindezt. És ezt nem lehetett a zenekar, vagy a hétfői szerencsétlen baleset számlájára írni. A Sopron egész egyszerűen nem érkezett meg az első negyedre, amelynek végén 26-10 volt a meccs állása. Az igazi Sopronnak még ez a hátrány sem jelentett volna megoldhatatlan feladatot. De ezen a szerda estén nem az igazi Sopront láttunk Mont-de-Marsanban.

A soproni Gabby Williams támadja a Landes gyűrűjét Forrás: fiba.basketball

Egy francia triplával indult a második negyed. Ekkor 29-10 volt az állás, majd végre két jó soproni támadás következett egymás után - ez is ritka volt ezen a meccsen. A pontszerzésben ekkor Határ Bernadett jeleskedett, aki a palánk alól és tempódobásokkal is eredményes volt. 29-18-nál már éledezett a Sopron, nagy kár volt az elrontott első negyedért. Amikor pedig January bevágott egy triplát és 29-21 lett az állás, kicsit jobb lett a kedvünk. Nem úgy a franciák edzőnőjének, aki gyorsan időt kért. Ekkor már csak 8 ponttal vezetett a Landes, amely nem sokkal ezelőtt majdnem 20 pontos előnyben volt.

Sajnos, az időkérés után a szerencse is kézenfogta a Landest, mert Faulhox a dudaszó pillanatában dobta be és még egy faultot is fújtak ellenünk. Válaszként Brooks csinálta meg ugyanezt, 32-24 volt az állás ekkor. Egyre jobban lendült bele a magyar bajnok, 34-30-nál már tényleg látótávolságban volt a Landes, csendesedett is a zenekar, egészen addig, amíg rá nem gyújtottak egy újabb nótára.

Óriási csata dúlt a Landes-Sopron meccsen Forrás: fiba.basketball


Egészen hihetetlen, hogy olykor hogy fogta Fortuna a Landes kezét, minden kritikus helyzetben övék volt a végszó. Legyen az egy lepattanó, vagy egy vonalon túl pattanó labda. Aztán már a nagyszünetben is csak azért nem volt egyenlő az állás, mert Williams utolsó triplája leperdült. Szóval, 20 percnyi játék után 34-31-re vezetett a Landes, a második negyedet 21-8-ra nyerte meg a Sopron, csak az első tíz percért volt nagyon nagy kár. Viszont a második negyedben sokkal csendesebb lett a zenekar és egyre hamisabban csengett a muzsika.

Nem indult jól a második félidő, mert a Landes két támadása is sikeres volt, miközben January kezében a labdával kicsúszott a pályáról. Aztán Gabby Williams végre bedobta az első kosarát, erre is nagyon régen vártunk már. Varga Alíz is csatlakozott hozzá, de Kendra Chery tarthatatlan volt ekkor. Nem tudott a Sopron közelebb lopakodni, mert a Landes újabb energiákat mozgósított. Kilenc ponttal húztak el a franciák, innen kellett megint felállni, s mondanunk sem kell, hogy ez az állandó rohanás az eredmény után milyen sokat kivehetett a nyolc játékossal felálló Sopronból.

Jelena Brooks mindent megtett a Sopron sikeréért Forrás: fiba.basketball

A 25. percben megint több mint 10 ponttal vezetett a Landes, s nagy kérdés volt, hogy innen fel tud-e állni a Sopron. 53-39-es állásnál ez nem úgy tűnt, hogy sikerült. A harmadik negyed az elsőt idézte, s ez azért volt sajnálatos, mert a szünetben tényleg ott voltunk a franciák nyakán. Ekkor megint Határ Bernadett tartotta a zöld-sárgákban a lelket. Az utolsó szünet előtt 55-46 volt az állás, ez a 9 pont nem tűnt ledolgozhatatlannak, de sokkal jobb játék kellett az utolsó negyedben.

Amely jól indult, mert a 4-0-s soproni kezdés 55-50-es állást jelentett. Tényleg az volt az ember érzése, hogy nagyon kevés hiányzik ahhoz, hogy sikerüljön megtörni a Landes ellenállását. Ehhez a keményedő Sopron-védekezés kellett, amely olykor meg is jelent a pályán. A védőlepattanókat is jól szedtük ekkor.

Támadásban azonban még mindig nem állt össze a magyar bajnok játéka. Egy ideig megfagyott az 55-50-es állás, s az jól látszott, hogy amelyik csapat innen elmozdul, nagy előnybe kerül. Többször volt lehetősége a Sopronnak, hogy feljebb zárkózzon, mégis a Landes dobott kosarat. (57-50.) Ekkor kért időt Gáspár Dávid, hogy megpróbálja rendezni a sorokat.

A zöld mezes Gabby Williams védekezése Forrás: fiba.basketball

Így tehát 7 pontos hátránnyal fordultunk rá az utolsó 5 percre. Sajnos, a hátrányt nem sikerült csökkenteni, mert a koncentrációval továbbra is gondok voltak. Ezt a meccset tehát elbukta a Sopron, amelynek most egészen február 19-ig kell várnia arra, hogy hányadik helyen végez a csoportban. Akkor rendezik meg ugyanis az elhalasztott Fenerbahce-Schio meccset. Amennyiben ott a törökök nyernek, a Soproné lesz a második hely ebben a nyolcasban. De ez már - sajnos - nem rajtunk múlik.

Női kosárlada Euroliga, B-csoport, 14. forduló: Basket Landes (francia) - Sopron Basket 61-52 (26-10, 8-21, 21-15, 6-6.)
A Landes legjobb dobói: Chery, Hamon, Magarty 10-10.
A Sopron legjobb dobói: Határ, Brooks 16-16