Vágólapra másolva!
A Killik László Női Magyar Kupa pénteki utolsó negyeddöntőjében a DVTK csapata a Ludovika-FCSM Csatával játszott. Az első és a második félidőben óriási csatát vívott a két csapat, végül a diósgyőriek bírták jobban idegekkel a végjátékot, és két ponttal legyőzték a fővárosiakat. 

A Völgyi Péter csapata méltóképpen avatta volna fel a nemrég átadott sportcsarnokukat Miskolcon, de a Csata meccs előtt komoly érvágás lehetett a diósgyőrieknek Keyona Hayes kiválása. Az amerikai magasemberre csuklóműtét miatt idén már nem számíthatnak Diósgyőrben.

A Csata szerezte a találkozó első pontjait, de a hazai szurkolók buzdításától fűtve a Diósgyőr Bernáth és Jovanovic révén két gyors triplával válaszolt.

A diósgyőriek négy perc után tízpontos előnyre tettek szert, Vorpahl büntetői után pedig még tovább tudták növelni az előnyüket (4-13).

Lelik Réka kosara után később egy gólpasszt is kiosztott Zele Dorinának, így némileg faragott a hátrányából a Csata (8-13).

Lelik Réka remekül játszott az első negyedben is Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

Sőt, a nemrégiben igazolt Japreece Dean lopott labdát Bernáthtól, és látványos zicccerrel fejezte be az akciót. Lelik és Zele ismét brilliánsan játszott össze a következő támadásnál, egyenlített a Csata egy perccel a negyed vége előtt (18-18). A remek diósgyőri kezdés után visszajött a meccsbe a Csata, és a Lelik-Zel kettős mellett Japreece Dean okozott sok problémát a diósgyőri palánk alatt (20-20).

A Csata edzője, Tursics Krisztián gondterhelt arca a második negyedben Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

A második negyed elején hét ponttal elhúzott a Csata.

Védekezésben többet dolgoztak Tursics Krisztián tanítványai, és bő tíz perc alatt már öt eladott labdába hajszolták bele a diósgyőri játékosokat (27-20).

A center Cheridene Green és Jovanovic büntetőivel némileg közelebb került a Csatához a Diósgyőr. Sőt, Jovanovic kosarával már csak két pont volt a különbség a két csapat között a negyed feléhez érve (33-31).

A montenegrói Jovanovic nagyon jól dobott kintről Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

Jovanovic szinte megállíthatatlan volt a negyed utolsó három percében:

a montenegrói bedobó három triplát dobott be, emellett hat lepattanót, és két gólpasszt osztott ki negyedórányi játékidő alatt,

és ezzel újra átvette a vezetést a DVTK (38-43). A Csata legjobbja, Lelik Réka tizenharmadik pontjával azonban ismét egyenlő az állás az első félidő végére (43-43).

A Diósgyőr remekül dobta a hárompontosokat, az első két negyedben a diósgyőri játékosok tizenkét kísérletéből hat sikeres volt.

Az eladott labdák számát tekinve a borsodiak viszont több mint háromszor annyit adtak el, mint a fővárosi csapat játékosai (Csata:3 Diósgyőr:10).

A mezőny két legeredményesebb játékosa a tizenhét pontot szerző disógyőri Milica Jovanovic és a Csata dobóhátvédje, a tizenhárom pontot dobó Lelik Réka volt.

Kemény csata zajlott a pályán Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

Lelik Réka floaterével (magasívű közeli ziccerdobás) és Horvát Bernadett triplájával indult a harmadik negyed (50-44). A Diósgyőr azonban nem engedte elhúzni a fővárosiakat: Bernáth kosarai és Vorpahl remek védőmunkája után újra átvette a vezetést (52-54). A Csata zónavédekezése nem igazán vált be,

de a fővárosiak szerencséjére a diósgyőriek a tiszta dobóhelyzeteiket is elhibázták, így Lelik újabb duplája közelebb hozta a Csatát (54-55).

Vorpahl középtávolija a legjobbkor, fél perccel a negyed vége előtt talált be. Sőt, Tóth Franka kosarával nyolcpontos előnnyel várták a borsodiak az utolsó játékrészt (54-62).

Horváth Bernadett kilencméteres hárompontosával három pontra jött fel a Diósgyőrre a Csata. Sőt, a fővárosiak csapatkapitánya középtávolról is betalált (61-62). A Diósgyőrnek percekig nem ment a kosárszerzés, de a tizenhét pontos Bernáth Réka ziccere betalált az utolsó negyed felénél. Azonban Horváth Bernadett ismét betalált kétszer szinte a világvégéről.

A Csata játékosa egymaga dobta a csapata összes pontját (13 pont) a negyedik negyed első öt percében.

Az irányító huszonhárom pontot szerzett eddig a meccsen, és a legfontosabb kosarak fűződtek a nevéhez a végjátékban.

Elképesztő végjáték volt a meccsen Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

Japreece Dean is betalált, és ezzel már hét ponttal vezettek a fővárosiak. (71-64). Vorpahl remek passzt adott Cheridene Green-nek, aki bedobta a közelit. A következő támadásnál ziccert rontott az irányító. (71-67). Másfél perccel a meccs vége előtt Bernáth Réka dobott kosarat, faultolták, de a bírók nem adták meg a kosarat. Némi videózás után oldalbedobást ítéltek a Diósgyőr javára. Ahóval szabálytalankodtak,

majd a diósgyőri bedobó büntetői után Lelik hagyott ki (kétszer) egy sorsdöntő közeli dobást.

Jovanovic pedig a másik oldalon büntetett, ismét egyenlő volt az állás negyvenöt másodperccel a vége előtt (71-71).

Horváth szorongatott helyzetben rontotta el a dobását, és a másik oldalon Greene ellen szabálytalankodtak. Az angol center mindkét büntetőjét bedobta, a Csata edzője időt kért (71-73).

A csapatkapitány Horváth Bernadett a diósgyőri védekezés hibája miatt tiszta helyzetből dobhatott hárompontost, de elhibázta a fővárosiak játékosa.

Így két ponttal nyertek a diósgyőriek, és ők fognak játszani a Szekszárddal az elődöntőben.

Női kosárlabda
Killik László Női Magyar Kupa, negyeddöntő

Ludovika-FCSM Csata - DVTK 71-73 (20-20, 23-23, 11-19, 17-11)
Legjobb dobók: Horváth B. 23, Lelik R. 19, Dean 13 illetve Bernáth 17, Green 17, Jovanovic 17, Vorpahl 13



Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!