Kikapott Montenegrótól a magyar férfi kosárlabda-válogatott

VÁRADI Benedek
Debrecen, 2022. február 24. Váradi Benedek (b) és Ferencz Csaba (j), valamint a montenegrói Vladimir Mihailovic a férfi kosárlabda világbajnoki selejtező E csoportjának harmadik fordulójában játszott Magyarország - Montenegró mérkőzésen a debreceni Főnix Arénában 2022. február 24-én. MTI/Czeglédi Zsolt
Vágólapra másolva!
Kikapott Montenegrótól a magyar férfi kosárlada-válogatott a Debrecenben megrendezett vb-selejtezőn. A magyarok hazai pályán 3 negyed alatt mindössze 42 pontot dobtak, ami kevés. A mieink szövetségi kapitányát, Sztojan Ivkovicsot már az első félidőben két technikaival kiállították. Ezzel a magyarok három meccs után 1 győzelemmel és 2 vereséggel állnak a csoportban.

A magyar férfi kosárlabda-válogatott a debreceni Főnix Csarnokban játszotta le a világbajnoki selejtezők harmadik mérkőzését Montenegró ellen.

A magyarok eddig egy győzelemmel és egy vereséggel álltak a csoportban, a portugál csapatot idegenben sikerült legyőzni, míg az olimpiai ezüstérmes franciáktól idehaza, Kaposváron szenvedett vereséget Sztojan Ivkovics csapata.

A montenegrói válogatott ellen négy nap alatt kétszer csap össze a magyar együttes. A csütörtöki, debreceni meccs után vasárnap este Podgoricában találkoznak majd a felek. A csoport első három helyezettje jut majd tovább a vb-selejtezők következő fordulójába, de oda a továbblépő csapatok magukkal viszik az első körben elért eredményeiket. Éppen ezért nem volt mindegy, mire megyünk a montenegrói együttes ellen.

A magyar csapatban most először lépett pályára az újonnan honosított amerikai Mikael Hopkins.

Az Olaszországban légióskodó játékosra - csakúgy, mint csapattársaira - nehéz feladat várt Debrecenben.

Váradi Benedek kosarával 2-0-ra vezetett Magyarország, de az ellenfél Dubljevics révén 5 ponttal válaszolt. Az első csere a magyar csapatban Mikael Hopkins volt. 4-10-es állásnál Ferencz Csaba hárompontosával zárkózott fel a meccset nem túl jól kezdő magyar válogatott. S bár a lelátón sokan voltak, egyáltalán nem volt fergeteges a hangulat.

Egy-egy kosár után a hangosbemondó ugyan nagyobb aktivitásra késztette a nézőket, de amúgy jól elvoltak a lelátón.

A magyar csapatban az első negyed végén Ferencz Csaba tartotta a lelket, ő volt a legeredményesebb játékosunk ekkor 6 ponttal. 10-14 után Vojvoda Dávid dobott egy triplát és ezzel már csak egy pont volt a vendégek előnye. Fájdalom, hogy Mihajlovics azonnal egy hármassal felelt. Az első negyed utolsó és egyben legbravúrosabb megmozdulása Vojvoda Dávid nevéhez fűződött, aki a dudaszó pillanatában dobott egy duplát, s ezzel az első szünetben a vendégek csak két ponttal, 17-15-re vezettek.

Váradi Benedek (b) és Ferencz Csaba (j), valamint a montenegrói Vladimir Mihailovic a férfi kosárlabda világbajnoki selejtező E csoportjának harmadik fordulójában játszott Magyarország - Montenegró mérkőzésen a debreceni Főnix Arénában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

A második negyed sem keződött jól magyar szempontból. Ferencz Csaba megkapta a harmadik hibáját, ráadásul sportszerűtlent ítéltek a bírók. Ahelyett tehát, hogy sikerült volna a felzárkózás, az ellenfél lépett el egyre jobban. A 14. percben már 25-15 volt a montenegrói csapat javára, s nem látszott az, hogyan tudna a magyar válogatott fordítani. Mikael Hopkinst simán lebúrázták, s a hosszú gólcsendet Keller Ákos törte meg. Sajnos a montenegrói csapat továbbra is eredményesen dobott távolról, így a 16. percben 28-17-re vezetett. Majd egy jó magyar védekezés után Keller Ákos szűkített a hátrányon, az ellenfél pedig azonnal időt kért. Kicsit jobb lett a magyarok játéka, Pongó Marcell hármast dobott, megint csak négy pont volt a különbség. Ferencz Csaba a negyedik faultját kapta meg, ez semmiképpen sem volt jó hír. Az sem, hogy 26-33-nál, 17 másodperccel a nagyszünet előtt Sztojan Ivkovics technikait kapott, azaz hiába jöttünk fel 4 pontra, még a szünet előtt Montenegró elhúzott nyolccal. Ezt az előnyt meg is tartották, így a nagyszünetben 36-28-ra vezetett a rivális.

Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány pedig a második félidőben már nem jöhetett vissza, mert még az első félidő végén megkapta második technikaiját, így őt kiállították.

Váradi Benedek (j), illetve a montenegrói Bojan Dubljevic (b) és Nikola Pavlicevic (k) a férfi kosárlabda világbajnoki selejtező E csoportjának harmadik fordulójában játszott Magyarország - Montenegró mérkőzésen a debreceni Főnix Arénában Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Nehéz dolga volt tehát a folytatásban a magyar együttesnek, amely elveszítette a szövetségi kapitányát is. Hogy ez mennyire paprikázta fel a mieinket, azt nem tudom, de nagyob lendülettel kezdtük a második félidőt. Vojvoda kosarával 35-38 lett az állás, tehát megint ott voltunk a montenegrói válogatott nyakán. Hiába.

A teljesen szétesett magyar csapat csak nézte, hogy húz el az ellenfél, amely teljesen szétesett és csak nézte, ahogy Montenegró 53-38-ra elhúzott.

Ez a 15 pontos különbség pedig már túl soknak látszott. Az utolsó szünetben a montenegrói csapat 56-42-re vezetett, s valóban csoda kellett volna ahhoz, hogy ezt a meccset megnyerje Magyarország.

Ferencz Csaba a második félidőben négy személyivel játszott, Sztojan Ivkovics stövetségi kapitányt a szünetben kiállították Forrás: FIBA

Egy negyed maradt tehát, hogy a 14 pontos hátrányt valahogy ledolgozzuk. 45-60-nál egy utolsó nagy rohamra indultak a magyarok, akik négy pontot szereztek soroztban, így 49-60-ra jött fel a hazai csapat.

Sajnos mindenre volt válaszuk a montenegróiaknak, akik távolról szétdobtak bennünket, így 51-66-nál szinte minden remény elveszett.

Innentől kezdve felváltva estek a kosarak, az ellenfél továbbra is magabiztosan hintette a hármasokat. Érdemi védekezése nem volt a magyaroknak, így Montenegró tetszés szerint érte el a kosarakat.

Fájó vereséget szenvedett tehát a magyar válogatott, amely összesen egyszer, 2-0-ra tudott vezetni ezen a selejtezőn. Vasárnap Podgoricán újra összecsapnak a felek, a látottak alapján vajmi kevés az esély arra, hogy ott győztesen hagyjuk el a pályát.

Férfi kosárlabda vb-selejtező, E-csoport, 3. forduló: Magyarország-Montenegró 67-83 (15-17, 13-19, 14-20, 25-27).