Vágólapra másolva!
Bekövetkezett az, amiben senki sem hitt előzetesen: a magyar férfi kosárlabda-válogatott csodás teljesítménnyel, szinte végig vezetve nyert a sokkal esélyesebb montenegrói csapat otthonában a világbajnoki selejtezők negyedik fordulójában. A Vojvoda Dávid vezette együttes 88-84-re nyert Podgoricán és ezzel szinte biztos, hogy továbbjut a csoportjából.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Podgoricából, Montenegróból.

Három nappal azok után, hogy Debrecenben a két ország válogatottja egyszer már összecsapott, most újra találkozott egymással Montrenegró és Magyarország férfi kosárlabda-válogatottja a világbajnoki selejtezők E-csoportjában.

A hajdúsági városban a mostani házigazda nyert 83-67-re, azaz a podgoricai visszavágón sem a magyarok voltak az esélyesek.

Csak nagy titokban reménykedhettünk abban, hogy a teljesen megtelt csarnokban valami óriási meglepetés születik.

A magyar csapat szombaton délután különgéppel repült a montenegrói fővárosba. A szombat esti edzés elmaradt, helyette videózás szerepelt a műsoron, vasárnap délelőtt viszont dobóedzést vezényelt a magyar szakmai stáb.

Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány remekül felkészítette a magyar csapatot Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

Somogyi kosarával 2-0-ra vezetett a magyar csapat, s lehetett volna ez 4-0 is, de a Rosco Allen ellen elkövetett nyilvánvaló fault után néma maradt a bírók sípja. Érthetetlen volt, mit néztek a játékvezetők, mert ez akkora szabálytalanság volt, mint egy ház. Az első percekben pontatlanul dobtak a hazaiak, ezt igyekeztünk kihasználni. Mindenesetre bátran játszottunk és nem tojt be a csapat.

Vojvoda kosarával 8-4 volt ide, az igényes hazai közönség meg fütyülni kezdett. Magasan volt tehát a léc ebben az országban, ami ezt a sportágat illeti.

A 6. percben Váradi hármasával 11-7-re vezetett Magyarország. Össze sem lehetett ezt a teljesítményt hasonlítani a Debrecenben látottakkal. Egyedül a sok magyar fault jelentett gondot, már a 7. percben 5-nél tartottunk. Amikor Golomán György szép támadás után kosarat szerzett, s 13-7-re vezetett a magyar csapat, a hazaiak időt kértek. Nagy változást ez a játékmegszakítás sem hozott a montenegrói együttes játékában, amelyet a honosított Justin Cobbs ciplet a vállán. Az első negyed után a remekül küzdő magyar válogatott 17-14-re vezetett.

Vojvodá Dávid kiválóan játszott az első félidőben Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

A hazai csapat nagy sztárja, Dubljevics az első negyedben egyetlen pontot sem dobott, azéet ez is sokat mondó adat volt. De a második negyedben a montenegrói válogatott erősített és 100 másodperc alatt magához vette a vezetést (20-19), azaz ez volt az első olyan alkalom a meccen, hogy a hazaiaknál volt az előny. A nálunk honosított Mikael Hopkins duplájával vettük vissza a vezetést. Mihajlovics triplával válaszolt, majd mi is dobtunk egy kettest, s a 15. percben 23-23 volt az állás. Nagy kérdés volt, hogy erről a pontról ki tud elmozdulni. Dubljevics a lehető legrosszabbkor hintette be első tripláját és szerezte meg ezzel első pontjait.

Ez mintha jeladás lett volna a hazaiaknak, mert 29-25-re elléptek, s egy időkéréssel kellett megállítani a nagy futást. Sikerült, mert egy pazar 7-0-s rohammal újra Magyarország vezetett.

S ekkor a hazaiaknak kellett időt kérniük. 29-32 volt az állás, hektikus volt a meccs és csak most sajnálhatjuk igazán a csütörtöki debreceni első találkozón történteket. Meg azt, hogy Mikael Hopkins sorra hagyta ki a könnyűnek tűnő dobásokat. De az első félidő hajrája remekül sikerült és a nagyszünetben 40-35-re vezetett Magyarország.

A magyar csapat irányítója, Somogyi Ádám a labdával Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

A második félidő nagy kérdése az volt, hogy tudja-e ezt a teljesítményt tartani - netán fokozni - Magyarország? A szünetben - némi megleptésre - a közönség egy része bejött a pályára dobálni egy kicsit. Ilyen szintű meccsen azért ritkán látni ehhez hasonlót. Arról nem is beszélve, hogy a főleg gyerekekből álló tömeg utcai cipőben tette mindezt - szóval, érdekesek voltak a körülmények. De legalább nem dohányoztak tömegek a csarnokban, mert néhány évvel korábban azért errefelé ez is természetesnek számított.

Akkor tehát 5 pontos magyar előnyről jöhetett a folytatás. Az látszott, hogy a hazaiak igyekeznek gyorsítani a tempót, de Vojvoda vezetésével jól tartottuk magunkat. Vojvoda messziről elengedett triplája után 42-46, azaz megmaradt a csekély előny. Amúgy ezek a percek tényleg Vojvodáról szóltak.

Elképesztő hármasokat vágott be és a 23. percben már 19 pontnál járt. Váradi megiramodása után 52-44 lett az állás, mert a gól jó fault szituációt sikeres büntetőzéssel fejezte e a magyar.

8 ponttal még nem vezettünk ezen a meccsen, de ezt is megértük. A montenegrói csapat pedig időt kért. Utána Váradi dobott be két büntetőt és 10 ponttal vezetett a magyar csapat. Most kellett a földre vinni az ellenfelet, de Cobbs hosszú idő után dobott egy kosarat. A közönség tüntetett, mert a bírók sok hazai szabálytalanságot lefújtak. Váradi folyamatosan büntetőket dobált.

A harmadik negyed második felében azonban megakadt a tű a lemezen. A hazaiak pillanatok alatt 5 pontot ledolgoztak a tízből, azaz újra nagyon szorossá vált a mérkőzés (50-55). A közönség is nehezen viselte, hogy a kedvencek nem vezetnek. A kemény magyar védekezés alapozta meg, hogy itt tartottunk, a montenegróiak meg a szerencsével sem álltak hadilábon. 52-57-es állásnál Ivkovics kapitány időt kért. A 28. percre 1 pontra olvadt a magyar előny. Keller Ákos ekkor már nem volt a pályán, mert kipontozódott és Hopkins is négy személyivel küzdött. Ekkor valaki petárdát robbantott a nézőtéren, be is jöttek a biztonságiak. A harmadik negyed utolsó perce nem sikerült jól, így az utolsó szünetben 59-59 volt az állás. Elolvadt tehát a jól feléptített 10 pontos előny.

Vojvoda Dávid klasszisteljesítménye jellemezte a harmadik negyedet Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

Óriási csatára volt tehát kilátás a záró 10 percben. Perl Zoltán kettesével kezdődött, azaz újra a magyar csapat vezetett. Somogyi szenzációs, a sarokból enegedett triplájával 61-66 lett az állás, de jött is a hazaiak válasza. Meg Rosco Allené. Nagy tripladobó-verseny vette kezdetét. Perl Zoltán emberrel együtt dobta be, 64-71-nél megint időt kellett kérni a hazaiaknak, ami abszolút a magyar csapat dicsérete volt. Nem rogytunk tehát össze attól, hogy 59-59-nél a hazai csapat került lélektani előnybe, hiszen 10 pontot dolgoztak le. S amikor a 34. percben megint 9 ponttal vezettek a magyarok, nem is akartunk hinni a szemünknek.

Elképesztő, ahogy küzdöttünk a sokkal esélyesebb csapat csarnokában. Somogyi is megkapta a negyedik faultját, ezzel tehát nem álltunk jól. Belül voltunk már az utolsó 5 percen, amikor Vojvoda büntetője után 74-66 volt az állás ide. Váradi vette ekkor a hátára a mieinket, majd egy jó védekezést követően Perl szerzett bravúrkosarat.

Újra 10 ponttal vezettek a magyarok.

De már csak 3 perc 40 másodperc volt hátra. A dobás pillanatában a bírók támadót ítéltek a magyarok ellen, de ettől még jó volt a kosár. Rég meg volt az 5 csapatszemélyink, ők meg még 3-nál tartottak. Allen dobott két büntetőt, de csak egy ment be. Ekkor Cobbs dobott egy hármast. 73-79, de volt válaszunk. S amíg ez így volt, nem kellett aggódni. 1.16-al a vége előtt Vojvoda két sikeres büntetőjével 83-76-ra vezetett Magyarország, de még mindig nem mertük elhinni, hogy ezt a meccset mi nyerhetjük meg Podgoricán.

Az utolsó 76 másodperc nagy izgalmakat hozott. Tartottuk az előnyt, ami 5 másodperccel a vége előtt 2 pontra olvadt. De mi támadhattunk. A hazaiak odaütöttek, Perl Zoltán jól büntetőzött és Magyarország 88-84-re megnyerte ezt a meccset. Bekövetkezett tehát az, amiben senki sem hitt előzetesen, győzelemmel hagyhatjuk el Podgoricát.

Férfi kosárlabda vb-selejtező, E-csoport: Montenegró-Magyarország 84-88 (14-17, 21-23, 24-19, 25-29)
Legjobb pontszerzők: Cobbs 21, Mihailovics 18, Radovics 15 ill. Vojvoda 24, Perl 19, Váradi 13, Allen 11.