Vágólapra másolva!
Az utóbbi évek legszínvonalasabb és legjobb hangulatú Magyar Kupa-döntőjében, hosszabbítás után a DVTK csapata világszenzációt okozva győzte le az Euroliga-negyeddöntős Sopron Basket együttesét. A hazai együttes 78-75-re verte meg a címvédőt egy olyan meccsen, amelyet nagyon sokáig nem fogunk elfelejteni.

A Sopron Basket címvédőként, míg a DVTK házigazdaként várta a 2022-es női kosárlabda Magyar Kupa-döntőjét. A meccs előtt játszották le a bronzérem sorsát eldöntő mérkőzést, ezen a KSC Szekszárd nagy csatában verte meg a PEAC Pécs csapatát, ezzel a tolnaiaké lett a bronzérem. Nekik ez egy kisebb gyógyír volt csak az elődöntőben elszenvedett vereségük után.

Sajnos nem telt meg teljesen az impozáns és új DVTK Aréna. Ebben egészen biztosan az a tény is közrejátszott, hogy innen 30 méterre zajlott a DVTK-Szolnok NB II-es focimeccs. Egy időben a kettő esemény, nem vallott épp szerencsés húzásra. Csak abban lehetett reménykedni, hogy a focimeccs végén a DVTK-szurkolók átjönnek a kosármeccsre. Később kiderült, hogy átjöttek. És milyen jól tették, hogy átjöttek. De erről majd később.

Brian January (a labdával) az első félidőben a soproniak egyik legjobbja volt Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

Brian January hármasával indult el a kupadöntő, majd Határ Bernadett osztott ki egy hatalmas blokkot Aho Ninának. Aztán ugyanő, azaz Aho Nina hármast vágott. Remek volt a hangulat, amit csak fokozott, hogy Green kosarával már a DVTK vezetett. Ez az állapot azonban nem tartott sokáig. Néhány perc múlva már 11-5-re a címvédőnél volt az előny. A hazai csapatnak közel sem mentek úgy a távoli dobások, mint a Szekszárd elleni elődöntőben. Aztán Milica Jovanovics triplája mégis beakadt, 13-13 lett ezzel az állás. A DVTK első 15 pontjából 10-et Jovanovics szerzett. Óriási volt a csata, a DVTK remekül tartotta magát, a Sopronnak minden tudására szükség volt ezekben a percekben. Az első negyed utolsó perceiben Brian January szerzett egy kosarat, miközben oda is ütöttek neki. January a büntetőt is bedobta, ezzel az első negyed után 20-17-re vezetett a Sopron.

A második negyed a DVTK-s Vorpahl kosarával indult, amelyre Varga Alíz dobott a sarokból egy bravúros triplát. A Sopron nem tudott nagy előny kiépíteni, a miskolciak szívósan küzdöttek. A soproniaknál ekkor January és Varga Alíz volt a két kulcsember. A túlsó oldalon Aho Nina labdalopása és ziccere után a DVTK a 15. percben 26-26-ra egyenlített, a Sopronnak időt kellett kérnie. A meglepetéseknek itt még nem volt végük, mert Kiss Angelika Jelena Brooksot lábbal megverve dobta be és ezzel 28-26-ra megint a hazaiak vezettek. Aho Nina szélvészként ment át a pályán, újabb hazai kosár. Erre jött Brooks triplája. Magas színvonalú és élvezetes volt a két csapat meccse, Völgyi Péter kiválóan felkészítette a hazaiakat a címvédő ellen. Amikor pedig Kányási Veronika szintén simán kígyózott át a védelmen és dobta be az újabb kosarat, a Sopronnak újra időt kellett kérnie. Ekkor 34-29 volt az állás a DVTK-nak, amely óriási meglepetésnek számított. A Sopronnak oda kellett figyelnie, mert ez a Miskolc vért ivott és nem akart elfáradni. A nagyszünetre ebből az 5 pontból csak egyet tudott lefaragni a címvédő, így az első félidő után 38-34-re vezetett a hazai csapat. A második negyedet 21-14-re nyerte meg amúgy a DVTK.

A piros mezes Aho Nina sokszor bolondította meg a soproni védelmet Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

Amit tehát az első félidőben láthattunk az óriási meglepetés volt. S megint felvetődött a kérdés, hogy meddig bírja a DVTK ezt a hatalmas iramot, amit diktálni tudott.

A szünet nem tett jót a meccsnek, mert a második félidő első 2 percében egy kosár sem esett, ellenben rengeteg volt a hiba. A csendet Gabby Williams két büntetője törte meg. A zajt pedig a focimeccsről megérkező tömeg fokozta. Ekkor már elképesztő volt a hangulat. Mi lett volna, ha a kezdetektől itt vannak. A Sopron közben megpróbálta fokozni a tempót, és ez be is jött nekik. Miközben a DVTK lassan 3 perce nem dobott pontot, Határ Bernadett két büntetővel egyenlített (38-38.) Sőt, Gabby Williams kosarával már a Sopron vezetett, de ekkor Milica Jovanovics dobott egy hármast. Válaszként January is, így felváltva vezettek a csapatok. Mindkét együttes elérte az 5-5 csapathibát, sok volt a büntető. Kiss Angelika két sikeres dobásával 47-46-ra zárkózott fel a DVTK, azaz a Sopron csak egy ponttal vezetett. Az elképesztően játszó DVTK-légiós, Milica Jovanovics két kosarával a negyed végén ismét visszavette a vezetést a hazai csapat, az utolsó szünetben 50-47-re a piros-fehéreknél volt az előny.

Az utóbbi évek egyik legjobb kupadöntőjét hozta a DVTK és a Sopron összecsapása Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

A negyedik negyed kezdetén a Sopronnak is éreznie kellett, hogy ezt a meccset csak különleges erőfeszítések árán tudja megnyerni.

Az utolsó játérész első kosarát Stefanie Dolson dobta, ezzel 1 pontra jött fel a Sopron, majd Gabby Williams kosarával megint a vendégek vezettek. 53-53 után DVTK-hibák következtek, s ezt könyörtelenül használta ki a Sopron csapata, amely 4 ponttal elhúzott. Ezen a meccsen ez is tekintélyes előnynek számított. 59-53-as soproni vezetésnél Völgyi Péternek időt kellett kérnie, hogy megtörje a címvédő lendületét.

Ez csak részben sikerült. Ugyanis Czukor Dalma, a soproniak játékosa nagyon szemfülesen szerzett egy labdát, amit lepasszolt Gabby Williamsnek, s ebből faulttal együtt jött a soproni kosár. A büntető is bement, ezzel 62-55 volt az állás a Sopronnak. S innentől kezdve, 64-55-ös vezetéséről elképesztő dolgok következtek. 18 másodperccel a vége előtt 64-60-ra jöttek vissza a miskolciak. Időkérés után jöhetett a Sopron, de elvesztették a labdát és Aho Nina bedobta. 11 másodperc és 64-62 a Sopronnak. Mi jön még? Az, hogy Gabby Williams kihagyta az első büntetőt. A másodikat nem. 8.8 másodperccel a vége előtt 65-62 a Sopronnak, de jöhetett a DVTK. Egy triplával hosszabbításra lehetett menteni a meccset.

Az utolsó támadás tehát a hazaiaké volt. A Sopron faultolt, oldalról jött megint a DVTK. Ekkor Green kapta meg, aki 3,5 másodperccel a vége előtt faulttal együtt dobta be. Jöhetett a büntető. Ez is bement. Hihetetlen. 65-65, hosszabbítás következett.

A hatalmas szívvel küzdő DVTK hosszabbításra mentette a meccset Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

Mondanunk sem kell, hogy a lélektani előny a DVTK-nál volt. Vorpahl egy dudaszós kosárral nyitott, hosszú idő után vezetett ismét a DVTK. Aztán a Sopron egyenlített. Ez így ment 69-69-ig. Ekkor azonban a már kegyelmi állapotban játszó Diósgyőr egy 5-0-s rohamot produkált. 2.16 volt a végéig, 74-69-re vezetett a DVTK. Születőben volt a szezon és az utóbbi évek legnagyobb szenzációja.

Innentől felváltva estek a kosarak. 76-73-as hazai vezetésnél January kétpontost dobott, ezzel 1 pontra jött fel a Sopron. Green azonban kihagyta a ziccert, így a Sopron a győzelemért támadhatott. Fegyverneky kétszer dobhatott triplát, egyik sem sikerült. S innen már nem volt visszaút a Sopronnak.

Ezzel a győzelemmel a DVTK az utóbbi évek legnagyobb szenzációját okozva nyerte meg a Magyar Kupát.

Női kosárlabda Magyar Kupa-döntő: Sopron Basket-DVTK 75-78 (20-17, 14-21, 13-12, 18-15, 10-13) - hosszabbítás után.
A Sopron legjobb dobói: January 21, Williams 18.
A DVTK legjobb dobói: Jovanovics 26, Aho 12, Green 11.