Vágólapra másolva!
Csütörtökön a Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely - Naturtex-SZTE-Szedák mérkőzéssel kezdetét vette az idei Zsíros Tibor Férfi Kosárlabda Magyar Kupa nyolcas döntője Debrecenben. A Szeged a remek védekezésének és a bátor támadójátékának köszönhetően megnyerte a meccset a gyakran görcsösen játszó és későn hajrázó szombathelyiek ellen.

A mérkőzés előtt a szombathelyiek edzője, Milos Konakov kiemelte, hogy a szegedi csapat játékosai nagyon veszélyesek az egyéni megoldásokban és a támadások korai befejezéseiben. A Falco edzője a találkozó előtt elmondta, hogy mindenképpen ők akarják majd irányítani a meccs ritmusát. A Naturtex-SZTE-Szedák edzője, Simándi Árpád dícsérte a magyar bajnokcsapatot a meccs előtt. A szakember szerint a tökéletes játék sem biztos, hogy elég lesz a szegedi csapat számára a sikerhez, de az ő játékosai természetesen mindent megtesznek a győzelemért a címvédő ellen.

Somogyi Ádám duplája után Alston talált be a hárompontos vonalon túlról, az első percekben egyik csapat sem kapkodott a támadásokkal (2-3). A szegediek nem erőltették a betöréseket, inkább távoli dobásokkal próbálkoztak a negyed elején. Cook labdalopása utáni zsákolását követően Polányi hárompontosával előnyre tett szert a koncentráltabban játszó Szeged (8-10).

Clark gyönyörű kosarat dobott, de a Falcónak nem ment a játék az első negyedben Forrás: 2016 GirgaszSportPhoto/Girgasz Peter

Három perccel a negyed vége előtt Golomán passza után Perl hibázott el egy tiszta ziccert, Bognár Kristóf révén pedig ismét távolról volt eredményes a Szedeák csapata (10-16).

A szombathelyeiek görcsösen és sok hibával játszottak támadásban,

a Szeged pedig újabb triplával büntette a címvédőt két perccel az első negyed vége előtt (12-21). A szombathelyiek négy eladott labdánál jártak, és csak Perl Zoltán kosarai és büntetői révén sikerült közelebb lopódzniuk a szegediekhez (19-23).

A második negyed elején Perl kosaraival próbált zárkózni a zónavédekezésre váltó Falco,

de hiába, mert a Szeged továbbra is kihasználta a támadójátékban gyengélkedő szombathelyiek hibáit (23-31).

Persons magas ívben feltett ziccerére Clark távolról válaszolt, majd Váradi hibázott el egy közeli floatert (futás után egy lábról indított ziccerdobás), ami után az ellentámadás végén ismét az amerikai Persons volt eredményes (28-36).

Persons nagyon fontos kosarakat dobott az első félidőben Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

Nyolc ponttal vezetett a Szeged a második negyed felénél, a szombathelyiek edzője, Milos Konakov időt is kért, hogy rendet tegyen a fejekben.

A mezőny legeredményesebb játékosa ekkor a 12 pontos Bognár Kristóf volt a szegediek részéről, aki igazi vezére volt Simándi Árpád csapatának.

A szombathelyieknél Perl Zoltán 10 pontnál járt a meccs eme szakaszában.

Váradi Benedeknek (sárgában) nem ment a játék Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

A Falco az időkérés után sem találta a ritmust, Szatmári Zsombor szép betörése után már tizenkét ponttal vezettek a szegediek (30-42). Sőt, Szatmári triplája után már tizenöt volt a két csapat között. Perl labdaeladása utána a visszarendeződő Falco ellen Szatmári ziccerével újabb kosarat szerzett a Szeged, és óriási meglepetésre tizennégy ponttal vezetett a Falco ellen a félidő végén (33-47).

A harmadik negyed elején Persons távoli dobása után Váradi egy szép csel után középtávolról volt eredményes. Bognár zsákolásával azonban ismét tizenöt ponttal vezetett a remekül játszó Szeged (37-52). A szegediek óriási energiákat öltek bele a védekezésbe, és a játékosok minden labdáért csúsztak-másztak a pályán. A Szedeák csapatának még az is belefért,

hogy többször hibáztak távolról, de a lepattanók után a Falco nem tudta elég gyorsan végigvinni a támadásokat a rendezetlen szegedi védekezés ellenére sem.

A sárga-feketékben csak az addig tizennégy pontnál járó Perl tartotta a lelket. Négy perccel a harmadik negyed vége előtt Alston tett vissza egy rossz dobást, majd kintről is betalált az amerikai légiós (46-62).

Alston kintről is jól dobott Forrás: GIRGASZ PETER/Girgasz Peter

Sőt, Davis triplájával még jobban növelte az előnyét a Szeged a teljesen széteső játékot mutató Falco ellen. Az utolsó negyed előtt tizenhét pontos hátrányban volt Milos Konakov együttese (48-65).

Az utolsó negyed előtt a Falco már tizennégy eladott labdánál járt, és nem sok jel mutatott arra, hogy képes felállni a szombathelyi csapat.

Perl Zoltán fantasztikus megoldásai után azonban tizenegy pontra zárkózott fel a Falco (54-65).

A szombathelyiek dobóhátvédje ekkor a mezőny legeredményesebbje volt 22 ponttal. Az utolsó negyed feléhez érve triplából talált be a szombathelyiek legjobbja, és már csak hat ponttal vezetett a Szeged (61-67). A Szegeden egyre jobban látszott a fáradtság, de Bognár hárompontosa és Cook kosara után ismét picit elhúzott a Szedeák (63-72).

A Falco próbálkozott, de nem találta a ritmust támadásban.

A Szeged pedig olykor egészen hihetetlen labdamentéseket produkálva tartotta az előnyét.

Két perccel a meccs vége előtt Váradi triplájára Cook válaszolt egy távoli tempóval, négy pont volt a különbség a két csapat között (70-74). Negyven másodperccel a meccs vége előtt Perl büntetőivel egy pontra jött fel a Falco, majd időkérés következett (74-75).

Bognár Kristóf hárompontosa után ismét négy volt a különbség húsz másodperccel a találkozó vége előtt (74-78).

Az ellentámadás után Golomán és Váradi próbálkozott kintről, de nem sikerült betalálniuk. Így a Szeged hatalmas küzdelemben, de abszolút megérdemelten ejtette ki a címvédőt a Zsíros Tibor Férfi Kosárlabda Magyar Kupa negyeddöntőjében.

Zsíros Tibor Férfi Magyar Kupa, Debrecen, negyeddöntő

Falco-Volvo Alpok Autó Szombathely - Naturtex-SZTE-Szedeák 74-78 (19-23, 14-24, 15-18, 26-13)
Legjobb dobók: Perl 31, Váradi 14, Keller 8 ill. Bognár 23, Persons 16, Alston 11, Cook 11