Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott hazai pályán 30-28-as vereséget szenvedett Spanyolországtól a 2022-es Európa-bajnokság selejtezőinek szerdai játéknapján.

Helyszíni tudósítás

Először léphetett pályára a női kéziválogatott azután, hogy decemberben Spanyolországban a 10. helyen zárta a világbajnokságot. Az volt a tokiói olimpia után kinevezett Golovin Vlagyimir első nagy világeseménye szövetségi kapitányként.

Az Európa-bajnoki selejtezősorozatot mind a magyar, mind a mieink mostani ellenfele két sikerrel kezdte. A nemzeti csapat Portugáliát az Érd Arénában, Szlovákiát idegenben múlta felül még szeptember végén. Az idei kontinenstornának a Balkán ad otthont, Podgorica, Celje, Ljubljana és Szkopje városaival - az időpont ezúttal nem december, hanem november lesz a téli katari világbajnoksággal való ütközést elkerülendő.

A nemrég átadott Tatabányai Multifunkciós Sportcsarnok volt a magyar-spanyol Eb-selejtező helyszíne Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Magyar Kézilabda Szövetség egy nemes gesztust tett azzal, hogy a találkozó jegybevételét az orosz-ukrán háborúban egy kárpátaljai magyarokat segítő alapítványnak ajánlotta fel. A helyszín a Tatabányai Multifunkciós Sportcsarnok volt, amely a szegedi Pick Arénához és a budapesti MVM DOME-hoz hasonlóan szintén nemrég került átadásra.

Az első gól Szöllősi-Zácsik Szandra nevéhez fűződött, majd az előző év legjobb magyar játékosának megválasztott Márton Gréta is szépen lőtt a szélről beugorva a kapuba. Bordás Réka kiállítása után Jennifer Gutiérrez megszerezte a spanyolok első találatát. A spanyolok 42 éves kapusának, Silvia Navarrónak az első védésére sem kellett sokat várni.

Mireya González jó lövéseivel a vendégek is gólerősen kezdték a találkozót. (4-4) A némileg meglepően nagy iramban két jó védekezésből két gyors gólt tudtunk szerezni, amit a szép számban összegyűlő közönség hangos üdvrivalgással hálált meg. A 6200 fős lelátón kb. 4500 néző gyűlt össze az elmúlt két vb-n egyaránt a négybe jutó ellenféllel szemben.

Már a meccs elején magához ragadta a kezdeményezést a magyar válogatott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Kuczora Csenge bemutatkozására tíz percet kellett várni - a 22 esztendős váci játékos előkelő helyet foglal el az NB I góllövőlistáján, és klubjában hármas védőként is rendre bevetették. Az első félidő közepére egy két-háromgólos különbség rajzolódott ki. Janurik Kinga óriási védése után Zácsik talált be. (9-6)

Sőt, egy spanyol technikai hiba után Lukács Viktória lőtt újabb könnyű gólt, így José Ignacio Pradesnek, a spanyolok szövetségi kapitányának időt kellett kérnie. vissza is jöttek 12-11-re. Ekkor Golovin Vlagyimir szólt néhány szót játékosaihoz. Az ellenfél védőfalát remekül leszorító Bordás mezőnymunkájának köszönhetően Zácsik jó helyzetből lőhette át a falat.

Klujber előbb remekül kígyózott be az alacsony termetű védők között, majd hétméteresből is eredményes volt. Janurik egyre többször találkozott a labdával, így a mieink 16-13-as előny birtokában mehettek az öltözőbe.

Jól találta meg a magyar csapat az alacsonyabb szerkezetű spanyol védekezés gyenge pontjait Fotó: Csudai Sándor - Origo

Alicia Fernández, Mireya González és Soledad López egyaránt rutinosnak számítanak a spanyolok jelenlegi keretében, az ő góljaikkal egyenlített a 37. percben a rivális. (17-17) Ugyan támadhattak azért, hogy előnybe kerülhessenek, de egy technikai hiba miatt nem tudták átvenni a vezetést.

Zácsik bombagóljával elől tartotta a mieinket, aki Bordás labdaszerzése után a következő támadásunkat is sikerrel fejezte be. Paula Arcos büntetőjét Szemerey Zsófi nagy bravúrral védte, így Vámos Petra fantasztikus gólját követően a mieink ismét hárommal mentek.

Sőt, egy újabb remek védekezést követően Lukács indításból volt eredményes - 10-6 után 21-17-nél ismét elment néggyel a magyar csapat. Spanyol időkérés, Janurik-védés, Klujber-gól következett, remek szériában volt a magyar válogatott. Az ellenfél hét percen át tartó rossz sorozatát a 20 éves Arcos törte meg.

Kuczora Csenge is betalált a mérkőzésen Fotó: Csudai Sándor - Origo

A 44. percben Kuczora megszerezte első gólját a felnőtt válogatott mezében. A nagy visszatérő Hornyák Dóra is labdát szerzett védekezésben, de Klujbernek nem sikerült belőni a hatgólos különbséget eredményező találatot.

Spanyolország vissza is zárkózott a hajrá előtt 24-21-re, amiben a nagyokat védő Mercedes Castellanosnak is kiemelt szerepe volt. Jennifer Gutiérrez varázslatos mozdulattal lőtte ki többször is a felső sarkot, elhallgattatva az amúgy szépen szurkoló közönséget.

Háfra Noémi is remek góllal vétette észre magát az utolsó tíz perc előtt, ami 25-23-as magyar vezetéssel vette kezdetét. Egy elrontott spanyol lehetőség után Zácsik fontos pillanatban lőtt gólja nyugalmat adhatott csapattársainak, Klujber passzívnál talált be, amivel másodpercekre megint három volt közte.

Az utolsó percekben a spanyolok ellopták a győzelmet a magyar válogatott elől Fotó: Csudai Sándor - Origo

Azonban két perc alatt három spanyol találat következett, az 56. perc végére 27-27-nél megint egyenlő volt. Kácsor Gréta felső léce után Lukács kezébe pattant a labda, aki nem hibázott. Ahogyan a túloldalon Fernández sem, így az izgalmak egyre csak fokozódtak.

Klujber leblokkolt lövése után Maitane Echeverría góljával a spanyolok először vették át a vezetést. Az utolsó perc elején eladtuk a labdát, a spanyolok pedig innen már nem adták ki a kezükből a győzelmet.

A magyar válogatott 30-28-as vereséget szenvedett.

A két csapat szombat este Santanderben ismét összecsap egymással.

- értékelt a mérkőzés után Lukács Viktória.

"Az elején jól kezdtük a meccset, több góllal is el tudtunk menni.

A visszavágóra a védekezésen kell majd csiszolni, sok időnk nincs, de ki fogjuk javítani a hibáinkat" - mondta Klujber Katrin.

Női kézilabda Európa-bajnoki selejtező, 5. csoport, 3. forduló
Magyarország - Spanyolország 28-30 (16-13)
gólszerzők: Klujber, Szöllősi-Zácsik 7-7 gól, Lukács 6, Márton 4, Vámos 2, Háfra, Kuczora 1-1, illetveJ. Gutiérrez 9, Echeverría 5, A. Fernández, M. González 3-3, A. Hernández, Arcos, S. López 2-2, Arderius, Cesareo, Espinola, Gasco 1-1