Vágólapra másolva!
Az Euroliga-győztes Sopron Basket női kosárlabdacsapata 66-62-re legyőzte a KSC Szekszárdot idegenben és ezzel a három győzelemig tartó pároscsatában 2-0-ra vezet, azaz már szombaton aranyérmes lehet. A meccs legvégén a soproniak centere, Határ Bernadett súlyosnak tűnő sérülést szenvedett, s ez nagyon sokba kerülhet mind neki, mind a csapatának.

Négy nappal azok után, hogy az Euroliga-győztes Sopron Basket hazai pályán 73-71-re legyőzte a KSC Szekszárdot, a két csapat újra összecsapott - ezúttal Szekszárdon.

A három győzelemig tartó pároscsata második mérkőzésének nagy volt a tétje.

Egy esetleges hazai siker esetén biztosan nem dőlt volna el söpréssel az aranycsata, ha viszont a vendégek nyernek, akkor már ezen a héten szombaton befejeződhetett a döntő meccssorozata.

Az első meccsen másfél perccel a befejezés előtt még a Szekszárd vezetett, de a Sopron minden rutinját hozva végül egylabdás meccsen győzött és szerzett előnyt. A soproniak számára hat nappal azok után, hogy a klub sporttörténelmi sikert aratva Euroliga-győztes lett, fejben nehéz volt a visszatérés a magyar bajnoki fináléra. Gáspár Dávid edző a szekszárdi meccs előtt abban bízott, hogy csapata most már 100 százalékosan erre a feladatra tud koncentrálni.

Ahogyan az várható volt, teljesen megtelt a szekszárdi sportcsarnok a döntő második összecsapására.

Ebben a szezonban ez volt a második olyan alkalom, hogy egy Euroliga-győztes együttes játszott tétmeccset a tolnai városban, hiszen a sorozat alapszakaszában a Jekatyerinburg - amelyet később a FIBA kizárt a küzdelmekből - szintén tiszteletét tette már a létesítményben. De azért mi, magyarok inkább arra voltunk büszkék, hogy a Sopron is Euroliga-győztesként érkezett ide.

Milics a szekszárdi, Williams a soproni oldalon dobott egy-egy kettest, majd az első meccs hőse, Miklós Melinda olyan szerencsétlenül ütközött össze Határ Bernadettel, hogy a szekszárdi lány arca vérezni kezdett. Vétlen ütközés volt amúgy.

A KSC nagyon keményen kezdett, Milics a dupla után egy triplával, majd egy újabb duplával jelentkezett és 7-2 volt az állás.

Az összes szekszárdi pontot Nikolina Milics dobta, a Sopronnak pedig azonnal időt kellett kérnie. A soproni csapat támadójátéka az időkérés után sem állt össze, January lépéshibát követett el. A hosszú kosárcsendet Jelena Brooks duplája törte meg, majd Williams egy triplával egyenlített (7-7), hogy aztán Fegyverneky tempójával - először a meccs folyamán - a Sopron vezessen.

A fehér mezes Goree extra teljesítményt nyújtott a hazai csapatban Forrás: Makovics Kornél

Teljesen leblokkolt támadásban a hazai együttes, a Sopron pedig egy 11-0-s sorozatot produkált, hiszen 7-2-ről 7-13 lett az állás az első negyed végén. Goree unta meg a dolgot és hosszú idő után szerzett újra pontokat a Szekszárd. Mindjárt négyet is, ezzel megint szoros lett a csata.

Sőt, Friskovec kosarával 13-13 lett az állás. Hullámzó volt a meccs és a játék is, s az első negyed végén 15-13-ra a Szekszárd vezetett.

Kemény volt a játék a második negyed elején is - sok hibával. A fiatal Czukor Dalma hármasával ismét a Sopron vezetett (15-16), majd centerből Határ dobott kétszer is sikeresen. Miklós Melinda a második negyed 4. percében dobta első tripláját, ami felébresztette a Szekszárdot. Aztán a fiatal magyar tehetség egy rossz triplakísérlete után saját lepattanóját szedte össze és dobott belőle egy duplát. Miklós Melinda ennek a döntősorozatnak az egyik kellemes meglepetése volt eddig. Az első negyed befejező szakasza a Sopronnak sikerült jobban, Jelena Brooks kosarával 28-32 lett az állás. Ebből a KSC egy pontot faragott a nagyszünetre, így 31-34-es állásnál jött a nagyszünet.

Határ Bernadett (zöld mezben) védekezik Forrás: Makovics Kornél

Teljesen más mentalitású Sopron jött ki a második félidőre Szekszárdon. Az Euroliga-győztes keményebben védekezett és a támadásbefejezések is pontosak voltak. Határ Bernadett volt ekkor az egyik vezéregyéniség. Három perc telt el a második félidőből, s a vendégek már 8 ponttal vezettek (35-43), amikor a KSC-nek időt kellett kérnie. Érezte Zseljko Djokics, hogyha most nem fogja meg a meccset, elmehet minden.

Ugyanakkor a Szekszárd kulcsjátékosa, Nikolina Milics már négy személyivel játszott, tehát őt a kipontozódás veszélye is fenyegette.

A közönség is csendesedett, mert azt látta, hogy a KSC hiába erőlködik, nem tud feljebb zárkózni. Határ Bernadett rendkívül sportszerű módon jelezte a bíróknak, hogy róla ment ki a labda, s nem a hazaiakról. Az ebből a helyzetből született támadásból a szekszárdi Morgan Kolby, majd Milics dobott egy triplát, így 43-45 lett az állás. Egy pillanat alatt változott meg minden, hiszen a Sopron 8 pontos előnyéből már csak kettő maradt. Gáspár Dávidnak időt kellett kérnie.

A hazai közönség tombolva ünnepelte a KSC tripláit Fotó: Csudai Sándor - Origo

Egyre feszültebb lett a hangulat, Jelena Brooks ellen támadóhibát fújtak. Majd Gabby Williams percei következtek: két duplával újra 6 ponttal húzott el a Sopron. Erre is volt válasza a szekszárdiaknak, mert Mányoki Réka triplát dobott, majd Goree duplát, így 48-49 lett az állás. Gabby Williams jött újra, elképesztő, mit játszott a soproni lány. A KSC-ben Studer pont nélkül állt, s amikor kitört az utolsó szünet, akkor 48-51 volt az állás, azaz semmi sem dőlt el a bajnoki döntő második összecsapásán.

Veszélyes vizeken evezett a vendégcsapat, mert a Szekszárd folyamatosan ott lihegett a nyakán, s az 1 pontos vendégelőny sok mindennek volt nevezhető, csak biztonságosnak nem.

De ekkor jött Fegyverneky Zsófia és a sarokból engedett el egy hármast, ezzel 52-56-ra lépett meg a Sopron. A kérdés az volt, hogy a hazai együttesből mennyit vett ki a folyamatos kapaszkodás, s az ellenfél üldözése.

Öt perccel a meccs vége előtt Jelena Brooks maradt egyedül a palánk alatt és az ő kosarával 54-59 lett az állás.

A fehér mezes KSC mindent megtett a győzelemért Forrás: Makovics Kornél

Ezt fejelte meg Határ Bernadett egy középtávoli tempóval, s a 7 pontos vendégelőny - a meccs eddigi képét tekintve - jelentős előnynek nézett ki. Nem véletlen, hogy a szekszárdiak újra időt kértek. Mást már nem nagyon tehettek. Friskovec dobott egy hármast, majd labdát szerzett a KSC, Milics is bedobta, ezzel megint csak 2 pont volt a vendégek előnye. A Sopronnak kellett időt kérnie.

S ekkor jött a meccs embere, Gabby Williams, aki a támadóidő lejártának pillanatában süllyesztett el egy triplát a hazaiak kosarában. Elképesztő mozzanat volt, ezzel 59-64 lett az állás, s már csak két perc volt hátra. Szinte hihetetlen, hányszor kapaszkodott vissza a Szekszárd, de sosem sikerült átvenniük a vezetést a meccs utolsó szakaszában. S ez a hátrány már tényleg sok volt a KSC-nek. Innentől kezdve senki sem számított arra a drámai befejezésre, ami történt.

Alig volt már hátra pár másodperc, amikor Határ Bernadett egy támadás után felugrásból nagyon rosszul érkezett vissza a palánk alá. Az esés után Határ a földön maradt és percekig nem tudott felállni. Amikor pedig igen, akkor zokogott, s fél lábon ugrálva jött le a pályáról.

Ez a sérülés sem hiányzott sem neki, sem a Sopronnak, amely megnyerte ugyan a meccset, de hatalmas vezéráldozattal. A soproni győzelem azt jelenti, hogy a címvédő összesítésben 2-0-ra vezet és már szombaton délután bajnok lehet.

Női kosárlabda bajnoki döntő 2. mérkőzés: KSC Szekszárd - Sopron Basket 62-66 (15-13, 16-21, 17-17, 14-15.)