Vágólapra másolva!
A Sopron Basket megvédte bajnoki címét, mert a női kosárlabda-bajnokság döntőjének harmadik összecsapásán magabiztosan nyert a KSC Szekszárd ellen. A tolnai csapat egyetlen pillanatra sem tudta megnehezíteni a Sopron dolgát. A hazai együttes játékosai a súlyos sérülést szenvedett Határ Bernadettért is küzdöttek.

Szombaton kora délután harmadszor feszült egymásnak a Sopron Basket és a KSC Szekszárd a női kosárlabda bajnoki döntőben. A három győzelemig tartó pároscsata állása 2-0 volt a soproniak javára, akik a második mérkőzés végén elvesztették Európa legjobb centerét, a 209 cm magas Határ Bernadetttet. Az újdonsült Euroliga-győztes játékos térdében elszakadtak a szalagok, miután a finálé második meccsének legvégén megsérült. Határ gyógyulása 1 évet vesz igénybe, a lábát egyelőre gipszbe tették, a műtétre három hét múlva kerülhet sor.

Határ Berndett nem lehetett ott a pályán Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Sopron számára tehát komoly szakmai kihívást jelentett Határ Bernadett pótlása. A másik játékos, aki az 5-ös poszton játszhat, az amerikai 3x3-as olimpiai bajnok Stefanie Dolson volt. Nagy kérdés, hogy ő mennyit bír ezen a kemény összescsapáson. Miként az is, hogy a meglévő játékosok közül ki tud még ezen a poszton játszani. Éppen ezért semmiképpen sem lehetett előre lefutottnak tekinteni a döntő harmadik összecsapását.

A hangulat ugyanakkor nem volt barátságosnak nevezhető. Amikor a Szekszárd 20 perccel a kezdés előtt befutott a pályára, komoly füttykoncert vetette szét az arénát. Nem volt ez másképpen a két együttes bemutatásakor sem. Viszont a kezdés után, amikor a soproni közönség "Betti, Betti" kiabálásba kezdett, a szekszárdi szurkolósereg is csatlakozott hozzájuk. Ez nagyon sportszerű gesztus volt a nézők részéről.

A nagy csata elmaradt, a Szekszárd nem tudta megnehezíteni a címvédő dolgát Forrás: Tóth Zsombor

A meccs első kosarát, egyben első tripláját és dupláját is Jelena Brooks szerezte, majd Gabby Williams is ellopott egy labdát, s ezzel 7-0 volt az állás. A KSC-nek azonnal időt kellett kérnie, hogy megfogja a szinte önkívületben játszó hazaiakat. Az első szekszárdi kosarat - egy hármast - Friskovec szerezte.

Fokozatosan húzott el a hazai csapat. A 6. percben Fegyverneky triplájával 14-5 lett az állás. A bírói felfogás is más volt ezen a meccsen, mint az előző kettőn: a három játékvezető szinte mindent lefújt, s ez nem volt jellemző a döntő első két összecsapására. S a Szekszárdnak az első negyedben semmi esélye nem volt a Sopron lefékezésére. A hazaiak padjáról jól jött be Varga Alíz, Brooks nagyszerűen dobott, míg a túlsó oldalon nagyon pontszegény volt a szekszárdi támadójáték. Az első negyed vége után 29-14 volt az állás.

A sárga mezen Gabby Williams dob a szekszárdiak kosarára Forrás: Tóth Zsombor

Miklós Melinda első triplája a második negyed elején érkezett, de ekkor már nagyon vezetett a soproni csapat. Voltaképpen okosan menedzselte a Sopron az előnyét, s az minden egyes megmozdulásán látszott a hazai együttesnek, hogy a sérült Határ Bernadettért is küzdenek. A vendégeknél a szerb Milics szinte egyedül tartotta a lelket a csapatában, s amikor egymás után kétszer is betalált, Gáspár Dávid időt kért. Ekkor a 16. percben járt a meccs és 35-21 volt az állás. Az időkérés után újra lendületbe jött a soproni csapat, amely mindenképpen szerette volna lezárni a döntő sorozatot. 41-23-as állásnál már csaknem megvolt a "közte 20", s arra sem kellett sokat várni, hogy meglegyen, mert Fegyverneky duplájával a 18. percben 43-23 volt az állás. Aztán a soproni csapatkapitány bevert még egy hármast is, 46-23, itt szinte minden eldőlt. Már csak azért is, mert a nagyszünetben 50-28 volt az állás a Sopronnak.

A Sopron a sérült Határ Bernadettért is küzdött Forrás: Tóth Zsombor

A második félidőben előbb Miklós Melinda, majd Stefanie Dolson dobott egy triplát - Dolsontól azért elég ritkán látunk ilyet. Egyre több lett a hiba, mindkjét csapat játékosainak kezében, lábában rengeteg meccs halmozódott fel. A hazai együttes támadásainak hatékonysága is csökkent, s csak lassan gyűltek a pontok. A Szekszárd már beletörődött abba, hogy ezen a délutánon nem osztanak nekik lapot, így egyre biztosabbá vált, hogy a Sopron söpréssel rendezi le ezt a párharcot.

Jelena Brooks a harmadik negyed második felében érte el a 20 pontos teljesítményt és a 28. percben 63-40 volt az állás, azaz 23 pont volt a két együttes közötti differencia. Az utolsó szünet - az idei szezon utolsó szünete - 65-43-as hazai vezetésnél tört ki.

A soproni Jelena Brooks dob kosárra Forrás: Tóth Zsombor

Az utolsó 10 percben a soproni csapat őrizte az előnyét, a Szekszárd pedig várta a meccs végét. Azért akadtak szép jelenetek. Dolson egy kézzel búrázta be Milicset, a blokkot mindenki megtapsolta a teremben. Érezni lehetett, hogy már mindenki nagyon várja a meccs végét. A Sopron azért, hogy befejeződjön a szezon, a KSC meg azért, hogy vége legyen a mérkőzésnek. A végére még belefért egy sportszerűtlen szekszárdi fault, a hazai közönség felállva ünnepelt, s szólt a "Betti, Betti" kiáltás.

A Sopron tehát ismét megnyerte a bajnokságot, de a szezon legnagyobb ékköve nem ez az aranyérem, hanem az Euroligában megszerezett első hely volt. A lefújás után a hazai nézők nagy fiesztája közepette kezdődött meg az ünneplés Sopronban.

Női kosárlabda bajnoki döntő, 3. mérkőzés: Sopron Basket - KSC Szekszárd 74-52 (29-14, 21-14, 15-15, 9-9).