Vágólapra másolva!
A női kosárlabda Euroliga döntőjében Sopron Basket végig vezetve, Isztambulban győzte le 60-55-re a török Fenerbahce csapatát, ezzel a magyar csapat fennállása során először hódította el a legrangosabb európai kupatrófeát és sporttörténelmet írt. A 14-szeres magyar bajnok az ötödik Final Fourjában 2018 után másodszor jutott fináléba és első magyar csapatként diadalmaskodott az 1959-ben életre hívott kontinentális elitsorozatban. A találkozó után a csapatkapitány Fegyverneky Zsófia azt mondta, hogy egy ekkora siker után akár vissza is vonulhatna, míg Gáspár Dávid vezetőedző úgy értékelt, hogy a győzelem kulcsa a remek védekezés volt.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Isztambulból.

A csapatkapitány Fegyverneky Zsófia a mérkőzés után azt mondta az Origónak, hogy ez a magyar csapatsport történelem egyik legnagyobb sikere, és egy ilyen után akár vissza is vonulhatna.

Nem találok szavakat arra, hogy mi történt. Az egész meccset irányítottuk. Mindig csak egy támadásra és egy védekezésre koncentráltunk, a vége pedig az lett, hogy végig vezettünk és kontrolláltuk a meccset. Nem játszottam még 13 ezer ember előtt, de azért vannak emlékeim arról, milyen az amikor egy egész csarnok fütyül. Ezt ma semennyire sem éreztem tehernek, van a nyomásnak, így a kulcsszituációkban sikerült jó döntéseket hoznunk. Ez az út most a klub történetének legnagyobb bulijába vezet. Ez a magyar csapatsport történelem egyik legnagyobb sikere. Szinte még le sem esett nekem. De van időnk megemészteni" – nyilatkozta a 37 éves játékos.

Fegyverneky Zsófia emelhette először magasba az Euroliga-trófeát Forrás: fiba.basketball/euroleaguewomen

Gáspár Dávid vezetőedző csapat remek védekezését emelte ki, mint a siker kulcsát.

"Mit mondhatnék? Megnyertük az Euroligát.

A boldogságtól már ordítottam nem is keveset. Már azt is eszméletelen végiggondolni, ahogy eljutottunk idáig. Hihetetlen boldogság, aminek minden pillanata megérte. Remélem, ezt minél többször meg tudjuk ismételni" - mondta Sopron Basket edzője, Gáspár Dávid.

Gáspár Dávid, az ázott hadvezér Forrás: fiba.basketball/euroleaguewomen

Czukor Dalma szerint a csapategység a Sopron Basket legnagyobb fegyvere.

„Az elején elmentünk tíz ponttal, és már akkor látható volt, hogy a B-középen kívül mindenki csöndben volt. A harmadik negyed körül már a szponzorok is hazamentek az első sorból. Hihetetlen érzés volt, főleg, hogy Gáspár Dávid bízott bennem és be mert tenni. Rontottam, de a csapattársaimmal kijavítottuk egymást hibáit.

Végig segítettük egymást, és ettől vagyunk a világ legjobb csapata. Csak egy napot tudtunk készülni, de korábban már kétszer kikaptunk tőlük, így bennünk volt a tüske.

Még nem fogtam fel, mit csináltunk, talán majd holnap. Azzal, hogy az oroszokat kizárták, nagy lehetőséget kaptunk, és csúsztunk-másztunk a sikerért" – mondta Czukor Dalma, aki elárulta, hogy ma vasárnap este hatalmasat fognak bulizni a Soproni játékosok, utána azonban a Szekszárd elleni bajnoki döntőre kell koncentrálni.

A soproni lányok extázisban ünnepelték a győzelmet Forrás: fiba.basketball/euroleaguewomen

"Senki nem gondolta volna, hogy ide jutunk. Talán álmodtam róla, de ennél nagyobb öröm még nem ért az életben.

Félni nem féltünk, inkább csak izgultunk. A határ a csillagos ég, úgyhogy szeretnénk megnyerni a magyar bajnokságot is, és akkor elmondhatjuk, hogy nagyon jó évet zártunk" – mondta Varga Alíz, aki a Fener ellen csak egy percet játszott, de hangsúlyozta, hogy a kispadon is óriási extázist élt át minden játékosa.

„Sopron kis város, de mi nagy klub vagyunk.

Úgy jöttünk ide a Final Fourba, hogy nyerni akartunk Fantasztikus volt, hogy egy Fenerbahce kaliberű csapatot 55 ponton tudtunk tartani. Az elejétől kezdve mutattuk nekik, hogy mi ezért jöttünk ide, és nem engedjük ki a kezünkből. Fantasztikus a munka, amit Török Zoltán a klubnál végez. Neki is köszönhető, hogy ma végre megnyertük az Euroligát" – mondta a meccs után Jelen Brooks, aki 38 és fél percet játszott a döntőben.

A 14-szeres magyar bajnok ötödik Final Fourjában 2018 után másodszor jutott fináléba és első magyar csapatként diadalmaskodott az 1959-ben életre hívott kontinentális elitsorozatban.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!