Vágólapra másolva!
Szenzációs és drámai meccset hozott a női kosárlabda-bajnokság döntője, az első meccset 73-71-re nyerte meg a Sopron úgy, hogy ellenfele másfél perccel a vége előtt még vezetett Sopronban. A Szekszárd megérezte a vér szagát, a Sopron pedig az utolsó pillanatban tudta megnyerni ezt a mérkőzést.

Hat nappal azután, hogy a Sopron Basket története során először nyerte meg a legrangosabb európai kupát, az Euroligát, megkezdődött a 2021-22-es szezon bajnoki döntője a női kosárlabda NB I-ben. A Sopron ellenfele a KSC Szekszárd együttese volt, amely éppen azt igyekezett bizonyítani, hogy nem áldozati báránynak érkezett a dunántúli városba.

Az Euroliga-győzelem után a bajnoki döntőben kezdte meg a szereplést a Sopron Fotó: Csudai Sándor - Origo

A szekszárdiak helyzetét nehezítette, hogy sem Gereben Lívia, sem a sérült Sara Krnjić nem állt a rendelkezésükre.

A meccs előtt Studer Ágnes is beteg volt, ő azonban vállalta a játékot.

Határ-Milic pontváltással indult a meccs (2-2), a szekszárdi Milics képességei amúgy is kiemelkedett a vendégcsapatból. Mindkét csapat kapkodva kezdett, sok dobás maradt ki az elején. Majd Goree két büntetőjével a szekszárdiak vezettek. Ez az állapot nem tartott sokáig, mert a soproniak pillanatok alatt egy 7-0-s szériával léptek el, s 9-4-es hazai vezetésnél Zseljko Djokicsnak időt kellett kérnie.

A kék mezes szekszárdiak az elején jól tartották magukat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ez sem sokat használt, mert a Sopron fokozatosan lépett el, s amikor Nevena Jovanovics az első negyed hajrájában triplát szórt, már 16-8 volt az állás. Igaz, erre meg Studer válaszolt szintén egy hármassal. Az első negyed után 18-13-ra vezetett a Sopron.

A vendégcsapatnál egyértelműen Studer Ágnes volt a legjobb, miközben Milicset az elején gyakorlatilag kivette a játékból a címvédő.

Viszont a KSC nem adta fel és szép lassan visszalopakodott a Sopron nyakára. Goree két büntetőt hagyott ki, ezzel 18-15 maradt az állás, de ha mindkettő bement volna, akkor csak 1 pont kett volna a differencia. A Sopronba bejött Varga Alíz, aki rögtön egy hármast dobott, ezzel lett 23-16 a meccs állása.

Varga Alíz szép triplát dobott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hullámzó volt a játék, a KSC mindent beleadott, hogy ne dőljön le rögtön az elején a meccs. Jóval szorosabb is lehetett volna a meccs, ha a vendégcsapat be tudja dobni a büntetőket - de nem tudta. Milics unta meg a szekszárdiak tétlenségét és dobott egy triplát, amire January hármassal felelt. A helyzet tehát az volt, hogy a vendégek hiába kapaszkodtak, mindig volt egy-egy soproni villanás, amely segített a címvédőnek.

Ha Milics egyedül maradt, akkor azért biztosan bedobta (26-24), de a túloldalon is jöttek a válaszok.

A büntetődobások mindkét oldalon nehezen mentek. A második negyed végét viszont megnyomta a Sopron, Határ kosarával 37-28 lett az állás. Ez volt az eddigi legnagyobb különbség a két csapat között eddig. Amikor pedig elkezdődött a nagyszünet, már 41-28 volt az állás, azaz 13 pont különbség alakult ki. 26-24-ről 41-28, azaz 15-4-es sorozatot produkáltak a soproniak.

Jelena Brooks vezeti a labdát a döntő első meccsén Fotó: Csudai Sándor - Origo

Innen kellett volna felállni a szekszárdi csapatnak. Miklós Melinda triplával indította a második félidőt, majd Studer szép betörése után 41-33 lett az állás. 5-0-al kezdett a KSC, Fegyverneky szép tempóval szerezte meg a Sopron első kosarát a második félidőben.

A tolnaiak 9-2-es sorozattal kezdtek a harmadik negyedben, ami mindenképpen meglepőnek bizonyult.

43-37-nél újra szoros volt a meccs, miközben Határ Bernadettnek már 3 faultja volt. Felébredt a Sopron, sorra jöttek a hazai kosarak.

Briann January fontos triplákat dobott az első félidőben Fotó: Csudai Sándor - Origo

A fiatal Mányoki Réka Gabby Williams mellett dobott kosarat, majd Miklós Melinda újabb triplát hintett és ezzel szinte elolvadt a Sopron szünetben kiépített 13 pontos előnye, mert 47-44 volt az állás. Gáspár Dávidnak azonnal időt kellett kérnie, hogy megfogja a KSC rohamait.

41-28-ról 47-44 lett, azaz 6-16-os sorozatot produkáltak a vendégek.

Sőt, Goree még tovább csökkenthette volna a különbséget, de az amerikai játékos kihagyta a ziccert. Ideges volt a hazai együttes, a KSC pedig érezte a vér szagát.

Ebben a kiélezett helyzetben Milics dobott duplát, ezzel 49-46-ra jöttek fel a vendégek, de mindig volt a soproni csapatban valaki, aki kisegítette a címvédőt. Ugyanakkor az is biztos, hogy a szekszárdiak mindent kiadtak magukból. Miklós Melinda ellen sportszerűtlent ítéltek, Gabby Williams jól büntetőzött és ezzel 55-48 lett az állás, amikor a 28. percbe lépett a mérkőzés.

Gabby Williams kosarai segítettek a Sopronon Fotó: Csudai Sándor - Origo

Miklós Melinda nem hagyta magát, bátran vállalkozott és a harmadik tripláját hintette el a harmadik negyedben, ezzel 57-51-re vezetett a Sopron.

A Dolson-Milics csatát nem a soproni center nyerte, a tolnaiak szerb légiósa már 20 pontnál járt és újra felhozta a KSC-t.

A harmadik negyed végén Bálint Réka futtából dobott egy kettest, s ezzel az utolsó negyed előtt 61-56 volt az állás. Nagy kérdés, hogy mire megy a Sopron, amely - szokatlan módon - a harmadik negyedben 28 pontot kapott ellenfelétől.

A kék mezes szekszárdiak a harmadik negyedben 28 pontot dobtak Sopronban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az utolsó 10 percet 5 pontos hazai előnnyel kezdte a Sopron, semmi sem dőlt el. Miklós Melinda élete meccsét játszotta, mert Czukor Dalmát úgy verte meg, ahogy akarta és 61-58-ra módosított. Majd Goree dobott egy kettest, ezzel 1 pont maradt a hazaiak előnye. Ez hatalmas meglepetés volt.

Majd Miklós Melinda megint dobott egy hármast és ezzel a KSC átvette a vezetést. Egészen elképesztő volt, amit a fiatal magyar játékos csinált.

Ugyanakkor 4 személyi hibával játszott, ami miatt védekezésben nem sokat tudott hozzátenni a csapata játékához.

Felébredt a Sopron és nyomott egy 5-0-s szériát, ezzel 66-63 lett az állás a hazaiaknak. Nagyszerű meccs alakult ki ebből a találkozóból.

Miklós Melinda (a kép előterében) elképesztően játszott Forrás: Csudai Sándor - Origo

Miklós Melinda jött és hintett egy hármast - erre már nem nagyon voltak szavak, 66-66 lett ezzel.

Emberfelettit játszottak a tolnaiak, de a soproniak is. Dolson fontos pontokat dobott, majd lepattantót szerzett. A következő szekszárdi támadásnál a bírók kipontozták Miklós Melindát, aki 17 ponttal fejezte be a meccset. 5.55-el a vége előtt a legjobb kinti dobóját vesztette el a Szekszárd. Ekkor 68-66 volt az állás.

A kérdés az volt, hogy ez az ítélet hogyan hat a vendégekre. Milics ellen támadót fújtak és neki is a negyedik hibája volt ez. 4.40-el a vége előtt két ponttal vezetett a Sopron. Czukor Dalma a hazaiaknál pontozódott ki.

A soproni közönség elképesztő meccset láthatott Fotó: Csudai Sándor - Origo

A KSC 7 kihagyott büntetőnél járt, egy ennyire szoros meccsen ez is dönthetett. A Szekszárd a meccs vége felé kritikus helyzetben nem tudott kosarat dobni, a bírók kétszer is January ellen ítéltek, a soproni játékos technikait kapott. Keményebb lett a soproni védekezés és Studer 1.33-al a vége előtt egy utolsó másodpercben elengedett palánkos triplával a szekszárdiakat hozta előnybe.

Elképesztő kosár volt, s ezzel 71-70-re a szekszárdiak vezettek.

Másfél perccel a vége előtt tehát a vendégcsapat vezetett, ki gondolta volna ezt a szünetben. Határ eladta a labdát, de a KSC nem dobott pontot, sőt, a következő támadásból sem. Így pedig nem lehetett megnyerniük a meccset. A Sopron végül 73-71-re megnyerte ezt a mérkőzést, mert Határ Bernadett dobása után a labda éppen beszédült a gyűrűbe. Ha a KSC így játszik a folytatásban, akkor alaposan megnehezítheti a bajnokcsapat dolgát.

Női kosárlabda bajnoki döntő, 1. mérkőzés: Sopron Basket - KSC Szekszárd 73-71 (18-13, 23-15, 20-28, 12-15.)
A Sopron legjobb dobói: Határ 17, January 13, Fegyverneky 12. A KSC legjobb dobói: Milics 22, Miklós Melinda 17, Goree 12.

A három győzelemig tartó pároscsata állása 1-0 a Sopron javára, a folytatás szerdán 18.00-kor Szekszárdon.