Vágólapra másolva!
A magyar női kosárlabda-válogatott 74-70-re kikapott Portugáliától Rio Maiorban a két csapat első felkészülési mérkőzésén. A sok hibával tarkított összecsapáson az első és a harmadik negyedet nyerte meg a magyar csapat, de a másodikat 28-10-re elvesztette, ami nagyon fájó volt. A végjátékban még a mieink vezettek, de az utolsó perceket a portugálok bírták jobban.

Kiküldött munkatársunk helyszíni jelentése Rio Maiorból, Portugáliából.

165 perccel a Portugália-Magyarország női kosárlabda-mérkőzés előtt végül minden játékosnak megérkezett a csomagja Rio Maiorba. A csapat tagjai megkönnyebbülten vették tudomásul a nem várt fejleményt, így végül is a sok bizonytalanság és idegeskedés után megnyugodhattak Székely Norbert játékosai.

A szövetségi kapitány azt is elmondta, hogy a portugálok elleni három találkozón valamennyi játékosnak lehetőséget ad, hogy bizonyítsa képességeit.

A magyar válogatott amúgy idén nyáron csak ezt a három találkozót játssza le, mert az Eb-selejtezők csak novemberben folytatódnak majd. Ebben a sorozatban a portugál csapat eddig két meccset játszott le, előbb az észteket verték meg hazai pályán, majd idegenben kikaptak a görögöktől. A magyarok hazai pályán szenvedtek vereséget a spanyoloktól, de aztán idegenben fölényes győzelmet arattak Izland ellen. Mindkét együttes a második helyen állt saját selejtezőcsoportjában.

Bár a mérkőzésre ingyenes volt a belépés, ez valahogy nem mozgatta meg a helyi szurkolókat, a kezdésre 60 néző jelent meg a csarnokban.

Studer, Lelik, Dubei, Varga Alíz, Kiss Virág - ez volt a magyarok kezdőcsapata.

A meccs első kosarát Studer Ágnes szerezte, Varga Alíz pedig két perc alatt két faultot gyűjtött be.

Studer Ágnes remekül dobott az első negyedben Forrás: FIBA


Studer később egy triplával is jelentkezett, amely teljesen lefagyasztotta a portugálokat. 6 perc elteltével a magyar csapat már 14-3-ra vezetett.

16-5-ös magyar vezetésnél a portugál csapat időt kért.

A mieink agresszíven játszottak, sok védőlepattanót szereztek, s a támadásbefejezésekkel sem volt semmi gond. Osztálykülönsbég volt a két csapat között, Lelik labdaszerzése élményszámba ment, az ő kosarával már 21-7-re vezetett Magyarország. Székely Norbert el is kezdte cserélni a játékosokat, a nagy előny sokkal korábban adott neki lehetőséget a rotálásra.

Viana Ines triplájával jöttek fel kicsit a portugálok (12-21), de a nagy lendülettel és kedvvel játszó Mérész Beatrix szép kosárral válaszolt. Az első negyed végén 23-14-re vezetett a magyar csapat.

A második negyed elején viszont a portugálok jöttek lendületbe. A 13. percben már csak 6 pont volt a mieink előnye. Teljesen szétesett a magyar csapat játéka, labdákat vesztettünk és a támadásokat sem tudtuk pontosan befejezni. A 15. percben a portugál csapat már egy pillanatra átvette a vezetést (28-27), ez óriási fordulat volt az eddig látottakhoz képest. Két perccel a negyed vége előtt 33-31 volt oda. Kiss Virág visszajött a magyar csapatba, Studer is bent volt ekkor. 36-33-as hazai vezetésnél Székely Norbert kért időt. Ezek után Marcia Robelo dobott egy hármast és ezzel már 39-33 volt az állás. Majd ugyanezt megismételte. 42-33-ra húztak el a portugálok, ez hidegzuhany volt a javából.

Ezzel ért véget a második negyed, s ezt a portugálok 28-10-re nyerték meg.

Egészen elképesztő fordulat állt be tehát ezen a meccsen. Az az igazság, hogy a hazaiak keményebbre vették a védekezésüket, a támadójátékuk is javult, de ettől még ez a 28-10-es 10 perc sokkoló lehetett a számunkra.

Kiss Virág 15 pontot szórt Forrás: FIBA

A nagy kérdés az volt, hogy a második félidőben sikerül-e újra átvenni az irányítást, vagy a portugál csapat akarata érvényesül. Az első kosár a portugáloké volt, de Kiss Virág válaszolt. Ekkor a PEAC-Pécs centere volt az, aki pontokat tudott szerezni. Mellé csatlakozott Dubei Debóra is, aki egy szép hármast szórt, de ezzel is csak 48-41 lett az állás.

Majd jött Studer, ő is bevert egy triplát,

s ezzel egycsapásra minden megváltozott, hiszen már csak két ponttal vezettek a portugálok (48-46.) Újra nyílt lett a meccs, szépen visszakapaszkodtunk. Sőt, Mérész labdaszerzése után egyenlítettünk. Dubei nagyon belejött a triplák dobásába, de a védekezésünk még mindig nem volt az igazi. A harmadik negyedet Varga Alíz dudaszós triplája zárta le, s ezzel az utolsó szünetben 57-55-re a magyar csapat vezetett.

Ezt a negyedet 21-13-ra a mieink nyerték meg.

A negyedik negyedben is jól dobtuk a triplákat, Varga Alíz hármasával 62-60 lett az állás a magyaroknak. Sok volt a hiba, de egy ilyen meccsbe ez belefér. Ennél csak az volt a rosszabb, hogy az utolsó negyed első három percében négy csapathibát gyűjtöttünk össze.

Lelik Réka tripláival jött fel a 3. negyedben a magyar csapat Forrás: FIBA

Lelik majdnem a felezővonalról dobott egy őrületes hármast, ezzel megint a magyarok vezettek egy ponttal (64-65), ez a tripla a nap legszebb jelenete volt. A legcsúnyább meg az, amikor 68-68-as állásnál nem tudtunk elvégezni egy alapvonali bedobást és ebből kaptunk kosarat.

70-68-as portugál vezetésnél többször volt lehetőségünk az egyenlítésre, de a lányok inkább a triplákat erőltették - sikertelenül. Lelik és Dubei kezében is ott volt a lehetőség, amely csak lehetőség maradt. 55 másodperccel a vége előtt 72-68-ra vezettek a hazaiak és innen meg is nyerték a meccset.

A vereség fájó, de inkább most kapjunk ki, mint ősszel, amikor tétmeccseket kell játszani. S a visszavágás akár már csütörtökön eljöhet.

Női kosárlabda válogatott-mérkőzés: Portugália-Magyarország 74-70 (14-23, 28-10, 13-24, 19-13).
Portugália legjobb dobói: Robalo 18, Da Silva 14.
Magyarország legjobb dobói: Kiss V. 15, Lelik 13.