21 év után nyerték meg újra a világ legerősebb kézilabda-bajnokságát

SC Magdeburg - HBW Balingen-Weilstetten Sports Bundesliga Handball (Team) Horizontal HANDBALL
02 June 2022, Saxony-Anhalt, Magdeburg: Handball: Bundesliga, SC Magdeburg - HBW Balingen-Weilstetten, Matchday 32, GETEC Arena: Magdeburg players cheer after the final whistle and the early win of the German championship. Photo: Ronny Hartmann/dpa-Zentralbild/dpa (Photo by RONNY HARTMANN / dpa-Zentralbild / dpa Picture-Alliance via AFP)
Vágólapra másolva!
A Magdeburg hazai pályán 31-26-ra legyőzte a Balingen-Weilstetten csapatát a német kézilabda-bajnokság csütörtök esti mérkőzésén, amivel 2001 után ismét megnyerte a Bundesligát.

Az egész szezonban elképesztő teljesítményt nyújtó Magdeburg 21 év után tudott ismét felérni a csúcsra, amivel egyben két évtized után ismét sikerült kiharcolnia a Bajnokok Ligája-indulást is.

A keletnémet csapat személyében egy korábbi háromszoros BEK/BL-győztes klubról beszélünk, 1978 és 1981 után legutóbb pont a Veszprém ellen tudták megnyerni a legrangosabb európai kupát még 2002-ben.

21 év után lett ismét bajnok a Magdeburg a Bundesligában Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Ronny Hartmann

Azóta rendre az EHF-kupából Európa-ligává avanzsáló második számú kupának a favoritjai voltak. Azonban tavalyi sikerük után idén meglepetésre a Benfica le tudta őket győzni, méghozzá egy óriási fináléban, ami hosszabbítás után 40-39-es portugál diadallal ért véget.

A Magdeburgban játszik a világ egyik legjobb formában lévő kézilabdázója: az Eb-gólkirály Omar Ingi Magnússon tízesével lövi a gólokat szinte minden meccsen, amivel tovább viszi a korábbi izlandi legenda, Olafur Stefansson örökségét a német együttesnél.

Omar Ingi Magnússon félelmetes mennyiségben dobálta a gólokat a szezonban Forrás: dpa Picture-Alliance via AFP/Ronny Hartmann

A Bennet Wiegert által irányított együttesben az északi játékosok vannak túlsúlyban, elég csak a kapusposztra gondolni, ahol két dán, Jannick Green és Mike Jensen nyújtottak kiemelkedő teljesítményt a világ legerősebb kézilabda-bajnokságában.

Az alig 22 éves izlandi tehetség, Gisli Kristjánsson elsöprő lendülete irányító poszton, Magnus Gullerud és Magnus Saugstrup beállópárosa szintén a lendületes északi kézilabdát képviseli.

A következő szezonban Green és Gullerud személyében két norvég játékos sem lesz már az együttes tagja. Helyükre két svájci, Nikola Portner és Lucas Meister érkezik majd, de ettől függetlenül is kíváncsian várhatjuk, hogy mire mennek majd a Bajnokok Ligájában.