Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda-válogatott utolsó vb-selejtezős csoportmeccsére indult volna Franciaországba vasárnap délelőtt. Ha a légiközlekedés is úgy akarta volna...

A portugálok elleni pénteki győzelemmel a továbbjutását a második csoportkörbe biztossá tevő magyar csapatnak hétfőn este 20.30-kor a franciaországi Mouilleron-le-Captifban kell lejátszania utolsó mérkőzését.

Hogy a házigazda miért vitte a távoli nyugat-franciaországi faluba a vb-selejtezőt, arról őket kell megkérdezni (bár van ott egy 7000 férőhelyes, Vandéspace névre hallgató csarnok), az viszont biztos, hogy ezzel akarva-akaratlanul, de alaposan megnehezítették a magyar csapat dolgát.

Ivokovics Sztojannak (balról) és játékosainak nem indult könnyen a francia túra Fotó: Koncz Márton - Origo

Vasárnap reggel derült ki, hogy az előzetesen lefoglalt Budapest-Amszterdam járat annyit fog késni, hogy azzal nem lehet elérni a nantes-i csatlakozást, ahonnan a francia szövetség által küldött busz vitte volna tovább a mieinket a meccs helyszínére. Így lázas szervezés kezdődött, hogy a magyar delegáció egyáltalán el tudjon utazni a meccsre. Ha ugyanis ez nem sikerül, akkor nagy bajba kerülne a válogatottunk: az csak a kisebbik rossz, hogy 20-0-val a franciáknak írnák jóvá a meccset, de a nemzetközi szövetség (FIBA) pontlevonással is sújtaná a magyar együttest, amelyik így minden esélyét elveszítené, hogy az augusztusban kezdődő második körben kiharcolja a részvételt a 2023-as japán-indonéz-Fülöp-szigeteki vb-n való részvételre.

A szövetség munkatársainak lázas igyekezete végül eredménnyel járt, és a csapat vasárnap kora délután egy chartergéppel elindulhat a vb-selejtezőre.

Frissítés (13.55): Az MKOSZ-től érkező információk szerint a válogatott végül hétfőn délelőtt utazik el, Franciaországba, ahol 20.30-kor lép pályára a házigazda csapat ellen.