Vágólapra másolva!
A világbajnoki selejtezőkre és a szeptemberi Európa-bajnokságra készülő magyar férfi kosárlabda-válogatott Grúzia ellen játszott edzőmérkőzést Kecskeméten. A végig jó iramú és kimondottan harcos mérkőzésen a végjátékok izgalmait is gyakorolva egy ponttal, 89-88-ra győzött a magyar csapat az NBA-játékost is felvonultató rivális ellen.

A június végi világbajnoki selejtezőn a spanyolokat legyőző társrendező, Grúzia egyáltalán nem ígérkezett könnyű ellenfélnek a kecskeméti Messzi István Sportcsarnokban.

Sztojan Ivkovics szövetségi kapitány együttese olyan dologra készül, amire 53 éve nem volt példa a magyar kosárlabdasport történetében: a magyar férfi válogatott zsinórban a második Európa-bajnokságra készülhet. A 2017-es Eb után megváltozó lebonyolítás, illetve a FIBA és az Euroliga csatája miatt azonban a legmagasabban jegyzett magyar kosarast, Hanga Ádámot jó ideje nem láthattuk magyar mezben, főleg nem hazai pályán.

Hanga Ádám hosszú idő után állhat ismét a válogatott szolgálatába Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ennél is jelentősebb változás volt azonban, hogy a kvalifikációs meccseket már nem a "nyári szünetben", hanem a klubszezon közben rendezték meg, az NBA-játékosok mellett pedig az Euroligában játszók sem csatlakozhattak a válogatottakhoz, miután a nemzetközi szövetség, azaz a FIBA nem tudott megegyezni az Euroliga vezetőivel, és ez a csata azóta is tart a két fél között. Ez rengeteg nemzeti együttest érintett, így a miénket is: a 2017-től négy éven át a Barcelonában, tavaly nyár óta pedig a Real Madridnál kosarazó Európa-klasszisunk,

Hanga Ádám nem vehetett részt a 2019-es világbajnoki selejtezők, illetve az eredetileg 2021-re kiírt Európa-bajnokság selejtezőin sem,

pedig elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy sikerült kijutunk az előző Eb-re.

Utoljára még az előző kontinenstorna selejtezőjében, 2016. szeptember 3-án, Luxemburg ellen szerepelt Hanga Magyarországon válogatott meccsen - a sorozatot lezáró, számunkra már tét nélküli, Macedónia elleni mérkőzésen már nem volt ott, utána pedig csak az Eb-n csodálhattuk játékát nemzeti csapatunkban.

A grúzok bő keretében több magasan jegyzett kosaras is található. Így Hanga Ádám korábbi csapattársa, a Baskoniában összesen hat évet lehúó Tornike Shengelia, akit előbb a CSZKA Moszkva szerződtetett, míg a mostani idényt már egy EuroCup-győzelemmel zárta a Virtus Bolognánál.

Honosított amerikai játékosuk Thaddeus McFadden sorozatban két Bajnokok Ligáját nyert a spanyol Burgosszal

úgy, hogy az első alkalommal, 2020-ban ő volt a Final8 MVP-je. Giorgi Shermadini két Euroliga-győzelem mellett spanyol MVP címmel büszkélkedhet 2020/21-ből. A center Goga Bitadze az Indiana Pacersnél játszik az NBA-ben.

Goga Bitadze (balra) a grúz csapat egyik sztárja Forrás: Getty Images via AFP/2022 Getty Images/Michael Reaves

A mieinknek egyetlen itthoni, látogatható felkészülési mérkőzése lesz még ezen kívül a Litvánia elleni, szombathelyi világbajnoki selejtező előtt: jövő héten pénteken, augusztus 12-én Szlovákiát fogadjuk, szintén Kecskeméten.

1. negyed

Az első percektől óriási iramot diktált a magyar válogatott Grúzia ellen. Hanga Ádám alapvonali befutásai után szép kosarakat dobott, és remekül megértette magát Vojvoda Dáviddal. A két játékos több sikeres akciót vezetett,

az egyik végén Hanga óriási zsákolással szerzett pontot Vojvoda levegőbe feladott passza után ( 15-6).

A magyar csapat sok mozgásos támadásvezetései sokszor megzavarták a grúz védőket, Benke középtávolija után hét ponttal vezetett a magyar válogatott a negyed feléhez érve (19-12).

A kecskeméti közönség hangosan buzdította a kedvenceit. A válogatott veterán játékosa, Ferencz Csaba a támadóidő lejárta előtt dobott be egy triplát, és ezzel már tíz pont fölé nőtt a különbség a két csapat között (24-15).

Vojvoda Dávid átmentette korábbi jó formáját Fotó: Csudai Sándor - Origo

Londaridze közeli kosarára Vojvoda egy szép betöréssel válaszolt, majd Bokolishvili és Jintcharadze talált be a hárompontosvonalról (28-24). A grúz játékosok magasabb fokozatra kapcsoltak védekezésben, de a magyar csapat így is képes volt bravúrpontokat szerezni: Benke Szilárd két védő szorításában hátradőlve dobott be egy óriási triplát a negyed vége előtt (31-24).

2. negyed

A második negyed elejére némileg felzárkozótt a grúz csapat, főleg Shermadini volt elemében. Később Vojvoda szakadt le a védőjéről, majd Benke egy lőtt passzal találta meg a palánk alá befutó csapattársát (35-31). A magyar válogatott szemre is nagyon tetszetős támadásokat vezetett. Sztojan Ivkovics szokásához híven sokat rotálta a játékosait, amivel sikerült megzavarnia a magyar csapatnak a grúzok zónavédekezését.

A pirosban játszó grúzok egyáltalán nem vették félvállról a meccset Fotó: Csudai Sándor - Origo

Eilingsfeld János triplája után ismét tíz pont volt a különbség a két csapat között a negyed feléhez érve (43-33). A grúz játékosok sokszor kerültek üres dobóhelyzetkbe főleg a triplavonalról, de szerencsére a vendégek pontatlanul céloztak távolról. A magyar csapat jól szedte a védőlepattanókat, azonban támadásban megtorpantak a hazai játékosok. Két perccel a negyed vége előtt három pontra jött fel Grúzia (43-40) főleg Sanadze és Shengelia remek megmozdulásainak köszöhetően.

Keller Ákos palánk alatti harcossága is kellett ahhoz, hogy a félidőre öt pontos magyar vezetéssel menjenek pihenni a csapatok (47-42).

A magyar csapat némileg kapkodva játszott a második játékrészben. A hazaiak közül Benke Szilárd (10 pont), Vojvoda Dávid és Hanga Ádám (9 pont) voltak a legponterősebb játékosok húsz percnyi játék után.

Ilyen nehéz dolga volt Eilingsfeld Jánosnak (labdával), ha kosarat akart szerezni Fotó: Csudai Sándor - Origo

A vendégeknél Giorgi Shermadini (10 pont) és a csapatkapitány Tornike Shengelia (9 pont) volt a legjobb pontszerző egy félidő után.

3. negyed

Rögtön a játékrész elején Hanga Ádám eladott labdája után Sanadze büntetett távolról, de a Real Madrid magyar légiósa egy csodás betörés után javította a hibáját (50-45).

Sőt, McFadden tempója után ismét a magyar bedobó volt eredményes.

A következő percekben három tiszta dobóhelyzetet is kihagyott a magyar csapat a triplavonalról. A jeget Benke törte meg a negyed feléhez érve (55-51). Az első félidőben a grúzok huszonhat pontot dobtak a festékből, és a második félidőben is uralták a palánkok alatt területet. Az addig tizennégy pontot dobó center Shermadini közelről talált be Andronikashvili remek passza után, de szerencsére Ferencz István triplából újra eredményes tudott lenni (61-53).

A távoli dobások is egész jól mentek a mieinknek Fotó: Csudai Sándor - Origo

Két és fél perccel a negyed vége előtt Perl lőtt passzal kínálta meg a 37 éves bedobót, és a körmendiek játékosa nem hibázott a sarokból (66-56).

Grúzia azonban nem adta fel: a spanyol Murcia játékosa McFadden találta meg egy remek átadással Burjanadzét, akinek triplája után ismét tíz ponton belül volt a vendégcsapat (68-61) az utolsó negyed előtt.

4. negyed

A negyed kezdetén Vojvoda Dávid a világ végéről dobott be egy hárompontost, de a grúzok két gyors kosárral válaszolni tudtak (71-65). Hanga Ádám sokszor hozta fel a labdát, de sokat dolgozott a festéken belül is, ahol nem kímélték őt a grúz játékosok.

Keller Ákos triplája után hét pont volt a különbség,

és a Falco centere tizenöt pontjával ekkor a legeredményesebb magyar játékos volt a pályán Rosco Allen is távolról talált be, majd Shermadini zsákolt egy nagyot (80-74). A Tenerife centere a tizenhatodik pontját dobta ekkor.

Keller Ákos (8) rengeteg csatát vívott meg a palánk alatt Fotó: Csudai Sándor - Origo

A negyed feléhez érve a remekül játszó Shengelia nagyon megverte Karahodzsicsot, majd Burjanadze büntetőivel már csak három pont lett a különbség három és fél perccel a meccs vége előtt (82-79).

A magyarok támadásánál Ivkovics egy-egyezésre biztatta Hangát a Virtus Bologna bedobója, Shengelia ellen, de a magyar játékos nem tudott pontot szerezni. Az ellentámadásból Sanadze viszont nem, így egál lett az állás alig három perccel a találkozó vége előtt (82-82).

Késpbb Hanga labdaszerzése után Vojvoda nehéz helyzetből talált be, majd egy kontratámadás végén Hanga zsákolt egy hatalmasat (86-82).

Hanga Ádám játékán nem látszott, hogy évek óta nem lépett pályára a válogatottban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Azonban még nem volt vége a meccsnek. Sanadze elképesztő módón két játékos között rakta fel a ziccert, majd Vojvoda Karahodzsics passza után hidegvérrel dobott be egy újabb óriási triplát (89-84). A grúzok két büntetővel válaszoltak

Egy perccel a vége előtt Hanga hozhatta fel a labdát hárompontos magyar vezetésnél (89-86), de nem sikerült kosarat dobni a magyar játékosoknak. Húsz másodperce volt Grúziának, de Karahodzics (okosan) szabálytalankodott McFaddennel, aki mindkét büntetőjét bedobta (89-88).

Perlnek is odaütöttek, és a Falco játékosa egyik büntetőt sem dobta be, pedig a másodikat még újra is dobatták a bírók. De ez sem számított: három másodperce maradt még Grúziának, de Shengelia távoli dobása nem talált gyűrűt. Így egy hihetetlenül izgalmas végjáték után a magyar férfi kosárlabda-válogatott egy ponttal legyőzte Grúzia együttesét felkészülési meccsen. (89-88).

A két csapat szombton ismét megmérkőzik egymással, ezúttal viszont már zárt kapuk mögött.

Eredmény, felkészülési mérkőzés:
Magyarország - Grúzia 89-88 (31-24, 16-18, 21-19, 21-27)

FELKÉSZÜLÉSI MÉRKŐZÉSEK

Augusztus 5.:  Magyarország–Georgia, Kecskemét, 18:00
Augusztus 6.:   Magyarország–Georgia, Kecskemét, 16:00
Augusztus 12.:   Magyarország–Szlovákia, Kecskemét, 17:00
Augusztus 18.:  Horvátország–Magyarország, Opatija

VB-SELEJTEZŐ

Augusztus 24.:  Magyarország–Litvánia, Szombathely, 18:00
Augusztus 27.:   Csehország–Magyarország, Chomutov, 18:15

EURÓPA-BAJNOKSÁG, KÖLN

Szeptember 1.:    Magyarország–Bosznia-Hercegovina, 14:30
Szeptember 3.:    Magyarország–Szlovénia, 20:30
Szeptember 4.:    Magyarország–Franciaország, 20:30
Szeptember 6.:   Magyarország–Litvánia, 17:15
Szeptember 7.:    Magyarország–Németország, 20:30