42 másodperces csenddel kezdődött a 9 év börtönre ítélt kosaras csapatának mérkőzése

GRINER, Brittney
A kétszeres olimpiai bajnok Brittney Griner perének ítélethirdetésén Khimkiben
Vágólapra másolva!
Az Oroszországban kilenc év börtönbüntetésre ítélt Brittney Griner amerikai csapatának, a Phoenix Mercurynak a mérkőzése csaknem egyperces csenddel kezdődött a csütörtöki ítélethirdetés után.

A kétszeres olimpiai bajnok játékost - aki Oroszországban a Jekatyerinburg csapatában szerepelt 2015 óta - februárban a moszkvai seremetyjevói repülőtéren vették őrizetbe kábítószer-birtoklásért. Azóta letartóztatásban volt és csütörtökön Himkiben az ügyét tárgyaló bíróság szinte a maximális, kilencéves börtönbüntetést szabta ki rá.

A 206 centis kosaras arizonai együttese csütörtökön a Connecticut Sun ellen lépett pályára a WNBA alapszakaszában, s a meccs előtt 42 másodpercig némán álltak a játékosok az elítélt Griner előtt tisztelegve.

A kétszeres olimpiai bajnok Brittney Griner perének ítélethirdetésén Khimkiben Forrás: MTI/EPA/Pool/REUTERS/Jevgenyija Novozsenyina

A Phoenix Mercury játékosai meccsük után elmondták, hogy együtt figyelték az ítélethirdetésről szóló híreket, ami után egyikük sem akart pályára lépni.

- nyilatkozta Skylar Diggins-Smith, a Mercury irányítójátékosa.

Az ítélet kihirdetését követően a WNBA a férfiligával, az NBA-vel közösen adott ki tiltakozó közleményt, melyben igazságtalannak és sajnálatosnak nevezték a döntést, illetve Joe Biden amerikai elnök elfogadhatatlannak titulálta a büntetést és felszólította Oroszországot, hogy azonnal engedjék szabadon Grinert.

A 31 éves Griner táskájában hat hónapja kannabisz tartalmú olajat találtak, amelyet az ügyészség állásfoglalása szerint tudatosan megpróbált elrejteni a hatóságok elől. Az orosz vámhivatal nagy mennyiségű kábítószer csempészete miatt indított eljárást vele szemben.