Drámai meccsen kapott ki az EB-döntőben a vízilabda-válogatott

NAGY Ádám
Split, 2022. szeptember 10. Nagy Ádám (j) és a horvát Andrija Basic a vízilabda Európa-bajnokság férfi tornájának döntőjében játszott Magyarország - Horvátország mérkőzésen Splitben 2022. szeptember 10-én. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
A spliti vízilabda Európa-bajnokság döntőjében a magyar férfi pólóválogatott 10-9-re kikapott a házigazda horvátoktól, így ezüstéremmel zárta a kontinenstornát.

Az Eb-címvédő magyar válogatott az elődöntőben hatalmas csatában ejtette ki a világbajnok spanyolokat, a döntőben pedig a házigazda horvátok vártak Varga Zsolt csapatára.

A horvátok szerezték meg a vezetést, majd Zalánki Gergő egy hatalmas góllal egyenlített.

Elképesztő csatát hozott az első negyed, amelynek a végén 3-3 állt az eredményjelzőn.

Basic lövését védte Vogel a második negyed elején, majd újra bravúrral akadályozta meg a horvát gólt a magyarok kapusa. Manhercz lövését később Biac tolta a kapufára, a következő támadást pedig gólra váltotta Harkov. Biac a következő két magyar támadás után is nagyott védett, 4-3-as horvát vezetéssel ért véget az első félidő.

Manhercz Krisztián (b) és a horvát Matias Biljaka küzd a labdáért Forrás: MTI/Illyés Tibor

A második félidő horvát góllal indult, de Német egy szép centergóllal állította vissza az egygólos különbséget. Manhercz büntetőből egyenlített a harmadik negyed közepén, aztán hamar visszaállt az egygólos horvát vezetés, majd Konarik egy remek lövéssel módosította 6-6-ra az állást.

Harkov harmadik találatára Vigvári bravúros találattal válaszolt, azonban 8-7-es horvát vezetés tudatában fordulhattak rá a csapatok az utolsó etapra.

A negyedik negyedben Jansik a ráúszásnál előbb indult, azonban egy szép góllal egyenlített, óriási izgalmakra volt kilátás a folytatásban. Vigvári nagy helyzetben a felsőlécre bombázott, de a túloldalon Fatovic lövése is lejött a lécről. Továbbra is 8-8 volt az állás, aztán Jansik szabálytalansága miatt ötméterest kaptak a horvátok, amelyet gólra váltottak.

Angyalt centerben faultolták, amiért büntető járt a magyar csapatnak, amit Manhercz kapufára lőtt, aztán a horvátok is kaptak egy újabb ötméterest. Kragic belőtte, a legrosszabbkor vezetett két góllal az ellenfél, Varga Zsolt időt is kért. Jansik ötméteresével még szépített a magyar válogatott, de az utolsó fél percben már nem sikerült egyenlíteni, így Horvátország lett az Európa-bajnok, a magyar csapat ezüstéremmel zárta a kontinenstornát.

A horvátok az ugyancsak hazai rendezésű 2010-es Eb után másodszor diadalmaskodtak, míg a 13 elsőségükkel rekorder magyarok hetedszer zártak ezüstérmesként.

Eredmény, férfiak:
döntő:
Horvátország-Magyarország 10-9 (3-3, 1-0, 4-4, 2-2)
magyar gólszerzők: Molnár, Jansik 2-2, Zalánki, Német, Manhercz, Konarik, Vigvári 1-1