Vágólapra másolva!
A női kosárlabda Euroliga csoportkörének 5. fordulójában a címvédő Sopron Basket hazai pályán váratlanul súlyos vereséget szenvedett a spanyol Perfumerias Avenida Salamanca csapatától. A magyar bajnok szokatlanul sok hibával játszott, és nem találta a vendégek roppant agresszív védekezésének ellenszerét.

Igazi rangadó várt egy régi ismerős ellen a Sopron Basket csapatára csütörtök este. A spanyol bajnok Perfumerias Avenida Salamanca csapatával 2009 óta immár 12. alkaommal találkozik a magyar bajnok, és, ami azt illeti van törlesztenivalója a Sopronnak, hiszen az örökmérleg 7-4-es spanyol vezetést mutat. Az Euroliga idei kiírásában négy forduló után mindkét csapat 3-1-e mérleggel állt, és az idénybeli statisztikákat böngészve ez nem is volt véletlen, hiszen a két csapat, mintha egymás tükörképe lett volna.

A soproniak a legutóbbi forduló óta szerzdődést bontottak a több fegyelmi vétséget elkövető Brittney Sykesszal (akinek meccsenkénti 16,5 pontja, valamint 7,3 lepattanója biztosan hiányozni fog a parkettről, de

Gáspár Dávid vezetőedző ennél nehezebb feladatokat is megoldott már.

Ráadásul az amerikai helyére visszatért a korábbi közönségkedvenc, Yvonne Turner, aki a Győr ellen 65-45-re megnyert bajnoki rangadón egy biztató 11/3-as kezdéssel mutatkozott be.

Turner Yvonne biztos, hogy ismét a Sopron erőssége lesz Fotó: Csudai Sándor - Origo

A spanyol csapat kispadján a Sopront éveken át irányító, első ízben Final 4-ba vezető Roberto Iniguez ült, míg a pályán ott volt a profi karrierjét a Hűség városában kezdő kiváló Alekszandra Crvendakics, aki a bemutatásnál pont akkora tapsot kapott, mint a hazai játékosok.

Első negyed

A Sopron az Alice Kunek, Fegyverneky Zsófia, Turner Yvonne, Eziyoda Magbegor, Jelena Brooks ötössel kezdte a meccset. Crvendakics rossz tempója után Magbegor harcolt ki személyit a 194 centi magas Reisingerovával szemben, de két dobásából csak az egyik ment be, amire a cseh középjátékos egy klasszikus centerkosárral válaszolt. Brooks már mindkét büntetőjét bedobta, a spanyolok pedig egy újabb fault után két perc után már a harmadik csapatszemélyiüknél tartottak, miközben hazai oldalon még egy hiba sem volt.

Ha kellett, gondolkodás nélkül odaütöttek a kék mezes spanyolok Fotó: Csudai Sándor - Origo

Turner ment be a palánk alá, majd tette fel szépen a labdát, azaz megvolt a hazai csapat első "akcióból" szerzett pontja. Egy erőszakos soproni lepattanózás után Iniguez kérte számon az egyik játékvezetőt, aki karonfogva a spanyol szakembert, szépen elmagyarázta neki a szabályokat.

Roberto Iniguez szívesen feszíti a húrt a bíróknál Fotó: Csudai Sándor - Origo

Valamit csak ért a spanyol dühöngése, mert a csapata sorozatban hét pontot szerzett, közte egy tirplával Maria Cazorlától, majd, amikor Bridget Carleton is betalált kintről Gáspár Dénes időt kért - ekkor már 14-7-re vezetett a Salamanca, mindenhogy rendet kellett tenni a soproni támadó és védekező játékba. Nem ízlett a Sopronnak a vendégek agresszí letámadása, de végül Jelena Brooks ziccere megtörte a hosszú hazai gólcsendet.

1:33-mal a játékrész vége előtt Silvia Dominguez hívta magára a hazai nézők haragját, miután sikerrel adta el, hogy az őt kicselező Turner könyöke arcon találta.

Nem talált, mégis süllyedt... Fotó: Csudai Sándor - Origo

A bírók videozás után sportszerűtlen hibát ítéltek, így a két sikeres büntető után maradt a labda a spanyoloknak. Dominguez meg amikor csak labdához ért hallgathatta a hazai drukkerek pfújolását.

A hazaiak centere, Sztankovics nyomott egy óriási sapkát Fasoulára, ez már tetszett a publikumnak, de így is tetemes, kilenc pontos spanyol vezetéssel mentek a csapatok az első kis szünetre.

Második negyed

Brooks hibázott kintről, Gulbe bezzeg nem rontott, de szerencsére Böröndy Vivien bátor betörése is sikeres volt. Sajnálatos, hogy Carleton újabb triplát dobott. Böröndy két büntetője is csak a közte tízet hozta vissza. Kunek rontott kintről, védekezésben azonban egy harcos labdaszerzésesel javított az ausztrál hátvéd. Reisingerová újabb palánk alatti mutatványa után viszont Gáspár Dávidnak időt kellett kérnie, mert nem csak a cseh center, de a váltótársai is fájóan sokszor kerültek üres dobóhelyzetbe a palánk alatt.

Gáspár Dávidnak komoly fejtörést okozott a meccs egy-egy szakasza Forrás: Csudai Sándor - Origo

Persze ezekből nem mindig lett kosár, és labdaszerzés után Brooks két büntetőjével nyolc pontra feljött a Sopron, úgyhogy tényleg a legrosszabbkor jött Rodriguez triplája. Nem is beszélve Cazorláéról rögtön utána, és már megint 12-vel mentek a spanyolok.

Nagyon megállt a Sopron játéka, nem csak rontott dobásból, de eladott labdából és védekezési hibából is nagyon sok volt,

nem csoda, hogy Gáspár Dávid széttárt karral jelezte, hogy nem ezt gyakorolták a héten.

Iniguez még azzal is borzolta az idegeket, hogy 0,2 másodperccel a negyed vége előtt időt kért. Joga volt hozzá, miért nem tette volna. Jókedvű megbeszélés folyt a spanyol kispadon szó se róla....

Érthető volt a salamancaiak jókedve az időkérés során Fotó: Csudai Sándor - Origo

Ráadásul a bedobás után még egy palánkos tempót is dobtak, amit sem elsőre, sem a videozás után nem adtak meg. De a hazai lelkeknek nem tett jót, hogy még ezt is el tudták adni a vendégek, és csak egy tizedmásodpercen múlt, hogy nem lett belőle kosár.

A 46-24-es vendég vezetés szokatan látvány volt a Novomatic Aréna kijelzőjén.

Harmadik negyed

Brooks duplájára, Turner triplája és Magbegor két jó büntetője következett, azaz 7-0-val kezdett a Sopron. Sőt, Turner elsüllyesztett egy újabb triplát, ami már a hazai közönség hangját is meghozta. Látott már egy-két nagy csodát a soproni aréna, miért ne lehetett volna ez a következő? Roberto Inigueznek a 11-0-s soproni száguldás után 35-46-nál időt is kellett kérnie.

Jelena Brooks (labdával) pontjaira és töretlen küzdőszellemére ezúttal is számíthatott a soproni csapat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Carleton dobott triplát, majd Fasoula volt eredményes a palánk alatt, miközben a Sopron megint belehibázott a támadásokba, így a spanyolok szépen, komótosan vissza tudták építeni az előnyüket. A Sopron az "ezerszázalékos" ziccereket is kihagyta, miközben a spanyolok egyre magabiztosabbak lettek, ráadásul az Iniguez-iskolára jellemző kíméletlen védekezés is visszatért. A negyed végére vissza is állt a húszpontos vendég előny, ami nem sok jóval kecsegtetett az utolsó tíz perc előtt, de legalább a játékrészt megnyerte a Sopron.

Negyedik negyed

Nem tudott átlendülni a Sopron, még a mindig megbízható, hihetetlen rutinnal játszó Fegyverneky Zsófia is hagyta magát szerelni. A csapatkapitány egyik legfőbb erénye, hogy szinte lehetetlen a keze alól megszerezni a labdát. A közönségre is átragadt a csapat idegessége, egyre több megjegyzés szállt a bírók felé, amit szerencsére nem értett a görög, cseh, montenegrói trió.

Yvonne Turner is szoros őrizetet kapott a spanyoloktól Fotó: Csudai Sándor - Origo

Carleton ötödik(!) tripája után 44-69-es spanyol vezetésnél kért időt Gáspár Dávid, de nem lett jobb a Sopron játéka. A spanyolok persze kiélvezték a címvédő elleni győzelem minden pillanatát, a Turner ellen ítélt lépéshibát is úgy ünnepelték, mintha a döntőt nyerték volna meg.

Három perccel a vége előtt Sztankovics kipontozódott, azaz egy magas embert elvesztett a Sopron. Persze ez már nem osztott, nem szorzott, ahogy Varga Aliz és Ezi Magbegor egy-egy gyors duplája sem. Az ausztrál center még hozzátett egy gól jó+fault kombót a végén, csak, hogy a Soproné legyen az utolsó szó.

Ezi Magbegor ponterősen játszott Fotó: Csudai Sándor - Origo

A Sopron elszenvedte a második vereségét a csoportkör ötödik fordulójában, de csüggedni nem kell, és nem is szabad, mert szoros a csoport, és december 14-én (szerdán) a Basket Landes otthonában máris lehet javítani.

Eredmény:
Euroliga, csoprotkör, 5. forduló
Sopron Basket - Perfumerias Avenida Salamanca (spanyol) 53 75 (12-21, 12-25, 17-15, 12-14)
A magyar csapat pontszerzői: Brooks 16, Magbegor 14, Turner 10, Böröndy 6, Sztankovics 4, Czukor 1, Varga Aliz 2, Kunek, Fegyverneky,