Vágólapra másolva!
A férfi kézilabda-világbajnokság negyeddöntőjében a magyar válogatott simán, 40-23-ra kikapott a kétszeres címvédő dán csapattól. A mieink végig rohantak az eredmény után, de a sokkal esélyesebb dánok semmi esélyt sem adtak. A magyar csapat az 5-8. helyért folytathatja majd a küzdelmeket.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 28. férfi kézilabda-világbajnokságról, Stockholmból.

A svédországi férfi kézilabda-világbajnokság végjátékára a mezőny egyik fele - közte Magyarország csapata - Stockholmba költözött. A hatalmas futballstadionban, a TELE2 Arénában felállított kézilabdapálya szenzációsan nézett ki, bár azok a nézők, akik az utolsó sorokban ültek, aligha örültek ennek a helyszínválasztásnak. Onnan ugyanis a játékosok csak apró hangyának tűntek a katlan alján.

Dániát a 2017-es világbajnokság nyolcaddöntőjében verte meg Magyarország, akik látták azt a meccset, emlékezhetnek az üveges szemmel maguk elé bámuló dán sztárokra, akik nem is hitték el, hogy mindez velük megtörtént. 2020-ban Svédországban az Európa-bajnokságon sem győztek le bennünket, akkor döntetlen lett a meccs vége. Ezekbe a kellemes múltbéli emlékekbe lehetett belekapaszkodni, mert a dánok világbajnoki címvédőként érkeztek Svédországba.

Lékai Máté az első félidő elején belőtte a heteseket Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Nem érkeztek meg viszont a dán drukkerek, mert a kezdésre maximum 2500 néző ült a lelátókon. Ami azért érdekes, mert Malmőben eddig sokezer drukker volt velük - igaz, Koppenhágából negyedóra alatt át lehet érni a svéd városba. Úgy látszik, hogy a svéd főváros már túl messze volt nekik.

A dán csapat kezdte a játékot. Mikkel Hansen pörgetésével és Gidsel lerohanó támadás utáni góljával hamar 2-0 lett az állás Dániának. Az első magyar gól 3-0-s dán vezetés után hétméteresből született, Lékai Máté volt eredményes. Mikler nagyot védett, majd a következő támadásnál újabb hetest lőhetett Lékai és ez is gól lett. 0-3 után jöttünk fel 3-2-re. Ekkor a dánok játszottak emberelőnyben, s minden támadásuk könnyű góllal végződött. A következő magyar támadásnál Lékai Máté csúnyán fölédobta az újabb hetest - ez már a harmadik volt, amit a bírók megítéltek nekünk. Landin és Mikler is elkezdett védeni, Lékai pedig a 9. percben szerezte meg első akciógólunkat. De még mindig a dánok vezettek hol egy hol két góllal.

Bodó Richárd támadja a dán kaput Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Sajnos, amikor elvesztettük a labdákat, lerohantak bennünket és ekkor esélyünk sem volt megállítani a skandináv csapatot. Borzasztóan gyors volt a dánok támadójátéka és képtelenek voltunk a visszarendeződésre. A 11. percben 7-4-re vezettek a dánok. Emil Jacobsent nem lehetett tartani, sorozatban szerezte a gólokat. Bodó két átlövése szép volt, gólt is ért, de nem tudtunk sokkal közelebb jönni.

10-6-os dán vezetésnél kettős emberelőnybe került a magyar csapat és Ancsin góljával ugyan szépítettünk, de a dánokat ez sem zavarta, mert Emil Jacobsen így is betalált. Ezt a kettős előnyt 2-2-re hoztuk le. Sokkal jobb volt már a magyar csapat támadójátéka, mint a meccs elején, de a védekezés még nem állt össze. 14-9-es dán előnynél kért először időt Chema Rodriguez. Ezek után Bóka a szélről alázta meg Landint, de a dánok hamar büntettek. 17-11-es vezetésük a 25. percben már nagyon komoly előnyek számított. Pedig alapvetően nem aláztak meg bennünket, csak annyival jobb játékosok voltak, amit mi a lelkesedésünkkel nem nagyon tudtunk ellensúlyozni. 19-12-nél újabb magyar időkérés következett, ez a hajó már elmenni látszott. A magyar kapusok sokszor kiszolgáltatott helyzetben maradtak. A félidőben a dánok 21-12-re, azaz 9 góllal vezettek.

A dán kapus, Niklas Landin jól védett az első félidőben Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

Szinte lehetetlen volt már innen visszajönni. Nem is lehetett. A dánok gyorsan lőttek két gólt, ezzel már 23-12 volt az állás. A második félidő első magyar gólját Bodó Richárd szerezte. A dánok innentől fogva laza edzőmeccset kreáltak, s tetszés szerint lőtték a gólokat. Mi pedig csak néztük azt, hogyan játsszák a világ legjobbjai ezt a sportágat.

A 40. percben már 15 góllal vezetett Dánia, ekkor a magyar csapat megpróbálkozott a 7 a 6 elleni játékkal. Egy nagyon szép kínai figura után Bodó lőtt gólt és ezzel felbosszantotta a dán edzőt, aki időt kért. Ekkor 13 góllal vezettek a dánok. Majd lőttünk még kettőt és Székely kivédett egy dán hetest. Sajnos Rosta a túloldalon is elhibázott egy büntetőt.

A dánok már az elődöntőre pihentek, egymás után estek a gólok, nem volt komoly a meccs. Az utolsó tíz perc magyar emberelőnnyel kezdődött, Szita szerezte meg első gólját a meccsen, de nem tudtunk közelebb lépni a kettő perc alatt sem.

Az utolsó öt percet egy rontott hetessel kezdtük, majd Rosta később eredménye volt a vonalról, Székely pedig a túloldalon meg is fogott egy büntetőt, de így is lerohantak minket a dánok, 40-23 lett a vége, így a kiütéses vereség után az 5-8. helyért folytathatja a magyar csapat.

A magyar csapat legközelebb péntek este lép pályára a norvég válogatott ellen. Ha megnyeri azt a mérkőzést, az ötödik helyért játszhat a világbajnokságon, ha elveszíti, akkor csak a hetedik helyért.

férfi kézilabda-világbajnokság, negyeddöntő:
Dánia-Magyarország 40-23 (21-12)
Stockholm, v.: Brunner, Salah (svájciak)

Magyarország: Mikler - Bóka 3, Bodó 6, Bánhidi, Sipos, Ancsin 2, Lékai 6, cserék: Rodríguez 2, Rosta 3, Hanusz, Ilic, Szita 1, Székely
lövések/gólok: 50/40, illetve 50/23
gólok hétméteresből: 4/1, illetve 8/4
kiállítások: 6, illetve 8 perc