Vágólapra másolva!
Egészen hihetetlen dolgok történtek szombaton este Spanyolországban, Salamancában, ahol az egykor Sopronban dolgozó baszk edző, Roberto Iniguez káromkodós-ordítozós sajtótájékoztatón jelentette be, hogy azonnali hatállyal otthagyja csapatát. A mester új munkahelye is megvan már: a miliárdos török sztárcsapat, a Mersin várja. Két történet, amely nem mindennapos, de amely Iniguez személye miatt összekapcsolódik.

Kezdjük a történet spanyol szálával. Az Avenida Salamanca szombaton este 73-54-re legyőzte a Gernika csapatát a spanyol bajnokságban. A meccs utáni sajtótájékoztatón tört ki a botrány.

Az amúgy is igen vehemens salamancai edző, Roberto Iniguez ordítva-káromkodva jelentette be, hogy azonnal lelép az együttestől és vasárnaptól már nem edzője a csapatnak.

Iniguez a tőle megszokott teátrális mozdulatokkal hagyja el a salamancai csarnokot szombat este:

A spanyol lapok írásaiban egyértelműen ott van a döbbenet és a meglepetés. Ugyanakkor a salamancai csapat az Euroligában borzalmas időszakot él meg. 2022. december 21-én a szintén spanyol Girona 74-48-ra legyőzte a Salmanacát. Január 4-én a török Mersin - ide tart most Iniguez - 85-80-ra verte a spanyolokat. Az igazi bomba azonban ezen a héten robbant, mert Iniguez csapata a csoport utolsó előtti helyén álló francia Basket Landes otthonában is kikapott - hosszabbítás után 71-64-re nyertek a franciák.

E három vereség már elég lett volna ahhoz, hogy a spanyol csapat vezetősége kirúgja Iniguezt, de ő most - nem angolosan - baszkosan távozott.

A szombat esti salamancai sajtótájékoztató kis híján botrányba fulladt. Iniguez ordítva közölte, hogy távozik. Szerződéséből ugyan még két és fél szezon volt hátra, de ez őt nem zavarta. Inigueznek az idény közben már komoly balhéi voltak a klub vezetésével, mert a sportigazgatót, Carlos Méndezt már korábban félreállították. Szombat este Iniguez azt ordította, hogy őt ennél a klubnál mindenki szereti.

Nézzük akkor meg most ennek a történetnek a másik, nem kevésbé meghökkentő és botrányos oldalát. A török szupercsapat, a milliárdokkal kistafírozott Mersin az idén indult először az Euroligában. Ennek a török együttesnek elképesztően erős a játékosállománya.

A szakemberek az idény előtt a végső győzelemre is esélyesnek tartották.

Aztán persze a dolgok másképpen alakultak. Mást ne mondjunk, a címvédő és sok gonddal küzdő Sopron kétszer verte el őket - az első meccsen, Törökországban 75-50-re. Idegenben!

A Mersin az idényt a WNBA-ban is játszó Chicago Sky edzőjével, Emre Vatanseverrel kezdte. Mire az Euroliga-szezon elkezdődött, őt kirúgták, a helyére érkezett meg Ekrem Memnun. Vele sem voltak nagyon elégedettek, mert a héten már nem ő, hanem a másodedző, Aydim Uguz ült a kispadon akkor, amikor a Sopron 51-44-re legyőzte a törököket az Euroligában. Aztán mosz Uguzt is kirúgták, hogy helyet csináljanak a Salamancából ide érkező Inigueznek. Az idény felénél Iniguez a negyedik (!) edzője a Mersinnek.

Iniguez persze nem teljesen hülye, egészen biztosra akar menni, s tudja, hogy képes lehet a szedett-vedett állapotban lévő sztárcsapatból olyat faragni, amely harca tud szállni az Euroliga-győzelemért.

Mert Mersinben - és egész Törökországban - szinte beleőrülnek abba, hogy a tavalyi idényben nem egy török csapat, hanem a Sopron nyerte meg a serleget.

Ez az őrület a két török Euroliga-csapatot, a Fenerbahcét és a Mersint olyan költekezésre és elmebeteg versengésre sarkallja, amelyet ritkán látni a sportvilágban. Erre a most következő Twitter-bejegyzés a legjobb példa:

Mi történt? Csak annyi, hogy a magyar útlevéllel is rendelkező, az idény elején a Sopronnak aláíró amerikai

Courtney Vandersloot kivásárolta magát a soproni szerződéséből (úgy, hogy ebben a szezonban egyetlen percet sem töltött a magyar klubban), majd elment a jobban fizető török Fenerbahcéhoz.

Sopronba azért nem tudott eljönni játszani, mert súlyos családi gondjai voltak. Amikor ezek elmúltak, elment oda, ahol többet fizetnek. Jogilag ebben semmi kivetnivaló nincsen. Erkölcsileg? Azt inkább hagyjuk.

Ebbe a körhintába ül most bele Roberto Iniguez Mersinben. A két török csapat pedig tovább költi a milliókat, csak azért, hogy vagy a Mersin vagy a Fenerbahce Euroliga-győztes legyen. Hogy ennek mi értelme van így? Erre a kérdésre nem nekünk kell válaszolni.