Vágólapra másolva!
A címvédő Sopron Basket csütörtök este a belga Kangoeroes Mechelen együttesét fogadta a női kosárlabda Euroliga alapszakaszának második körében. A Novomatic Arénában lejátszott találkozó első félidejében egy nyolcperces megingástól eltekintve a soproniak tizennégy pontos előnyről várták a folytatást. A belga Mechelen a harmadik és a negyedik negyedben is sokszor megnehezítette a Sopron dolgát, de a Jelena Brooks vezette magyar bajnokcsapat végül megnyerte az izgalmas összecsapást.

A magyar bajnoki címvédő és Euroliga-győztes Sopron Basket 5-2-es mérleggel a B csoport negyedik helyén állt a belga csapat elleni mérkőzés előtt, bár a csoport első három helyén álló csapatokkal szemben a magyar csapat egy meccsel kevesebbet játszott. Az első fordulóban, még október 27-én, nagyon magabiztos, 91-62-es idegenbeli győzelmet ünnepelhetett Gáspár Dávid csapata a Mechelen ellen, de két negyed is szoros küzdelmet hozott a tavaly őszi összecsapáson.

Fegyverneky Zsófia triplája jelentette az első soproni pontokat az első negyed kezdetén, de Nauwelaers szintén eredményes volt távolról. Lendületesen és gyors tempóban játszottak a belgák. Morgan Bertsch betörése után csak egy pont volt a különbség a Sopron javára az első három perc után (5-4).

Fegyverneky igazi vezér volt az első negyedben Forrás: FIBA

Pár perc múlva Jelena Brooks egy gyönyörű tempóváltás után dobott be egy középtávolit, majd Yvonne Turner szerzett egy könnyű kosarat (13-8).

Nagy energiával támadott és a palánkok alatt aggresszíven védekezett a magyar bajnok.

A belga játékosok sokszor nem tudták jól levédekezni a magyar csapat támadásait, és mindig akadt egy üres ember, akit Gáspár Dávid tanítványai megtalálhattak egy jó ütemű passzal. Böröndy Vivien kosarával már tíz pont volt a különbség (18-8) a negyed utolsó két percéhez érve, és a játékrész végére még nagyobb lett a küönbség.

Az Euroliga címvédője a támadójátékot tekintve sajnos nem ott kezdte a második negyedet, ahol az elsőt abbahagyta. Tizenhat pontos hátrányból küzdő belgák az első festéken kívűli kosarukat szerezték Renee Denys tempója után.

A Sopron némileg megtorpant támadásban, a hazaiak három percig nem találtak a gyűrűbe (24-14).

Resimont büntetőivel pedig a Mechelen már tíz ponton belülre került, majd Lisa Berkani fantasztikus passza után Nauwelaers dobott könnyű ziccert (24-18).

Berkani a belga támadások vezetője volt a pályán Forrás: FIBA

A soproniak edzője, Gáspár Dávid az aggresszivitást és a keményebb védekezést kérte számon a játékosain az időkérés alatt. Támadásban elképesztő görcsösen játszott a Sopron, de szerencsére a belgák sem remekeltek a magyar bajnok palánkja közelében.

A nyolcperces soproni kosárcsendet Yvonne Turner büntetői és kosara törte meg (28-20).

Sőt, pár másodperc múlva faulttal együtt dobott kosarat a hátvéd, így ismét tíz pont fölött volt a különbség a két csapat között (31-20). Alice Kunek és Dragana Stankovic kosarai után picit újra hátradőlhetett a magyar bajnok két perccel a negyed vége előtt (37-20). A hétperces kosárnélküli időszak ellenére a Sopron magabiztos előnnyel ment szünetre a félidőben (40-26).

A harmadik negyed Berkani kosarával indult, majd a belgák egy 5-0-ás rohamot produkáltak. Magbegor kosarával még mindig több mint tízzel vezetett a Sopron (42-31),

de Morgan Bertsch két gyors kosarával ott loholt a Mechelen a magyar bajnok nyakán a negyed feléhez érve (42-36).

A Sopron főleg a festékből próbált pontokat szerezni, és ebben Jelena Brooks jeleskedett a legjobban.

Brooks sokszor volt eredményes kulcspillanatokban Forrás: FIBA

A török bírók ítéletei azonban nem voltak mindig kegyesek a magyar csapat bedobójával szemben. A negyed végére Fegyverneky és Böröndy büntetőivel tizenegy ponttal vezetett a Sopron az utolsó negyed előtt (56-45).

A negyedik negyed elején Ezi Magbegor pontjaival és remek védőmunkájával tartotta az előnyét a Sopron (61-51). Gáspár Dávid csapata továbbra is a büntetőterületen belül próbált pontokat szerezni Varga Alíz és Ezi Magbegor révén, és olykor a tizenhárom pontos Yvonne Turner is megvillant.

Négy perccel a meccs vége előtt Jelena Brooks a tizenhatodik pontját dobta, ezzel ő volt a legeredményesebb soproni (66-56).

Az utolsó két percben többször is pontatlanul céloztak a belgák, így a soproniak, ha nem is sziporkázva, de nyertek hazai pályán az Euroliga B-csoportjának utolsó helyezettje ellen. A Sopron ezzel a győzelemmel a csoport élére állt.

Kosárlabda, Női Euroliga, 8. forduló, B csoport
Sopron Basket-Mechelen 71-64 (24-8, 16-18, 16-19, 15-19)
a magyar csapat legjobb dobói: Brooks 21 pont, Turner 13, Fegyverneky 11, Kunek 10, Magbegor 10