A férfi pólóválogatott bejutott a világkupa-sorozat Los Angeles-i döntőjébe

FINA vizes VB 2022, FINA, 2022.07.01., 19. FINA Világbajnokság, póló, férfi vízilabda, vízilabda, elődöntő, magyar férfi vízilabda válogatott, Mercz Tamás csapata, Mercz Tamás szövetségi kapitány, helyosztó, Magyarország - Egyesült Államok, HUN-USA, 3
Zalánki Gergő a díj legnagyobb esélyese
Vágólapra másolva!
A magyar férfi vízilabda-válogatott három góllal legyőzte a házigazda horvát együttest kedden a zágrábi világkupa-selejtező utolsó fordulójában, így bejutott a sorozat Los Angeles-i fináléjába.

Jól kezdett a magyar együttes, melynek úgy tűnik, sikerült túltennie magát az amerikai csapattól elszenvedett kellemetlen hétfői vereségen. A csapat az első negyedben kiválóan védekezett, majd a periódus közepén Zalánki és Manhercz találataival kétgólos előnybe került. Az első szünetig ugyan a házigazda szépített, de Varga Zsolt együttese a második nyolc perc elején uralta a medencét, és három perc alatt három góllal növelte előnyét. A folytatásban magához tért a horvát gárda, s pontosabban játszott, a félidőre így kettőre csökkenteni tudta a különbséget (7-5).

A harmadik negyedben Manherczék kézben tartották a meccset, Zalánkira nem volt válaszuk a hazaiaknak, akik hiába futottak az eredmény után, hátrányuk három gólra nőtt a zárószakaszra (10-7).

Zalánki Gergő volt a magyar csapat legjobbja Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az utolsó periódus elején aztán a horvát csapat egy gólra felzárkózott, a hajrában viszont a magyarok voltak a pontosabbak, és végül 13-10-es sikert arattak, ami a napzáró olasz-amerikai találkozó eredményétől függetlenül döntőbe jutást ért.

A meccs embere Zalánki Gergő volt, aki a 13 magyar gólból egymaga hetet dobott.

Eredmény, selejtező, A csoport (Zágráb), 5. forduló:
Magyarország-Horvátország 13-10 (2-1, 5-4, 3-2, 3-3)
A magyar góldobók: Zalánki 7, Manhercz 3, Nagy, Vigvári, Jansik 1-1

Az I-es divízió A csoportjából a finálé házigazdája, az amerikai csapat mellett a két legjobb válogatott jut a döntőbe, Varga Zsolt gárdáját pedig csak az olaszok előzhetik meg az amerikaiak mellett.

Az I-es divízió B csoportjában a spanyolok, a görögök, a montenegróiak, a szerbek, a georgiaiak és az ausztrálok szerepelnek Podgoricában.

A II-es divízió selejtezője május 1-től 7-ig Berlinben lesz. A döntőbe az I-es divízió hat, valamint a II-es divízió két legjobb csapata jut be.