Győzelmével a magyar férfi kézilabda-válogatott lényegében kijutott az Európa-bajnokságra

Szlovénia-Magyarország, férfi kézilabda, felkészülési mérkőzés, férfi, kézilabda, Szlovénia, Ljutomer, 2023.01.05.
Lékai Máté és Bodó Richárd öröme a szlovének elleni siker után
Vágólapra másolva!
A magyar férfi kézilabda-válogatott 37-32-re nyert csütörtökön Svájcban az Európa-bajnoki selejtezősorozat harmadik fordulójában.

A vendégek keretéből - amelyben négy beálló, de csak egy jobbátlövő szerepelt - ezúttal a kapus Palasics Kristóf maradt ki.

Lékai Máté irányításával hatékony támadójátékkal kezdtek a magyarok Schaffhausenben, ám ehhez nem párosult megfelelő védekezés. A Bundesliga legjobbjának öt alkalommal megválasztott Andre Schmid vezérletével jól tartotta magát Svájc, sőt egy 4-1-es sorozat végén 10-8-ra vezetett. Ezt követően némileg javult a világbajnoki nyolcadik magyar válogatott védekezése, és 13-12-nél ismét előnyben volt. Erre reagálva a hazaiak nyitott védekezésre váltottak, és bár José María Rodríguez Vaquero szövetségi kapitány időt kért, játékosai egyre többet hibáztak, amit az ellenfél rendre góllal büntetett (17-14).

Ligetvári Patrik ismét bizonyította, hogy azon ritka alkalmakkor, amikor támadásban is lehetőséget kap, hatékonyan lő, mellette pedig Hanusz Egon volt kétszer eredményes, így a magyarok két percen belül egyenlítettek, a szünetben pedig - a meccs során először - kettővel vezettek, mivel egy 7-2-es sorozattal zárták az első félidőt.

Lékai Máté és Bodó Richárd öröme a szlovének elleni siker után Fotó: Csudai Sándor - Origo

A második felvonás három magyar góllal kezdődött, majd a tavalyi év legjobb magyar kézilabdázójának megválasztott Rosta Miklós vette át a vezérszerepet. A házigazdák igyekeztek felzárkózni, de nem voltak kellően pontosak, a vendégek pedig magabiztosan őrizték az előnyüket. Az 52. percben 34-27-es állásnál eldőlt a meccs,

a győzelemmel pedig csak elhanyagolható matematikai esélye van annak, hogy a magyar válogatott ne jusson ki az Európa-bajnokságra.

A mezőny legjobbja Lékai Máté volt, aki 16 lövésből 14 gólt szerzett. Székely Márton egy, Andó Arián kilenc védéssel zárt. A hazaiaknál Lenny Rubin nyolc, Andre Schmid hét alkalommal talált be.

A két csapat 38. egymás elleni meccsén 12 svájci siker és két döntetlen mellett 24. alkalommal győztek a magyarok. A két együttes a negyedik körben, vasárnap 16 órától Tatabányán ismét összecsap egymással.

"Elégedett vagyok a mérkőzéssel, nagy siker volt idegenben, egységes képet mutattunk. A védekezésünk jól működött, Andó Arián remek teljesítményt nyújtott a kapuban, és támadásban is erősek voltunk" - nyilatkozta José María Rodríguez Vaquero. A szövetségi kapitány hozzátette, nem volt egyszerű dolguk a kemény svájciak ellen, és bár csapatának több hiányzója volt, de azok a fiatalok, akik most csatlakoztak a kerethez, úgy játszottak, mintha mindig is a válogatott tagjai lettek volna.

Eredmény, 3. forduló, 6. csoport:
Svájc-Magyarország 32-37 (19-21)
lövések/gólok: 55/32, illetve 51/37
gólok hétméteresből: 2/2, illetve 5/5
kiállítások: 4, illetve 6 perc

Magyarország: Székely - Bóka 5, Szita 2, Lékai 14, Rosta 4, Ilic 2, Rodríguez 3, cserék: Sipos, Ligetvári 3, Hanusz 2, Szöllősi, Andó, Fazekas, Krakovszki B. 2, Krakovszki Zs

A 6. csoport állása: 1. (és már továbbjutott) Magyarország 6 pont, 2. Svájc 4, 3. Georgia 2, 4. Litvánia 0
A csoportok első két-két helyezettje, valamint a négy legjobb csoportharmadik jut ki a január 10-28. között sorra kerülő németországi Európa-bajnokságra.

Ez lesz a 16. férfi kontinenstorna, és közülük ez lehet a 14., amelyen a magyar csapat is részt vesz. Az eddigi legjobb Eb-szereplés az 1998-as hatodik hely volt, a legrosszabb pedig a tavalyi 15. helyezés.