Vágólapra másolva!
A címvédő Sopron Basket nagy harcot hozó mérkőzésen sokáig tartotta a lépést a tavalyi döntős Fenerbahcéval, de végül a gyenge utolsó negyed miatt 82-62-re kikapott a török csapat otthonában a női kosárlabda Euroliga negyeddöntős párharcának első felvonásán.

Bár a legutóbbi hétvégén a Sopron Basket megnyerte a Magyar Kupát, a formája nem az igazi mostanában, rengeteg sérültet is kellett nélkülöznie Gáspár Dávidnak, így csapata csak a negyedik helyen végzett a csoportjában. Ezzel szemben a másik csoportot megnyerő, félelmetesen megerősített Fenerbahce együttesét fűthette a bosszúvágy, ugyanis a tavalyi döntőben éppen a Soprontól kapott ki.

Jól kezdte a meccset a magyar csapat, első sorban Fegyverneky és Jelena Brooks kiváló játékának köszönhetően, Yvonne Turner triplájával pedig már 10-3-ra vezetett a Sopron. Ezt követően másfél percig nem tudott pontot szerezni Gáspár Dávid együttese, a Fenerbahce pedig ledolgozta hátrányát, sőt a kétszeres olimpiai bajnok Breanna Stewart két büntetőjével hosszú idő után újra átvette a vezetést a házigazda (16-14).

Az éppen Sopronból Törökországba igazoló korábbi magyar válogatott Courtney Vandersloot betörése után először volt 7 közte (21-14), ami után Gáspár Dávid időt is kért.

Nagyot küzdött a Sopron, de kikapott Törökországban Forrás: fiba

A második negyed Turner ziccerével indult, Stankovic kosarával pedig egy pontra zárkózott a Sopron. A törökök azonban újra néggyel mentek. Mindkét oldalon sok hiba csúszott be, két perc alatt egyetlen pont sem esett. A gólcsendet aztán Fegyverneky Zsófia hárompontosa törte meg. A Fener 2:11-el a második negyed vége előtt már kilenc ponttal vezetett, de Böröndy vezérletével a nagyszünetre faragott a hátrányából a Sopron (40-35). A félidei statisztikában a legszembetűnőbb különbség az volt, hogy

amíg a házigazdák 17-szer állhattak a büntetővonalra - és ebből 15 pontot dobtak -, addig a Sopron csak hatszor próbálkozhatott, 4 pontot szerezve.

Aztán Magbegor gyönyörű centerezésével indult a harmadik játékrász, majd két Kunek-ziccer után ismét a Sopronnál volt az előny. (40-39) Azonban nem sokáig, a hazai időkérés után ismét magára talált a Fener, McBride két triplával válaszolt. A következő percekben fej-fej mellett haladtak a csapatok. Aztán 1:23-mal a dudaszó előtt Brooks kapott zseniális labdát, amivel 58-58-ra módodította az eredményt, de végül 62-58-al fordultak a csapatok az utolsó negyedre.

Az utolsó negyedre elfogyott a Sopron Forrás: fiba

Több mint két percet kellett várni az első pontra a negyedik játékrészben, amit a török csapat szerzett: Sabally remek betörése után a WNBA-győztes Emma Meesseman maradt teljesen üresen a palánk alatt és nem hibázta el a ziccert. Az időkérés sem segített a Sopronnak, ugyanis a Fener 9-1-gyel kezdte az utolsó negyedet, ami sorsdöntőnek bizonyult. A magyar bajnok a 12 pontos hátrányból már nem tudott visszajönni, sőt Breanna Stewart triplájával tovább nyílt az olló (74-59).

Az utolsó játékrészben a Sopron csupán négy pontot tudott dobni,

a törököknek pedig gyakorlatilag minden összejött és végül nagyon magabiztosan, húszpontos győzelmet arattak. A Gáspár-csapat legjobbja Magbegor lett 17 ponttal.

A visszavágót pénteken 18 órakor rendezik Sopronban, ám ha szükséges, jövő hét kedden a mindent eldöntő harmadik mérkőzésen is összecsapat a két együttes Isztambulban.

Eredmény, Euroliga, negyeddöntő, első mérkőzés:
Fenerbahce (török)-Sopron Basket 82-62 (22-19, 18-16, 22-23, 20-4)
A magyar csapat legjobb dobói: Magbegor 17, Brooks 9, Turner 9