Vágólapra másolva!
Az Euroliga-győztes és magyar bajnok Sopron Basket és NKA Universitas PEAC vívta a Killik László női Magyar Kupa döntőjét a soproni Novomatic Arénában. Az első félidő elképesztő hazai fölényt hozott, a Sopron több, mint húszpontos előnnyel kezdte az utolsó két negyedet. A folytatásban is Gáspár Dávid csapatának akarata érvényesült, így a Sopron meggyőző teljesítménnyel nyerte meg a Magyar Kupát, és ezzel története tizenegyedik kupagyőzelmét aratta.

A házigazda soproniak a csütörtöki elődöntőben sima győzelmet arattak a SERCO UNI Győr felett. A másik ágon az NKA Universitas PEAC gárdája óriási küzdelemben múlta felül a címvédő DVTK-t. A fináléban a 11. diadalára hajtó Sopron és a PEAC lépett pályára a Novomatic Arénában.

Az elődöntőben kirobbanó formában játszó Jelena Brooks kosarával indult a meccs, majd Czukor Dalma egy középtávoli tempóból volt eredményes.

Támadásban már a meccs első perceitől kezdve jól mozogtak a soproni játékosok,

a könnyű dobóhelyzetekből rendre eredményesek tudtak lenni Gáspár Dávid játékosai: Fegyverneky két gyors kosarával már tíz ponttal vezetett a házigazda az első negyed derekánál (14-4).

Fegyverneky ismét zseniális volt Fotó: Csudai Sándor - Origo

A PEAC edzője, Jovan Gorec időkérése után sem javult a pécsiek védekezése, Czukor Dalma ezt egy pontos saroktriplával jelezte. Ezi Magbegor kosara után már a magyar válogatott centere, Kiss Virág tartott egy kisebb megbeszélést a társaival a rossz védekezés miatt. Az üresen hagyott Alice Kunek hárompontosa után már tizenöt pont volt a különbség két csapat között (25-10).

Jazmon Gwathmey tempója után Fegyverneky nehéz helyzetből talált be, majd a negyed zárásaként Kiss Virág tette vissza Rátkai rossz dobását (31-14).

Az első negyedben a házigazdák már öt eladott labdába hajszolták bele a pécsi játékosokat.

Az első negyed óriási soproni fölénye után a második negyed sem indult jól a pécsiek szempontjából: a PEAC játékosai hiába játszották meg többször Kiss Virágot a büntetőterületen belül,

olykor két soproni játékos is védekezett a magyar válogatott centerén.

A szerzett labdákból pedig villámgyors kontrákat vezetett a hazai csapat: Fegyverneky passzából Böröndy dobott könnyű ziccert (34-16).

A PEAC csak szenvedett támadásban Fotó: Csudai Sándor - Origo

Görcsösség és pontatlan befejezések jellemezték támadásban a PEAC csapatát, míg a túloldalon villogtak a soproni játékosok: a negyed felénél Jelena Brooks csúnyán megverte Jazmon Gwathmey-t a pécsiek palánkja alatt. Fegyverneky már a tizenegyedik pontját szerezte,

húsz pont különbségnél újra időt kért a pécsiek edzője (40-20).

Hiába, mivel a soproniak emberfogása továbbra kiválóan mükődött, a játékosok remek ütemben váltották el a pécsi játékosokat. Ennek eredménye két eladott labda lett a vendégek részéről,

a magabiztos előny tudatában a Sopron még intenzívebben támadhatta a pécsiek gyűrűjét.

Szerencséje sem volt a pécsi játékosoknak: amíg Kiss Virág gyönyörű csele után kiperdült a dobás a gyűrűből, a másik oldalon Varga Alíz egy hárompontossal büntetett (43-22). Turner Yvonne két gyors tempója után Ezi Magbegor blokkolta le Kiss Virágot, majd az ellentámadásból az ausztrál center faulttal együtt dobott be egy ziccert (50-27). A félidőben gyakorlatilag már eldőlt a Magyar Kupa sorsa.

A Sopron könnyen jutott el a gyűrűig Fotó: Csudai Sándor - Origo

A lepattanókban húsz perc játékidő után közel egyformán teljesített a két csapat, de a dobáshatékonyságot tekintve sokkal jobban teljesített a Sopron.

A hazaiak a mezőnykísérleteik több mint felét értékesítették, a pécsi dobásoknak viszont kevesebb, mint egyharmada ment be (54,5 % és 31 %).

Két negyed alatt a PEAC mindössze egyetlen sikeres hárompontost dobott, a soproniak öttel zártak az első két negyed után. A kispadról érkező pontokat tekintve a soproni játékosok hétszer több pontot szereztek, mint a pécsiek második sora (14 és 2).

A pécsiek emberfogásra váltottak a harmadik negyed elején, de Jelena Brooks emberről is biztos kezűnek bizonyult: a soproniak bedobója a tizedik pontját szerezte a meccsen. A tizennégy pontos Kiss Virág vezérletével próbált faragni a hátrányából a Pécs, de Jelena Brooks megállíthatatlannak bizonyult a meccs ezen szakaszában (59-30).

Jelena Brooks kiválóan játszott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Hosszú percekig egyik csapat sem tudott a gyűrűbe találni, majd Alice Kunek törte meg a kosárcsendet egy saroktriplával. A csereként beállt Adenike Olawuyi kosarára Varga Alíz válaszolt. A harmincpontos különbségnél újból időt kért a pécsiek edzője (67-36).

Az utolsó negyed elején Határ Bernadett első pontjait hangosan ünnepelte a soproni közönség. Ivana Katanic büntetői után Böröndy sem hibázott a büntetővonalról. Gáspár Dávid a cseréit is a pályára küldte, és ugyanezt tette Jovan Gorec is a másik oldalon (77-42).

A soproni közönség nagyon lelkes volt Fotó: Csudai Sándor - Origo

Czukor Dalma triplája után a Sopron már lassan negyven ponttal vezetett három perccel a meccs vége előtt. A Sopron negyvenhárom pontos különbséggel nyerte meg a döntőt, és története tizenegyedik Magyar Kupa elsőségét szerezte meg.

Killik László női Magyar Kupa, döntő
Sopron Basket-NKA Universitas PEAC 89-46 (31-14, 19-13, 20-11, 19-8)
Legjobb dobók: Brooks 15, Kunek 12, Böröndy 11, Fegyverneky 11 illetve Kiss 16, Gwathmey 9, Katanic 9

A Sopron Basket 11-edszer hódította el a Killik László női kosárlabda Magyar Kupát Fotó: Csudai Sándor - Origo