Vágólapra másolva!
A férfi kosárlabda NB I döntőjének negyedik mérkőzésén a címvédő Falco-Vulcano Energia KC Szombathely az Arconic-Alba Fehérvár otthonába látogatott. Az első félidő kiegyenlített csatát hozott, majd a folytatásban az Alba jobban uralta a kulcspillanatokat, és kiharcolta a győzelmet a bajnoki címvédő ellen. Az állás így 2-2-re változott a három győzelemig tartó bajnoki döntőben.

A címvédő szombathelyiek a döntő nyitómeccsén tizennyolc pontos hátrányt ledolgozva győzték le a Fehérvárt, amely a második összecsapáson drámai csatában nyert, és így kiegyenlített. A harmadik mérkőzésen a Falco hazai pályán főleg az utolsó negyedben mutatott kemény védekezésének köszönhetően hat ponttal nyerni tudott az Alba Fehérvár ellen.

A döntő negyedik mérkőzésén a Falco bebiztosíthatja sorozatban negyedik bajnoki címét, de a fehérváriak edzője szerint még nem dőlt el a párharc.

- nyilatkozta Alejandro Zubillaga Jimenez a negyedik meccs előtt. A Falco edzője, Milos Konakov szerint csak magukkal kell foglalkozniuk.

- mondta el a szombathelyiek edzője, akinek nélkülöznie kellett a harmadik meccsen megsérülő Stefan Potot.

A hazai pályán játszó Alba Fehérvár a DeCosey - Ford - Philmore - Pongó - Somogyi kezdővel lépett pályára. A vendég Falco a Cowels - Keller - Kovács - Perl - Tiby ötössel kezdte el a mérkőzést.

Az első negyedben óriási energiával kezdett a hazai Alba Fehérvár, és az első öt perc után Pongó hármasa után négy ponttal vezetett a székesfehérvári csapat (6-2). A Falco kereste a ritmust, a szombathelyiek támadásban sokat hibáztak, a vendégek több középtávoli dobása is kiperdült a gyűrűről. Perl triplája után a csereként beállt Vojvoda dobott egy szép kosarat, majd egy remek betörés után Boris Barac tette ugyanezt a másik oldalon.

A negyed utolsó három percéhez érve a Falco egyre jobban széthúzta a hazaiak védekezését, és Tiby kosara után már a vezettek a vendégek (14-15).

Az első félidőben kemény csata folyt a pályán Fotó: Csudai Sándor - Origo

A második negyed elején Somogyi Ádám gyönyörű ziccere után Pongó és Szabó mutatott be egy mintaszerű elzárás-leválást, de a Falco Cowels szerencsés hárompontosával és Perl középtávolijával tartotta a minimális előnyét (19-22). Pár perc múva az Alba játékosa, Quincy Ford óriási blokkot adott Perlnek, amiből Vojvoda és DeCosey akciója után egy villámgyors kosarat szerzett a hazai csapat (25-26). Somogyi betörése után Philmore zsákolt egy óriásit, de még mindig nem tudott nagyobb előnyt kialakítani egyik csapat sem. A Falco támadásai a meccs eme szakaszában kissé görcsösek voltak,

de a pontatlan dobások után többször is vissza tudták szerezni a lepattanót a vendégek.

A szombathelyi időkérés után Vojvoda bolondította meg a csereként beállt Takács Zsoltot, majd egy óriási triplát süllyesztett el a Falco gyűrűjébe. A félidőt Pongó Marcell utolsó másodpercben behulló dobása zárta, amivel két pontos vezetésre tett szert az Alba Fehérvár húszpercnyi játék után (40-38).

Somogyi szép kosarakat szerzett Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az első két negyedben kiegyenlített párharcot láthatott az Alba Regia Sportcsarnok közönsége. A lendületesebben kezdő székesfehérváriak rohamai csak az első negyed végéig tartottak ki. A Falco főleg a lepattanózásának köszönheti, hogy szorossabbá tette a mérkőzést.

Mindkét csapat közel azonos hatékonysággal dobott, és szinte ugyanannyi pontot szerzett a büntetőterületen belül az első húsz percben.

A meccsen mindössze egy kosár született kontratámadás után, mindkét edző inkább a kevésbé kockázatos játékra törekedett az első félidőben.

Keller Ákos is nagyott küzdött és szép kosarakat dobott Fotó: Csudai Sándor - Origo

A harmadik negyed első perceiben mindkét csapat rohanásba kezdett. A palánkok alatt rengeteget dolgozó Ford hatalmas blokkot adott Baracnak, majd az ellentámadásnál Philmore kétszer is közelről hibázott. A negyed feléig tartó kosárcsendet Pongó Marcell remek helyzetfelismerés után dobott ziccere törte meg. Somogyi nehéz kosara után ismét támadhatott az Alba Fehérvár: Keller kemény blokkot adott Pongónak, aki nagyon nehezen viselte a válogatott center szabálytalanság határait súróló mozdulatát. Kovács Benedek középtávolija után két pontra jött fel a Falco (47-45).

A székesfehérvári szurkolótábor végig lelkesen buzdította a csapatot Fotó: Csudai Sándor - Origo

A negyed utolsó három percében az egyre jobban játszó Vojvoda csodás passza teljesen üresen találta Philmore-t, majd Cowels kihagyott triplája után Keller szerelte a kosárra törő Vojvodát.

Izzott a levegő a fehérvári csarnokban, mindkét csapat szurkolótábora hangosan biztatta kedvenceit.

Keller kosara után Vojvoda dobott be egy nagyon nehéz középtávolit a sarokból. Quincy Ford sérülése után Pongó tört be az alapvonalon, majd dobott be egy ziccert az utolsó másodpercben (56-47).

Pongó (fehérben) fontos pillanatokban szerzett pontokat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az utolsó negyed első három percében már több mint tíz ponttal vezetett az Alba Fehérvár (58-49). A hazaiak főleg a tizenhat pontot dobó Vojvoda és a tizenkét pontot szerző Philmore mellett az óriási mezőnymunkát végző Ford révén tudták tartani az elönyűket a fáradóban lévő szombathelyiek ellen.

A vendégek időkérése után Perl dobott be egy könnyű ziccert, majd Szabó Zsolt verte meg egy az egyben Cowelst a palánk alatt (65-55). Vojvoda huszadik pontját dobta már a meccsen, de Tiby kosarával még élt a szombathelyiek reménye a győzelemre két perccel a meccs vége előtt (69-62).

Vojvoda ponterősen játszott Fotó: Csudai Sándor - Origo

Perl büntetői után Pongó dobott kosarat, majd az újabb fehérvári támadást kivédekezte a Falco.

A labda Cowelshez került, aki a védőjével a nyakán kulcsfontosságú hárompontost dobott be ötven másodperccel a meccs vége előtt (71-69).

A fehérvári időkérés után Vojvoda hagyott ki egy palánk alatti ziccert, majd a Falco részéről újra Cowels próbálkozott, de most sikertelen volt az amerikai légiós próbálkozása a hárompontos vonalról. A vendégek faultolták Vojvodát, aki csak az egyik büntetőjét dobta be (72-69). Már csak négy másodperc volt hátra a meccsből. Perl két emberrel a nyakán próbálkozott, de a szombathelyi hátvéd kísérlete túl rövid volt.

Az Alba Fehérvár három ponttal megverte a Falco csapatát, és ezzel kiharcolt az ötödik, mindent eldöntő meccset. Folytatás vasárnap, immár Szombathelyen.


Férfi kosárlabda NBI döntő, 4. mérkőzés

Arconic-Alba Fehérvár - Falco-Vulcano Energia KC Szombathely 72-69 (14-15, 26-23, 16-9, 16-22)
Legjobb dobók: Vojvoda 21, Philmore 12, Pongó 11 illetve Perl 22, Barac 17, Tiby 9

Az állás: 2-2