Óriási meglepetések a hokivébé negyeddöntőiben - videó

Horizontal
Canada's forward Peyton Krebs (R) and Finland's forward Juho Lammikko vie during the IIHF Ice Hockey Men's World Championships quarter final match between Canada and Finland in Tampere, Finland, on May 25, 2023. (Photo by Jonathan NACKSTRAND / AFP)
Vágólapra másolva!
Kanada csütörtök este 4-1-re legyőzte a címvédő finn csapatot és bejutott az elődöntőbe, ahogy óriási meglepetésre a svédeket legyőző lett együttes is a jégkorongozók elitvilágbajnokságán.

A nap rangadóján, a tavalyi vb-döntő visszavágóján az első két harmadban óriási iramú, kiegyenlített játék folyt a jégen, ám amíg a kanadaiak mindkét szakaszban betaláltak, a hazaiak képtelenek voltak bevenni Samuel Montembeault kapuját. A záróharmadban a tengerentúliak magabiztosan játszottak és összességében megérdemelten győztek.

A másik esti találkozón szinte "felborult a pálya", a svéd együttes 41 kapura lövéssel próbálkozott, míg a lettek csupán 15-tel, ám a skandinávok egyetlen alkalomtól eltekintve nem szereztek gólt, így 3-1-es vereséggel búcsúztak.

Az amerikai csapat az élvonaltól búcsúzó magyarokat is felvonultató tamperei csoport megnyerésével került be a legjobb nyolc közé, melyben a rigai nyolcas negyedik helyén zárt csehekkel találkozott. A tengerentúli együttesnek volt törleszteni valója riválisával szemben, mivel a tavalyi vb bronzmeccsén kikapott tőle és lecsúszott a dobogóról. A mostani, tamperei összecsapáson viszont az amerikaiak nem adtak esélyt riválisuknak és kapott gól nélkül, 3-0-ra nyerve jutottak tovább.

A másik délutáni negyeddöntőben ugyancsak borult a papírforma, ugyanis a csoportgyőztes svájciak nem bírtak Németországgal. A meccset a németek a második harmad hajrájában döntötték el, amikor 1-1-es állásnál 36 másodpercen belül kétszer is kapuba találtak, a 3-1-es eredményt pedig megőrizték a harmadik húsz percben.

Az elődöntőben Kanada-Egyesült Államok és Lettország-Németország meccseket rendeznek.

Eredmények, negyeddöntő:
Lettország-Svédország 3-1 (1-0, 0-1, 2-0)
Kanada-Finnország 4-1 (1-0, 1-0, 2-1)
Egyesült Államok-Csehország 3-0 (1-0, 1-0, 1-0)
Németország-Svájc 3-1 (1-0, 2-1, 0-0)