Vágólapra másolva!
A magyar férfi 3x3-as kosárlabda-válogatott 21-19-re legyőzte Kínát vasárnap az izraeli Eilatban rendezett világbajnoki selejtezőtorna rájátszásában, így kijutott a bécsi vb-re.

Csirke Ferenc szakvezető együttese annak a tudatában lépett pályára az Ice Mall elnevezésű bevásárlóközpontban zajló viadal zárómeccsén, hogy győzelem esetén kijut a hónap végén sorra kerülő vb-re, vereség esetén viszont lemarad a bécsi seregszemléről.

Az elődöntők győztesei, Szlovénia és a házigazda Izrael már bebiztosította vb-részvételét, a harmadik továbbjutó helyről pedig a magyar-kínai csata döntött.

Kijutott a világbajnokságra a magyar férfi 3x3-as kosárlabda-válogatott Forrás: hunbasket.hu

A Kelemen Balázs, Demeter Attila, Ivosev Tamás, Roszics Urosz összeállítású nemzeti csapat folyamatosan fej fej mellett haladt az ázsiaiakkal 5-5-ig, ekkor az ellenfél 7-5-re ellépett, és a magyarok időt kértek. Ivosev remekül birkózott a palánk alatt, Kelemen fontos lepattanókat szedett, de egy dupla révén 9-8-nál ismét az ellenfél volt előrébb.

A találkozó felénél 10-10 volt az állás, Kelemen dupája után már a magyarok vezettek, és 14-12-nél a kínaiak tartottak "kupaktanácsot". Ivosev büntetőivel 18-15-re módosult az állás, Demeter remek duplát dobott, a győztes kosarat pedig Ivosev dobta be a rendes játékidő vége előtt 2:22 perccel.

A hatcsapatos izraeli selejtezőről három gárda utazhat a május 30. és június 4. között sorra kerülő bécsi világbajnokságra, amelyen a magyar női válogatott alanyi jogon részt vesz.

Csirke Ferenc szakvezető még az izgalmak hatása alatt nyilatkozott a helyszínről az MTI-nek:

A kapitány elmondta, a vb-n a válogatott D csoportba kerül Hollandia, Mongólia, Svájc és Japán mellé.
"Kiegyensúlyozottnak mondanám ezt a csoportot, innen akár bekerülhetünk a legjobb háromba, Mongóliát és Svájcot is megvertük már. Az NB I-es elfoglaltságok miatt várhatóan 26-án kezdjük meg a felkészülést, és 29-én már utazunk Ausztriába" - tette hozzá Csirke Ferenc.

A Földi Attila vezette magyar női együttes a világbajnokság C csoportjában Mongóliával, az olimpiai címvédő Egyesült Államokkal, egy selejtezőből érkező ellenféllel és a tavaly vb-ezüstérmes Kanadával csap majd össze.

Eredmény, rájátszás:
Magyarország-Kína 21-19
korábban:
Szlovénia-Magyarország 21-18