Vágólapra másolva!
A magyar férfi kosárlabda-válogatott megkezdte felkészülését az augusztus 13. és 20. között sorra kerülő lengyelországi olimpiai előselejtező-tornára Kecskeméten. Az Origo a sajtónyilvános edzésen a magyar válogatott két játékosát, a nemrégiben Spanyolországba igazoló Somogyi Ádámot, és a litván bajnokságban ezüstérmet nyerő Váradi Benedeket kérdezte az előttük álló időszakról.

Sztojan Ivkovics együttese pénteken Izrael, vasárnap Izland, jövő csütörtökön és pénteken pedig Észtország ellen játszik felkészülési meccset. A szövetségi kapitány szerint kiváló gyakorlási lehetőséget biztosít a csapatnak, hogy ilyen jó ellenfelekkel játszhat. Mindegyik találkozót a kecskeméti Messzi István Sportcsarnokban rendezik, majd a csapat augusztus 11-én utazik Lengyelországba.

A magyar válogatott egyik fontos játékosa, Somogyi Ádám is ott volt Kecskeméten a csapattal. A magyar játékos a spanyol kosárlabda-bajnokság élvonalában folytatja pályafutását: a 195 centiméteres hátvéd-irányító az első osztályba frissen visszajutott MoraBanc Andorrához két évre írt alá.

Somogyi Ádám nagyon várja már a meccseket Fotó: Polyák Attila - Origo


- mondta el Somogyi Ádám. A magyar kosaras az előző idényben az ezüstérmes Alba Fehérvár színeiben átlagban 12,8 pontot dobott, és a bajnoki címre törő fehérváriak egyik legfontosabb játékosa volt.

- árulta el a fiatal játékos, aki mindössze 16 évesen csatlakozott a Real Betis Sevilla csapatához, és régebben egy előszezont is eltöltött a spanyol Burgos csapatában.

- nyilatkozta a válogatott hátvéd.

Somogyi inább játékszervezőnek tartja magát Fotó: Polyák Attila - Origo


- fejtette ki Somogyi Ádám, aki azt is elmondta, hogy új csapata az amerikai Markel Starks személyében már szerződtetett egy ponterős hátvédet.

Az olimpiai selejtezőtorna ellefelei közül a bosnyákokat tartja a legnehezebbnek, feltéve, ha az NBA-játékosok is csatlakoznak a csapathoz

- árulta el Somogyi Ádám. A spanyol bajnokságban (ACB) szeptember végén kezdődik a bajnokság. A fiatal hátvéd addig a magyar válogatott tagjaként próbál minél többet hozzátenni a csapat sikereihez.

A magyar válogatott irányítója, Váradi Benedek június végén jelentette be, hogy távozik a litván bajnoki ezüstérmes Rytas Vilniustól, amely nem hosszabbított vele szerződést a következő szezonra.

Váradi Benedek várja már a lengyel bajnokság kezdetét Fotó: Polyák Attila - Origo

A lengyel Trefl Sopot lett a 28 éves játékos új klubja, amely a 8. helyen végzett a lengyel bajnokság alapszakaszában, majd a rájátszás első körében az első kiemelt Wroclaw ellen esett ki.

- nyilatkozta Váradi Benedek, akiben azért van némi hiányérzet a Litvániában töltött időszakával kapcsolatban.

- mondta el a magyar válogatott játékos.


- árulta el Váradi Benedek az új csapatáról, a Trefl Sopotról, akik addig nem igazoltak más légióst, amíg a magyar válogatott irányító alá nem írta a szerződését.

Az irányító már a rutinosabbak közé tartozik Fotó: Polyák Attila - Origo


- mondta el Váradi Benedek.

A válogatott meccsek után augusztus végén csatlakozik új csapatához a magyar játékos, aki szeptember 20-án már pályára is léphet a lengyel Szuperkupa-döntőben.

A magyar válogatott felkészülési mérkőzései:


július 28., péntek: Magyarország-Izrael, Kecskemét 18.00
július 30., vasárnap: Magyarország-Izland, Kecskemét 17.00
augusztus 3., csütörtök: Magyarország-Észtország, Kecskemét 18.00
augusztus 4., péntek: Magyarország-Észtország, Kecskemét 16.00

A magyar válogatott programja az olimpiai selejtezőtornán:

augusztus 13., vasárnap: Lengyelország-Magyarország, Gliwice 13.30
augusztus 14., hétfő: Magyarország-Portugália, Gliwice 17.30
augusztus 16., szerda: Magyarország - Bosznia-Hercegovina, Gliwice 21.00

A továbbjutó csapatok számára az elődöntőket augusztus 18-án, pénteken, a döntőt augusztus 20-án, vasárnap rendezik Gliwicében.

A magyar válogatott kerete:

Benke Szilárd (jelenleg csapat nélkül), Csátaljay Péter (Zalaegerszeg), Csendes Péter (Sopron), Csuti Kornél (Zalaegerszeg), Eilingsfeld János (Paks), Golomán György (jelenleg csapat nélkül), Karahodzic Kemal (Kecskemét), Keller Ákos (Falco KC Szombathely), Kiss Dávid (Kecskemét), Lukács Norbert (Szolnok), Meszlényi Robert (Sopron), Mócsán Bálint (Debrecen), Perl Zoltán (Falco KC Szombathely), Pongó Marcell (Falco KC Szombathely), Somogyi Ádám (MoraBanc Andorra, spanyol), Tanoh Dez András (Falco KC Szombathely), Váradi Benedek (Trefl Sopot, lengyel), Vojvoda Dávid (Alba Fehérvár)