A múlt kötelez: megkezdi az Eb-selejtezőket a női kosárlabda-válogatott

Ljubljana, 2023. június 22. A győztes magyar válogatott ünnepel a női kosárlabda Európa-bajnokság negyeddöntőjében játszott, Magyarország - Csehország mérkőzés után a ljubljanai Stozice Arenában 2023. június 22-én. A nemzeti csapat 62-61-re nyert és bejutott a legjobb négy közé, valamint indulhat jövőre a párizsi olimpia selejtezőjében. MTI/Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
November 9-én csütörtökön Sopronban Szlovénia ellen megkezdi szereplését a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezőjében a magyar női kosárlabda-válogatott. Székely Norbert csapatára hat kőkemény ütközet vár, és a helyzet komolyságát jelzi, hogy csak a csoportgyőztes jut ki egyenes ágon a négy ország által rendezett tornára.

A magyar női kosárlabda-válogatott az elmúlt most már lassan egy évtizedben ismét virágkorát éli. Míg a csapat 1950 és 2001 között szinte egyszer sem hiányzott a kontinenstornáról, és összesen tízszer jutott be az elődöntőbe, és két öt bronzérem mellett két ezüstérmet is szerzett, 2001 után előbb nyolc, majd hat évet várt az újabb szereplésre. 2015 óta viszont csak egy Eb maradt ki, és üdvös lenne egy újabb szerepléssel lezárni a tízéves ciklust.

A 2023-as Eb legemlékezetesebb pillanata is a magyar válogatotthoz fűződött:

2025-ben ugyanis újabb Európa-bajnokság vár a kontinens 16 legjobb csapatára. Közülük - lévén Csehország, Görögország, Németország és Olaszország révén - négy házigazda csak 12-en jutnak ki selejtezőkből, közülük is csak a nyolc csoportelső helye biztosított. A csoportok második helyezettjeire még vár egy pótselejtezős kör.

Szerencsés sorsolás

Ha csak a papírformát nézzük, akkor az előző, idén nyári tornán negyedik helyen végző magyar csapat számára nem okozhat gondot a továbbjutás a kiegyenlített, de azért nem bivalyerős B csoportból.

B csoport:
Magyarország
Szlovénia
Finnország
Bulgária

Így néz ki a mieink négyese, amelybe a magyar csapat a második kalapból került, és a sorsolás előzetes rendje alapján tudni lehetett, hogy a csak a 3. (Montenegró, Szlovénia, Svédország, Szlovákia), a 6. (Románia, Dánia, Bulgária, Svájc) és a 7. (Izland, Finnország, Luxemburg, Észtország) kalapból kaphat riválist.

A magyar női kosárlabda-válogatott ismét megkezdheti hosszú Eb-menetelését Forrás: MTI/Kovács Tamás

A sorsolásra végül nem lehetett panaszunk,

hiszen a harmadik kalapból elkerültük a délszláv csapatot, a kiszámíthatatlan svédeket és azt a Szlovákiát is, amelyik a 2021-es Eb selejtezőjében 2 ponttal jobb ponkülönbségével ütötte el a mieinket a részvételtől. A két még gyengébb kalapból sorsolt Bulgária és Finnország is bőven a verhető kategóriába tartozik. Előbbi csapat 1989-ig ugyan tíz érmet nyert az Eb-ken, azóta viszont nem számít komoly tényezőnek, a finnek pedig összesen jártak öt tornán (utoljára 1987-ben) és vagy utolsók vagy utolsó előttiek voltak.

Juhász Dorka is a fedélzeten

De le kell őket győzni, az első meccsen Sopronban meg aztán különösképpen. A magyar csapat a nyári Eb előtt kétszer is találkozott a torna egyik házigazdájával (a másik rendező Izrael volt), és mindkét meccsen nagyon magabiztosan nyerte idegenben, előbb 87-64-re, majd 94-62-re verve a házigazdát. Azaz elvileg nem okozhat gondot az újbóli legyőzésük, pláne, hogy Székely Norbert a nyári Eb-n remeklő valamennyi játékosára számíthat, akikhez még öten csatlakoztak a felkészülés elején, köztük az első WNBA idényében az év újonötösébe is beválasztott center, Juhász Dorka is.

Juhász Dorka (középen) végre a válogatottban is megcsillogtathatja a tudását Forrás: Getty Images via AFP/2023 Getty Images/Steph Chambers

A 196 centi magas, mozgékony, biztoskezű centerrel palánk alatt már európai viszonylatban is az egyik legerősebb lesz a magyar csapat, hiszen Juhász mellett

olyan magasemberei vannak Székely Norbertnek, mint a 208 centis, Euroliga- és WNBA-rutinnal felvértezett Határ Bernadett,

vagy az immár a török Mersinben edződő, a nyári Eb-n nagyszerűen játszó Kiss Virág. Határ térdének teherbírása mindig kétséges, de szükség esetén Varga Aliz is bevethető a palánk alatt, de Török Ágnes és Cyesha Goree sem mozog idegenül a festékben.

Külső posztokon is megvagyunk, a Dubei Debóra, Kányási Veronika, Studer Ágnes, Aho Nina, Lelik Réka sor nem csak jól hangzik, de megbízhatóan is teljesít. Ha a magyar csapat tartja jó szokását, miszerint ponterős támadásban és jól szedi a lepattanókat (előbbi mutatóban 2., utóbbiban 5. volt az Eb-mezőnyben), akkor nem lehet gond.

Női válogatottunk 17 fős kerete a novemberi Eb-selejtezőkre

Aho Nina (DVTK HUN-Therm), Boros Júlia (Tarr KSC Szekszárd), Dombai Réka (SERCO UNI Győr), Dubei Debóra (SERCO UNI Győr), Cyesha Goree (SERCO UNI Győr), Határ Bernadett (Sopron Basket), Horváth Bernadett (Tarr KSC Szekszárd), Juhász Dorka (Beretta Famila Schio - Olaszország), Kányási Veronika (DVTK HUN-Therm), Kiss Virág (CBK Mersin - Törökország), Lelik Réka (DVTK HUN-Therm), Miklós Melinda (Tarr KSC Szekszárd), Ruff-Nagy Dóra (SERCO UNI Győr), Sitku Zsuzsanna (Sopron Basket), Studer Ágnes (CBK Mersin - Törörkország), Török Ágnes (SERCO UNI Győr), Varga Alíz (Sopron Basket). Szövetségi kapitány: Székely Norbert

Cél az Eb... és az olimpia

A magyar válogatott tehát fontos mérkőzések előtt áll, de az Eb-selejtezők első két mérkőzése - a sűrű versenynaptár miatt legközelebb egy év múlva, majd 2025 februárjában rendeznek két-két újabb meccset - a négy pont megszerzése mellett egy sokkal nagyobb célt is kell, hogy szolgáljon: a csapat felkészülését a 2024. február 8-11. közötti ugyancsak Sopronban sorra kerülő olimpiai selejtezőre!

"Az elmúlt pár évtizedben ilyen magaslatokba nem jutott a válogatott, én ezt a büszkeséget hordozom nyár óta magamban, és nagyon vártam ezt a programot. Új kihívás áll előttünk, ezt 2025-ig fogjuk magunkban hordozni. A csapat jó, összetartó, értelmes, sok értelemben perspektivikus. Nagyon vártam ezt az összetartást, és remélem, a csapat olyan magas szinten tud teljesíteni most is, mint az Eb-n" - mondta.

Nagyon oda kell tenni magunkat, de szeretném, ha a két meccset megnyernénk, magunktól is ezt várjuk el" - jelentette ki Székely Norbert.

Székely Norbert, a magyar válogatott szövetségi kapitánya elképesztő tűzzel képes hajtani a csapatát Forrás: MTI/Kovács Tamás

A szövetségi kapitány hozzátette, próbálják majd azokat a játékelemeket játszani, amelyeket eddig, de újdonságokat is szeretnének beépíteni, hogy tovább tudjanak lépni erről a szintről.

A csapatot körülvevő közeg remek, de nem kényelmesedhetünk bele, ettől óva intek mindenkit, mert az, hogy negyedik helyen végeztünk az Eb-n, már a múlt. 2025 a jövő, először azt kell elintéznünk, hogy ott lehessünk azon a tornán is" - fogalmazott Székely Norbert a felkészülés kezdetén.

A magyar válogatott menetrendje az Eb-selejtezőben:
2023. november 9.: Magyarország-Szlovénia, Sopron 18.00
2023. november 12.: Finnország-Magyarország, Helsinki 15.00
2024. november 7.: Magyarország-Bulgária
2024. november 10.: Szlovénia-Magyarország
2025. február 6.: Magyarország-Finnország
2025. február 9.: Bulgária-Magyarország

Májusi második felkészülési meccsünk Szlovénia ellen: