Vágólapra másolva!
A november 29. és december 17. között sorra kerülő, dán-norvég-svéd közös rendezésű női kézilabda-világbajnokságon a magyar válogatott elsődleges célja, hogy közelebb kerüljön a 2024-es párizsi olimpiához. Golovin Vlagyimir együttese jelenleg Telkiben készül a világeseményre, és a vb előtti sajtótájékoztatón a szövetségi kapitány mellett Klujber Katrin, Vámos Petra és Böde-Bíró Blanka, valamint a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, Ilyés Ferenc is nyilatkozott a média képviselőinek.

Fókuszban a 2024-es párizsi olimpia

A magyar válogatott hétfő óta edzőtáborozik Telkiben, szombaton és vasárnap pedig Hollandiában két felkészülési mérkőzést játszik a dán-norvég-svéd közös rendezésű vb előtt. Golovin Vlagyimir együttese Helsingborgban Paraguayjal, Kamerunnal és Montenegróval találkozik a csoportkörben, ahonnét az első három helyezett jut a középdöntőbe, ahol a Svédország, Horvátország, Kína, Szenegál kvartett három továbbjutójával találkozhatnak a magyarok Göteborgban. Ezt követően az első két csapat kerül a negyeddöntőbe, a világbajnokság győztese pedig kijut a jövő nyári párizsi olimpiára (francia siker esetén az ezüstérmes kvalifikál). A végső győztest követő hat válogatott - amelynek nincs selejtezős helye vagy kvótája - is kedvező helyzetbe kerül, mert részt vehet az áprilisi selejtezőtornák egyikén.

A magyar válogatottnak - amely 2024-ben Ausztriával és Svájccal közösen női kézi-Eb-t rendez - az olimpiai selejtezős helyek egyikének megszerzése a célja, és ezt a célkitűzést a Magyar Kézilabda Szövetség elnöke, Ilyés Ferenc is hangsúlyozta a sajtótájékoztató elején.

Az MKSZ elnöke, Ilyés Ferenc szerint jól sikerült a magyar csapat eddigi felkészülése Fotó: Polyák Attila - Origo

"Ez lesz az első világverseny a beiktatásom óta, legalább akkora izgalommal várom, mint a lányok és a szurkolók. Tudom, mit jelent egy ilyen kvalifikációs vb-n játszani, korábban nekem is volt benne részem. Montenegró ellen egy jó hagyományt kellene folytatni, ráadásul a fiúk is hamarosan játszanak Montenegróval.

Annál nagyobb motiváció nem kell, mint az olimpiára kijutás" - emelte ki Ilyés Ferenc, akitől a válogatott szövetségi kapitánya, Golovin Vlagyimir vette át a szót.

"Egyértelmű, hogy nem reménytelen a helyzetünk, régóta készülünk a vb-re, tanulmányozzuk már egy ideje az ellenfeleket.

mondta a szövetségi kapitány, majd az ellenfelekről és a lehetséges folytatásról is beszélt.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány már alaposan kielemezte a csoportellenfeleket Fotó: Polyák Attila - Origo

"Dél-amerikai és afrikai csapat is van a csoportunkban, ők teljesen más stílusban játszanak, de Montenegróról többet tudunk.

A harmadik csoportmeccsre leszünk csúcsformában és be szeretnénk kerülni a legjobb 8 közé.

Fontos a jó kezdés, a Montenegró elleni meccs is plusz önbizalmat adhat, és ha minden jól megy, akkor a horvátok ellen kezdhetünk a következő szakaszban. Utána a házigazda svédek jöhetnek, akik legalább a dobogóért mennek, de ismerjük őket és képesek lehetünk meglepetésre ellenük" - tette hozzá az 53 éves szakember.

Nagyszerű formában várják a vb-t a női kéziválogatott játékosai

A Ferencváros remek formában védő kapusa, Böde-Bíró Blanka szerint az a legfontosabb, hogy a válogatott védelme stabil legyen, mert ez adhatja az alapját egy kiemelkedő vb-szereplésnek.

"Tudjuk, hogy a montenegróiaknak vannak sérültjeik, de nekünk csak azzal kell foglalkoznunk, ki ellen kell pályára lépni.

Bízom benne, hogy a jó kapusteljesítmény és a szervezett védekezés az alapja lehet mindennek, ez már sokszor bebizonyosodott a pályafutásom során. Annnyit beszéltünk erről a kulcstényezőről, hogy remélhetőleg a sok beszéd a pályán is tettekben mérhető lesz.

Magabiztos, egységes csapatként szeretnénk a célunkat megvalósítani. Az utóbbi időben mutatott jó teljesítményemet, amit a klubomban nyújtottam, szeretném a válogatottba is továbbvinni" - mondta a Fradi kapusa.

Böde-Bíró Blanka remek formájából a magyar válogatott is sokat profitálhat a vb-n Fotó: Polyák Attila - Origo

A DVSC klasszisa, Vámos Petra szerint a nemzeti csapat sokat profitálhat abból, hogy a Debrecen ebben az idényben a Bajnokok Ligájában szerepel, ahol nagyszerűen teljesít.

"Érezzük a BL-szereplés pozitív hatásait. Korábban a világveresenyek előtt nekem kellett pár meccs a tempó felvételéhez, de most még hamarabb el tudom kapni a ritmust, mert ősszel remekül szerepeltünk a BL-ben.

nyilatkozta Vámos Petra.

Vámos Petra (középen) a Debrecen színeiben idén a BL-ben szerepel hétről hétre Fotó: Polyák Attila - Origo

A Fradi gólerős jobbátlövője, Klujber Katrin formájának is köszönhető, hogy a zöld-fehérek az utóbbi időben egyre eredményesebben játszanak, és a klubnál tapasztalható pozitív hangulat a válogatottban is tetten érhető.

"Az edzések, a meccsek hangulata és színvonala szerencsére változott. Fontos volt, hogy a klubbal a helyes irányba haladjunk, hiszen a válogatottnak erre szüksége van.

mondta motiváltan a Ferencváros 24 éves klasszisa.

Klujber Katrin kiemelte, hogy nagyszerű hangulatban várja a vb-t a magyar válogatott Fotó: Polyák Attila - Origo

Sérülés miatt Szikora Melindára, Janurik Kingára, Faluvégi Dorottyára és Szöllősi-Zácsik Szandrára sem számíthat a közelgő tornán a szövetségi kapitány, valamint rajtuk kívül is lesznek hiányzók, ám így is erős kerettel, tapasztalt játékosokkal vághat neki a magyar együttes a vb-nek.

A 32 csapatos női kézilabda-világbajnokságot november 29. és december 17. között Norvégiában, Dániában és Svédországban rendezik. A magyar válogatott a B-csoportban szerepel Paraguay, Kamerun és Montenegró mellett.

A végső győztest követő hat válogatott - amelynek nincs selejtezős helye vagy kvótája - részt vehet az áprilisi selejtezőtornák egyikén. Amennyiben a világbajnokság 2-7. helyezettjei között végez olyan válogatott, amely már korábban megszerezte a közvetlen olimpiai kvalifikációt, az olimpiai selejtezőn való részvétel joga a vb 8. helyezettjét (amennyiben több ilyen csapat kerül a legjobb 7 közé, akkor a 9. helyezettet) illeti meg.