Magabiztos győzelem és csodás magyar gólok a kézilabda vb-n

PAPP Nikolett
Helsingborg, 2023. november 30. Papp Nikoletta (b) és a paraguayi Karina Dos Santos Rodriguez az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság csoportkörének első fordulójában játszott Magyarország - Paraguay mérkőzésen a svédországi Helsingborgban 2023. november 30-án. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Az esélyeknek megfelelően a magyar női kézilabda-válogatott magabiztos győzelemmel kezdte meg a svédországi világbajnokságot. Az első ellenfél Paraguay volt, a dél-amerikai játékosok nem tudták megnehezíteni a mieink dolgát. A magyarok olykor nagyon szép gólokat lőttek, de ami ennél sokkal fontosabb volt, hogy mindenki megúszta sérülés nélkül a képzetlen ellenfél elleni csatát.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a női kézilabda-világbajnokágról, Helsingborgból.

Csütörtökön este a magyar női kézilabda-válogatott számára is elérkezett a világbajnokság nyitómeccse, Paraguay ellen.

A dél-amerikai csapat az utolsó pillanatban esett be Helsingborgba, amely eleve nem sok jót jelentett a számukra.

Amúgy is úgy érkeztek ide, hogy egyetlen meccset szeretnének megnyerni, ez pedig a szintén nagyon szerény képességű Kamerun elleni hétfői összecsapás lesz. Számukra az ér majd fel egy világbajnoki döntővel.

Magyar szurkolók az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság csoportkörének első fordulójában játszott Magyarország - Paraguay mérkőzésen a svédországi Helsingborgban Forrás: MTI/Illyés Tibor

A magyarok számára a torna nyitómeccse amolyan felhozó mérkőzés volt (ilyen lesz a második, a Kamerun elleni összecsapás is), amelyet le kellett játszani.

Montenegró is így volt ezzel, a dél-európai csapat 25-11-re verte Kamerunt.

A magyar csapat első gólját Vámos Petra szerezte, ezzel vezettek 1-0-ra a mieink. A paraguayi csapat - a várakozásoknak megfelelően - szerény képességű együttes volt, a mi védőfalunk előtt húzogatták a labdát nem túl nagy meggyőződéssel. Vámos Petra nagy lelkesedéssel játszott, ő lőtte a harmadik gólunkat (3-0), majd ezek után Mendoza révén megszületett az első paraguayi találat is. Sőt, aztán a második is (3-2), erre viszont mi feleltünk kettővel. 5-2-es magyar vezetésnél Paraguay időt kért.

Papp Nikoletta (b) és a paraguayi Karina Dos Santos Rodriguez az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság csoportkörének első fordulójában játszott Magyarország - Paraguay mérkőzésen a svédországi Helsingborgban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Olykor több technikai hibát is elkövettünk, ennek köszönhetően lett szoros az állás, hiszen a 14. percben csak két góllal vezetett Magyarország. Viszont akadtak szép megmozdulásaink is. Ilyen volt, amikor

Böde-Bíró Blanka elképesztő indítását Győri-Lukács váltotta nagyon szép gólra (8-4).

Sokkal jobb volt a magyar csapat, de ebben semmi meglepő nem akadt. 10-4-es állásnál Golovin Vlagyimir időt kért.

A paraguayi kapus, Ocampos többször nagyszerűen védett, de olykor a magyarok tették őt hőssé. A különbség ennek ellenére folyamatosan nőtt a két csapat között, a 28. percben 14-5-re vezetett Magyarország. Egy perccel a félidő vége előtt megfagyott az ereinkben a vér: a paraguayi Miskinich nagyon durván tarolta le Schatzl Nadine-t. A bírók videón addig nézték az amúgy totálisan egyértelmű esetet, amíg végre előkerült a piros lap.

Ami ennél fontosabb volt, hogy a magyar lány megúszta a rendkívül durva szabálytalanságot.

Az eset arra is rámutatott, hogy teljesen felesleges ennyire képzetlen csapatokkal feltölteni a mezőnyt, csak azért, hogy az IHF elmondhassa: 32 csapatos női világbajnokságot rendeznek. Az ilyen meccseken elszenvedett sérülések ugyanis a lehető legbosszantóbbak tudnak lenni. Mindegy, a lényeg az volt, hogy a szünetben 15-6-ra vezetett Magyarország.

Kuczora Csenge (b), Vámos Petra (j) és a paraguayi Fernanda Insfran Mora az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság csoportkörének első fordulójában játszott Magyarország - Paraguay mérkőzésen a svédországi Helsingborgban Forrás: MTI/Illyés Tibor

A második félidő három magyar hetesgóllal kezdődött, ezzel pedig tovább nyílt az olló a két csapat között. 18-6-os állásnál világosan látszott, hogy a dél-amerikai együttes egyre jobban fárad, elkészül erejével. Insfran egy újabb durva szabálytalanság után kapott piros lapot.

Világosan látszott, hogy ezt a meccset túl kell élni, meg kell úszni sérülés nélkül.

Tetszés szerint lőttük ekkor már a gólokat, olykor pedig Böde-Bíró Blanka védett nagyokat. A 40. percben 22-7 volt az állás, de ez a meccs már edzésnek sem ért ekkor fel. A paraguayi csapat persze igyekezett komolyan venni a játékot, jelezte ez az is, hogy rövid idő alatt három gólt értek el (26-10).

Élmény volt nézni a 19 éves Simon Petra ügyes labdaszerzéseit és góljait. Csak annyi kérdés maradt, hány góllal nyernek a magyarok.

Szöllősi-Schatzl Nadine (b) és a paraguayi Jazmin Mendoza Peralta az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság csoportkörének első fordulójában játszott Magyarország - Paraguay mérkőzésen a svédországi Helsingborgban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az utolsó percekben a paraguayi csapat már semmit sem tudott érdemben hozzátenni ehhez a mérkőzéshez. Még lőttünk pár gólt és ami ennél fontosabb, mindenki megismerkedett a világbajnokság légkörével. Simán nyertünk, ez a lényeg, azaz győzelemmel kezdtük meg a világbajnokságot.

Női kézilabda világbajnokság, B-csoport, 1. forduló: Magyarország-Paraguay 35-12 (15-6).