Vágólapra másolva!
A magyar válogatott csütörtökön este 20.30-kor Paraguay ellen kezdi meg szereplését a női kézilabda-világbajnokságon Helsingborgban. A mieink már két napja a svéd városban tartózkodnak, s lassan megszokják a havas tájat, a szeles, csontig hatoló hideg időt és azt, hogy a svédeket semmivel sem lehet kizökkenteni nyugalmukból. A dél-amerikai csapat elleni meccsen csak az a kérdés, hány góllal nyernek a magyarok.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a női kézilabda-világbajnokságról, Helsingborgból.

Szavazzon!

Mit ér el a magyar női válogatott a világbajnokságon?

Parádés sorsolás

Amióta megejtették a világbajnokság sorsolását, tudjuk, hogy a hőn áhított nyolc közé kerülés akkor sem lehetetlen a magyarok számára, ha az utóbbi években ennél rosszabb eredményeket is elértünk az aktuális világversenyeken. Most az a helyzet, hogy:

  • az első két ellenfél, Paraguay és Kamerun nem jelenthet gondot a magyaroknak,
  • az első rangadót a romokban heverő és sérülésektől tizedelt Montenegró ellen játsszuk december 4-én,
  • a második szakaszban a horvátok legyőzése már szinte biztosan a nyolc közé jutást jelentené,
  • ezzel pedig megnyílna az út az olimpiai selejtezőre úgy, hogy a közvetlen világelitbe tartozó csapatok egyikével sem kellene játszani.
Márton Grétára az egész vb-n kulcsfeladat hárulhat Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

Furcsa csapatok világbajnoksága

A karácsonyi díszekben és fényekben pompázó délsvéd kisváros, Helsingborg egészen biztosan nem jön lázba attól, hogy a magyar, a montenegrói, a kameruni és a paraguayi csapat itt gyűri egymást a világbajnokságon. A 32 csapatosra duzzasztott világbajnokság célja pontosan az, hogy olyan együttesek is eljussanak ide, amelyeknek amúgy semmi esélyük nem volna a vb-szereplésre. Hogy aztán ez mennyire emeli a verseny színvonalát, az más kérdés, de gondoljunk bele abba, hogy a magyarok csoportjából vagy Kamerun vagy Paraguay bejut a következő körbe, azaz a legjobb 24 közé. Ekkor jön az IHF és felemelt mutatóujjal hozza tudomásunkra: "na ugye, érdemes volt."

Hosszú és nehéz menetelés vár a magyarokra a női kézilabda-világbajnokságon Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

Hogy erre mit mondanak például a norvégok, azt nem tudom, de van egy sejtésem róla. A skandináv szupercsapat szerdán este 43-11-re verte meg Grönlandot. Tulajdonképpen a grönlandiak roppant büszkék lehetnek arra, hogy 11 gólt dobtak a regnáló Európa-bajnoknak.

Meg arra, hogy az első félidő közepén még csak 8-6 volt az állás.

Ám a norvégok számára ez a 60 perc nem volt több egy laza edzőmeccsnél. Szakmailag szinte értékelhetetlen, ami velük történt, mégis, az ilyen mérkőzéseket is le kell játszani.

Elképesztő grönlandi kézisztori

A grönlandi női kézilabda-válogatott azzal juttott ki a világbjnokságra, hogy a mindent eldöntő utolsó kvalifikációs mérkőzésen 17-15-re verte meg Kanadát. A csapat minden játékosa amatőr. Soha nem nyertek még meccset a világbajnokságok történetében, most arra készülnek, hogy az alsóházi mérkőzéseken, az Elnök Kupán legalább egy győzelmet elérjenek. Gröndlandon amúgy a vb kapcsán kitört az őrület. A helyi szövetség különrepülőt bérelt, hogy azt a 300 szurkolót Stavangerbe utaztassa, akik eljöttek drukkolni a világbajnokságra. A játékosok ugyanabban a hotelben laknak, ahol a norvég világsztárok, akiket eddig csak a tévében nézhettek. Számukra mindez szürreális.
Grönland története során eddig egyszer, a 2001-es női vb-n szerepelt, de akkor mind az öt meccsüket elvesztették. Amúgy ami szerdán este a stavangeri DNB Arénában zajlott, az hihetetlen volt. A grönlandi közönség úgy ünnepelte saját játékosait, mintha ők nyerték volna meg a meccset. Egyszerre volt felemelő és megindító ez a jelenet a jégsziget kézilabdázóinak számára.

Gyermeki lelkesedés és fapados rendezés

Helsingborgban amúgy tökéletesen látszik, hogy mennyire fapados módon rendezik meg a svédek ezt a csoportot. Több mint 30 éves pályafutásom alatt ennyire kicsi sajtóközpontot még sosem láttam.

Mesés képet mutatott a behavazott Helsingborg Forrás: Lantos Gábor

Voltaképpen 4 asztal, 16 szék és slussz. A sajtólelátó felirat ott hevert a földön, vannak székek, amin lehet ülni, de asztalt már nem hoztak hozzá. Tedd az öledbe a laptopot és dolgozz - ez lehet a jelszó. Szerencsére a mieink ebből semmit sem éreznek.

A magyar lányok szerda este gyermeki lelkesedéssel nézték az odakint egyre vastagodó havat és a benti karácsonyfát, amely alá üres, de szépen becsomagolt dobozokat tettek a svédek.

A magyarok hangulatával semmi gond nem volt, s vélhetően ez nem változik meg csütörtökön este 22 órára sem, amikor befejeződik a Paraguay elleni nyitómérkőzés.

A tenger partján fekvő kisváros amúgy szerdán délután az ilyenkor szokásos, nyugodt életét élte. Csak

a pályaudvar előtt a hóban kameruni zászlót lengető fekete fiatalember

keltett némi feltűnést, de sok vizet ő sem zavart. November végén itt délután fél négykor sötétség borul a tájra. Amúgy Helsingborgból óránként jár át hajó a dániai Helsingörbe, ahol Hamlet kastélya is meglátogatható.

Ezért fontos az első két mérkőzés

Minden világversenyen nagyon fontos az első meccs, éppen ezért nem rossz, hogy a magyaroknak az első (és a második) mérkőzésük is felhozó jellegű lesz. Mert az nem vitás, hogy a paraguayi és a kameruni csapatot is le fogja győzni a magyar. Ám hiba lenne egy kézlegyintéssel elintézni az első két meccset. Azt is megmondjuk, hogy miért. A világbajnokság első nyolc helyezettje biztosan olimpiai selejtezőt játszik. Amennyiben az olimpiát rendező franciák is bekerülnek a legjobb nyolc közé (ennek óriási az esélye), akkor

a kilencedik helyezés is olimpiai kvalifikációs helyet ér.

Csakhogy a 9. helyért már nem rendeznek helyosztót, a végső helyezéseket a csoportmérkőzések és a második szakasz meccseinek eredményeiből számolják ki. Éppen ezért itt minden lőtt gólnak nagy jelentősége van és ezért nem mindegy, mi lesz a Paraguay és Kamerun elleni meccseinknek az eredménye.

A Kisvárda játékosa, Juhász Gréta így várja a Paraguay elleni mérkőzést:

Ezt várja a magyar szövetségi kapitány

A magyar csapat szövetségi kapitánya, Golovin Vlagyimir a következőket nyilatkozta az Origónak. "Az elmúlt két napban folyamatosan ismerkedtünk a helyszínnel. A csapattal voltunk kondizni és videós elemzéseket is végeztünk.

Mi ott szeretnénk folytatni a játékunkat, ahol a hollandok ellen vasárnap abbahagytuk.

Golovin Vlagyimir, a magyar női válogatott szövetségi kapitánya Forrás: MKSZ/Kovacs Aniko

Az átlagmagasságuk nagyjából 165 cm, alacsonyan van a súlypontjuk, szóval, oda kell figyelni rájuk, mert képesek váratlan húzásokra.

Ami az én személyemet illeti, nem izgulok, minden munkát elvégeztünk, várjuk a világbajnokság kezdetét."

Késett az ellenfél

A paraguayi csapat az eddigi világbajnokságokon nem nyújtott jó teljesítményt. Történetük során 2007-ben játszottak először női vb-n, akkor a 23. helyen végeztek.

Akkor egyetlen győzelmüket a 23. helyért zajló meccsen Ausztrália ellen érték el (16-14).

Magyar csapattal a világbajnokságokon még sosem találkoztak.

A dél-amerikai csapat az utolsó pillanatban esett be Svédországba. Szerdán késő este, 22 óra után érkeztek meg Helsingborgba.

A paraguayi válogatott célja most az, hogy továbbjusson a vb második szakaszába. Ezt akkor tudja megtenni, ha hétfőn legyőzi a kameruni válogatottat.

A magyar válogatott összes világbajnoki mérkőzéséről az Origo a helyszínről tudósít.