Vágólapra másolva!
Szerda este a hazai pályán játszó DVTK-Hun-Term a spanyol bajnok Valencia csapatával mérkőzött meg a női kosárlabda Euroliga 6. fordulójában a DVTK Arénában. Az első félidőben hatpontos előnyt harcolt ki a magyar csapat, majd az utolsó két negyedben a szoros védekezésnek és a döntő pillanatokban dobott kosaraknak köszönhetően a Diósgyőr megnyerte a mérkőzést, így továbbra is száz százalékos az Euroligában.

A Valencia csapata a spanyol utánpótlás-nevelés egyik fontos bázisa, az ő akadémiájukról került ki többek között az az Alba Torrens is, ak háromszoros Európa-bajnok és hatszoros Euroliga-győztes is, és jelenleg is a Valenciát erősíti. A rutint képviseli még a Sopronban is megforduló Queralt Casas, aki szintén a spanyol válogatott egyik fontos tagja, valamint a 33 éves Cristina Ouvina is. Érdemes figyelni a spanyolok fiatal tehetségét, Raquel Carrerát is: a 22 éves játékost 2021-ben a 2. körbe draftolta az Atlanta Dream a WNBA-ben, azóta pedig már a nemzeti csapatban is bemutatkozott és alapemberré vált.

A spanyol mag a Leticia Romero, Claudia Coltell kettőssel teljesedik ki. Rebecca Allen az ausztrál válogatottat erősíti, míg Gülich a német válogatott oszlopos tagja hosszú évek óta. Centerposzton Fingall-ra is érdemes odafigyelni, a fiatal amerikainak ugyanis kiválóak a fizikai adottságai. Az Euroligában jelenleg az A csoport 4. helyén állnak, három győzelmük mellett eddig két alkalommal kellett vesztesen elhagyniuk a pályát.

A magyar csapat a Aho - Charles - Jovanovics - Lelik - Tadic ötössel kezdte meg a játékot. A spanyolok a Queralt - Allen - Fingall - Guelich - Romero kezdővel léptek pályára.

Nagy lendülettel vetette bele magát a meccsben mindkét csapat. Az első négy perc után Kaila Charles büntetőivel négy ponttal vezetett a hazai csapat. Fingall kihagyott ziccere után Marie Guelich tett vissza egy ziccert, majd egy pontos tempót süllyesztett el a vendégek bedobója (10-8). Ana Tadic büntetőivel ismét négy pont előnyre tett szert a DVTK, de a Valencia mindig lépésközelben tudott maradni.

Aho Nina a védekezésben jeleskedett Fotó: Csudai Sándor - Origo

Lelik Réka betörés utáni Darce Garbin dobott be egy triplát a sarokból, majd egy gyönyörű labdaszerzést mutatott be a hazaiak magasembere, amiből Kaila Charles nem tudott eredményes lenni a sarokból (15-11). A hazai időkérés után Lelik Réka egy villámgyors lefordulás után megszerezte első pontjait meccsen, majd Tenyér Zsófia passza után Garbin már a második hárompontosát dobta be. A negyed Fingall büntetőivel zárult (20-12).

Allen Rebecca remek tempójával és Romero Leticia közeli kosarával indult a második negyed. A diósgyőriek a festéken belüli játékot erőltették,

és Grigalauskyte pontjaival már a tízpontos vezetés közelében voltak három perccel a negyed kezdete után.

Lelik tökéletes ütemű pattintott passza után ismét a litván bedobó volt eredményes, majd Jovanovics találta meg az üresen álló csapattársat a palánk alatt (28-16).

Lelik Réka a magyarok egyik legjobbja volt Fotó: Csudai Sándor - Origo

A negyed feléhez érkezve néhány eladott labda után Queralt és Romero kosaraival közelebb lopódzott a Valencia, majd Allen Rebecca triplájával már csak két ponttal vezettek a hazaiak (28-26). Völgyi Péter időkérése után is élesebbek voltak a spanyolok, és Gülich révén egyenlítettek.

Jovanovics triplájára Romero válaszolt a túloldalon, a magyar játékosok sokszor elcsúsztak védekezésben, és ezt a spanyolok a tiszta dobóhelyzeteket kíméletlenül kihasználták (33-31).

Lelik Réka remek ritmusváltása után távolról talált be, majd az újabb időkérést követően Kaila Charles tett vissza egy lepattanót Grigalauskyte rossz dobását követően (38-32).

Jovanovics mindig a legjobbkor talált be Fotó: Csudai Sándor - Origo

Aggresszívan és lendületesen kezdte a meccset a Diósgyőr. Az első két negyedben kétszer annyit pontot szereztek a büntetőterületen belülről, mint a Valencia.

A miskolci csapat öt labdát adott el az első húsz percben, ebből viszont csak négy pontot szereztek a hazaiak, míg a spanyol csapat tizenhármat.

A második negyedben több, mint tíz ponttal vezetett Völgyi Péter csapata, de mégsem sikerült nagyobb előnyt kiépíteni a rutinos játékosokra épülő spanyol csapat ellen, akik ellen egy percig sem lehetett lazítani a védekezés intenzitásán.

Ana Tadic szép kosarakat szerzett Fotó: Csudai Sándor - Origo

A harmadik negyed első pontjaira majdnem két percet kellett várni. Ekkora Rebecca Allen pillekönnyedséggel dobott be egy négyméteres tempót.

A diósgyőriek a tizedik pontját szerző Ana Tadic remek belépése után továbbra is vezettek (40-34).

Aho Nina sokadik betörés-kiosztása után Ana Tadic volt eredményes, majd a túloldalon Fingall dobott egy kristálytiszta hárompontost (42-37). Aho Nina szabálytalansága után Contel dobhatott büntetőt, ez volt a magyarok tizenegyedik faultja a meccsen, a Valencia mindössze hattal állt bő harmincpercnyi játék után. Jovanovics saroktriplája a legjobbkor érkezett (45-39).

Az időkérés után Aho Nina nem akármilyen ziccer után szerezte meg első pontjait a meccen, majd Kaila Charles is betalált (49-39). A szoros zónavédekezés után az utolsó tíz másodpercben Lelik Réka faulttal együtt szerzett kosarat, és a büntetőt is bedobta a válogatott bedobó (52-41).

A diósgyőri szurkolók kitartóan biztatták a csapatot Fotó: Csudai Sándor - Origo

Az utolsó negyed elején Aho Nina szemfülessége után Lelik már a tizedik pontját szerezte. Óriási energiával játszott védekezésben és támadásban a Diósgyőr. Jovanovics óriási passza után Darcee Garbin dobott be egy könnyed ziccert (56-43), majd Grigalauskyte palánkos tempója hullott be a gyűrűbe. A spanyolok időt is kértek hét perccel a meccs vége előtt.

A folytatásban picit megtorpant a magyar csapat, és több tiszta dobóhelyzetet elhibáztak Völgyi Péter játékosai. A spanyolok a tizenkilenc pontos Gülich révén picit közelebb kerültek, de Völgyi Péter jobbnak látta rendezni a sorokat a meccs utolsó öt percére, és időt kért. Később Fingall két kézzel rálökte Grigalauskytét Jovanovicsra, ami után a szerb bedobó fájdalmas arccal terült el a parketten. Szerencsére később vissza tudott térni a játékhoz Völgyi Péter nagy megkönnyebbülésére (64-51).

Egy perccel a vége előtt Lelik lőtt passzából a tizenöt pontos Grigalauskyte egy hárompontossal megadta a kegyelemdöfést a spanyoloknak (67-56).

A magyar csapat így hat győzelemmel, továbbra is száz százalékos a női kosárlabda Euroligában.

Az Euroligában aktuálisan címvédő török Fenerbahçe, az Európa Kupa-címvédő francia Lyon és az olasz bajnok és Euroliga-bronzérmes Schio fog majd még a DVTK Arénába látogatni.


Euroliga A csoport 6. forduló

DVTK HUN-Therm - Valencia BC 67-56 (20-12, 18-20, 14-9, 15-15)