Vágólapra másolva!
A francia válogatott 37-28-ra legyőzte a társházigazda svéd csapatot a dán-norvég-svéd közös rendezésű olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság elődöntőjében, ezzel egyben eldőlt, hogy a magyar válogatott a svédekkel találkozik a jövő tavaszi ötkarikás selejtezőtornán.

A magyar csapatot a göteborgi középdöntőben 26-22-re felülmúló svédek és a tornán eddig hozzájuk hasonlóan veretlen olimpiai bajnok, Franciaország péntek esti elődöntőjét utóbbi háromgólos sorozattal és a korábbi győri kapus, Laura Glauser remeklésével kezdte. A franciák gyors gólokat szereztek, kihasználva a skandinávok lassú visszarendeződését. A 13. percben, 10-2-es francia előnynél már második idejét kérte ki a társházigazda, amely közel hét percig volt gólképtelen.

A találkozó egyoldalúságát jelezte, hogy már a 18. percben tízgólos különbség alakult ki (13-3).

A félidőig a franciák 19-szer vették be az eddig a vb-n meccsenként átlagban kevesebb mint 20 gólt kapó svédek kapuját.

Bár néhány perces időszakokra fel-fellángoltak a svédek, ez arra volt elég, hogy a szünet után 20-15-re felzárkózzanak, az olimpiai bajnok azonban könnyedén megrázta magát és ritmust váltott. A záró negyedórában a svédek hét a hat elleni támadással próbáltak faragni a különbségen, ezzel lehetővé téve a franciáknak az üres kapu kihasználását, akik éltek is ezzel, valamint egy kettős emberelőnnyel, így az utolsó kilenc percen belül ismét tíz találat volt a különbség (33-23), s a franciák könnyedén kerültek a döntőbe.

Döntőben a franciák a női kézi-vb-n Forrás: AFP/Jonathan Nackstrand

A svédek lesznek a magyarok ellenfelei az olimpiai selejtezőtornán

A Győr kézilabdázói közül a franciák balátlövője, Estelle Nze Minko és a svédek beállója, Linn Blohm egyaránt négyszer talált be.

A francia döntőbe jutással eldőlt, hogy Japán és Kamerun mellett a magyar válogatott a svéd együttessel találkozik áprilisban az olimpiai selejtezőtornán.

A svédek vasárnap a dánokkal játszanak a vb harmadik helyéért, míg a franciák azokkal a norvégokkal meccselnek a fináléban, akiket a középdöntőben 24-23-ra felülmúltak.

Eredmények, elődöntő:
Franciaország-Svédország 37-28 (19-11)
Norvégia-Dánia 29-28 (9-14, 23-23, 25-25) - hosszabbítás után