Vágólapra másolva!
Paraguay után a papírformának megfelelően Kamerunt is magabiztosan győzte le a magyar női kézilabda-válogatott Helsingborgban a női kézilabda-világbajnokság B-csoportjának második fordulójában. Ezzel a győzelemmel Magyarország már a legjobb 24 közé jutott, de a csoportelsőség csak hétfőn este a Montenegró elleni mérkőzésen dől majd el.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a női kézilabda-világbajnokságról, Helsingborgból.

A magyar női kézilabda-válogatott Paraguay sima legyőzése után Kamerun ellen lépett pályára, természetesen abszoút esélyesként. A mi mérkőzésünket megelőzően játszották le a Paraguay-Montenegró összecsapást, amelyet 41-26-ra nyert meg az európai csapat. A különbség tehát 15 gól volt, de a meccs nem így indult, mert

a lelkes paraguayi csapat sokáig vezetett, volt, amikor 4 góllal is.

A végére azonban teljesen szétestek és elfáradtak, így a montenegrói válogatottnak nem kellett izgulnia.

Töpfner Alexandra (k) és a kameruni Laeticia Petronie Ateba Engadi (b), Paola Cyrielle Ebanga Baboga (j) az olimpiai kvalifikációs noi kézilabda-világbajnokság csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország - Kamerun mérkőzésen Forrás: MTI/Illyés Tibor

Mindkét csapat kapkodva kezdte a meccset, az első gólt két-két elhibázott támadás után a kameruni együttes lőtte Nnomo révén. Onnan viszont a mieink átvették az irányítást és már az első percekben jól látszott, melyik a jobb csapat ezen az estén. A 4. percben először vezetett a magyar csapat (2-1), innentől kezdve pedig már nem is engedte ki a kezéből az előnyt. A kameruni kapitány negyedóra elteltével, 10-3-as magyar vezetésnél kért először időt.

A kapuban Szemerey Zsófi jól védett, több ziccert is megfogott, támadásban pedig szebbnél szebb gólok születtek.

Volt itt hatalmas átlövés, nagyon szépen kicentizett ejtés és beállós gól is. Olykor az afriakiak is megvillantak: Nnomo hatalmas átlövéssel szerezte meg a negyedik találatukat az időékérés után. Golovin kapitány mindenkinek lehetőséget adott, mély rotációval forgatta a csapatot.

Vámos Petra (j) és a kameruni Vicky Orchella Nyamsi Pokop az olimpiai kvalifikációs noi kézilabda-világbajnokság csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország - Kamerun mérkőzésen a svédországi Helsingborgban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Az első félidő vége előtt nem sokkal, 16-5-ös magyar vezetésnél kettős emberelőnybe került Kamerun, de ez sem okozott túlságosan nagy izgalmakat. 16-6-nál a magyar szövetségi kapitány kért időt, hogy megnyugtassa a csapatot.

Kamerun újabb két gólt lőtt,

de az első 30 perc utolsó momentuma Juhász Gréta szemfüles gólja volt, így a szünetben 18-8 volt az állás.

Innen jöhetett tehát a második félidő. Az azért látszott a magyar lányokon, hogy nezebben tudtak felpörögni egy ilyen ellenféllel szemben, de a magabiztos előnyt semmi sem veszélyeztette.

A 37. percben újra meglett a közte tíz (22-12), bár az jól látszott, hogy a kameruni csapat igyekszik apait-anyait beleadni. A magyarok fogadalma - mely szerint nem kapnak 15 gólnál többet a meccsen - elég nagy kihívásnak látszott.

Vámos Petra (j) és a kameruni Vicky Orchella Nyamsi Pokop az olimpiai kvalifikációs noi kézilabda-világbajnokság csoportkörének második fordulójában játszott Magyarország - Kamerun mérkőzésen a svédországi Helsingborgban Forrás: MTI/Illyés Tibor

De azért az is feltűnő volt, hogyha megráztuk magunkat, akkor tetszés szerint jöttek a góljaink. A 45. percben 28-15 volt az állás, innentől kezdve a fogadalm szerint Kamerun több gólt már nem lőhetett. Ez persze nem így történt, a 48. percben 30 másodperc alatt kaptunk tőlük kettőt (30-17), de mi is kettővel feleltünk. A kameruni csapatnak azért voltak szép megmozdulásai. A kapuban a második félidő vége felé Bukovszky Anna állt már, Szemerey megtette a magáét. Albek Anna gyönyörű átlövésgólja a nap egyik legszebb találata volt. A végén tényleg csak a gólkülönség volt a kérdéses, ez végül is 19 gól lett, mert Magyarország 39-20-ra győzött.

Ezzel a győzelemmel tehát Magyarország a legjobb 24 közé jutott. Hétfőn este Montenegró ellen a csoportelsőség megszerzése lesz a tét, azaz számunkra akkor kezdődik el a világbajnokság.

Eredmény, csoportkör, 2. forduló, B csoport: Magyarország-Kamerun 39-20 (18-8)
Helsingborg, 589 néző, v.: Budzak, Zahradnik (szlovákok)
lövések/gólok: 49/39, illetve 43/20
gólok hétméteresből: 1/1, illetve 2/1
kiállítások: 4, illetve 6 perc

Magyarország: Szemerey - Töpfner 5, Klujber 7, Vámos 1, Bordás 1, Kuczora 3, Szöllősi-Schatzl 6, cserék: Papp, Debreczeni-Klivinyi 3, Albek 4, Juhász 2, Pásztor 1, Füzi-Tóvizi 4, Simon 2, Bukovszky