A svédek izgulnak és altatnak, a magyarok gyilkos meccsre készülnek

Tokió 2020, 2020-as tokiói olimpiai játékok, olimpia, nyár, nyári olimpiai játékok, XXXII. nyári olimpiai játékok VámosKépaláírás:Tokió, 2021. augusztus 2. Vámos Petra (b)
Hungary's centre back Petra Vamos (L) is challenged by Sweden's right back Emma Lindqvist during the women's preliminary round group B handball match between Hungary and Sweden of the Tokyo 2020 Olympic Games at the Yoyogi National Stadium in Tokyo on August 2, 2021. (Photo by Fabrice COFFRINI / AFP)
Vágólapra másolva!
Bármennyire is hihetetlen, de az olimpiai selejtező elérése szempontjából a szombati, Svédország elleni (Göteborg, 20.30) középdöntő meccsnél sokkal fontosabb lehet a hétfői, Horvátország elleni találkozó. Előfordulhat ugyanis az az extrém eset, hogy a magyarok legyőzik a svédeket, majd kikapnak a horvátoktól és így csoportnegyedikek lesznek. Ebben az esetben pedig semmiképp sem végezhetnek a 9. helyen, ami még olimpiai selejtezőt ér. Persze a legjobb lenne két győzelemmel befejezni a középdöntőt, mert ebben az esetben nem lenne semmilyen kérdés a 8 közé jutást illetően.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 26. női kézilabda-viágbajnokságról, Göteborgból.

Nehezen, lassan telt az idő szombaton reggel és délelőtt a napok óta szürke Göteborgban. Az eddigi havazást eső váltotta fel,

így azután az egész város lassan, de biztosan fulladt bele a latyakba.

A karácsony előtti készülődés sokkal jobban rányomja a bélyegét az itteni mindennapokra, mint a városban zajló női kézilabda-világbajnokság.

Bordás Réka és Bíró Blanka ünnepel a 2021-es tokiói olimpián a svédek legyőzése után Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Idén januárban jártunk már itt, akkor a férfi kézivébé középdöntő csoportját rendezték meg a városban. Az év elején igazi kézilabdaláz uralkodott Göteborgban, most meg minden olyan fapados jelleget ölt. A Scandinavium csarnokban a nagytermet ki sem nyitották a sajtó részére, az itt lévő és ide érkezett újságírókat egy kis szobába zsúfolták - mondván, jó lesz nekik az is. A lelátón is sokkal kevesebb a sajtóhely, mint a férfi világbajnokságon volt.

Olyan az egész, mintha Göteborg gyorsan szeretné lepörgetni a még hátralévő két versenynapot, aztán menjen szépen mindenki Isten hírével.

A szerencsésebbek a dániai Herningbe, ahol a vb utolsó szakaszának meccseit játsszák, a szomorúbbak pedig hazafelé.

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány

"Szerintem egyre jobbak vagyunk, Szenegál ellen is minden olyat betartottak a lányok, amit kértem tőlük. Ebből a szempontból jól vagyok, bizakodással várom a svédek elleni meccset. Tudjuk, hogy hazai pályán játszanak, nem lesz egyszerű a feladat. Nagyon precízen kell játszanunk, nekik is nagyon fontos meccs lesz ez."

Azzal együtt, hogy a magyaroknak most a svédek elleni meccsre kell koncentrálniuk, nagyon oda kell figyelni a következő, Horvátország elleni összecsapásra, mert az igazi sorsdöntő meccs az lesz és nem a szombati.

Persze mekkora öröm és boldogság lenne, ha a mieink szombaton győzelemmel hagynák el a pályát.

Ha nem így történik, az sem tragikus, mert a hétfői horvát meccs behúzásával még mindig oda lehetne érni a 9. helyre, ami az olimpiai selejtezőre jogosító utolsó helyezés. Márpedig a 9. helyért nem rendeznek helyosztót.

Lukács Viktória örül a tokiói olimpián a svédek elleni mérkőzésen Forrás: AFP/Fabrice Coffrini

Ezt úgy állapítják meg, hogy a négy középdöntős csoport négy harmadik helyezettjének összteljesítményét nézik meg.

Ebben a különversenyben mi most még jól állunk,

éppen ezért kell odafigyelni arra, hogyha kikapunk a svédektől, ne legyen súlyos, sok gólos a vereség.

Vámos Petra

"Nyilván a montenegrói vereség még mindig fájó pont. Ott egy félidőt játszottunk magas szinten, ezt kell 60 percig csinálni. Kemény dió lesz a svéd válogatott, de nekik fogunk menni a meccs elején. Ez egy All-in szituáció. Minden energiánkat mozgósítani kell, hogy legyen esélyünk."

Balkáni hangulatot akarnak a svédek

A csapat - érthető oknál fogva - most még nem foglalkozik ezzel a 9. helyezéssel, bár biztosak lehetünk abban, hogy a szakmai stáb tisztában van ennek a jelentőségével. Mi most tényleg arra készülünk, hogy nekimenjünk a svédeknek - úgy, ahogy ezt a Szenegál elleni meccs elején megtettük már. Az is biztos, hogy a skandinávok sem lehetnek teljesen nyugodtak. Nekik ez lesz az első igazán komoly meccsük a tornán, nem véletlen, hogy az edzőjük, Tomas Axnér is azt fejtegette a szombati svéd lapokban, hogy - idézem -

A svédek mestere ezzel arra is célzott, hogy az eddigi hűvös, visszafogott svéd drukkolás semmit sem ér. Arról nem szólt, hogy ez a svéd csapat eddig egyetlen hazai meccsén sem tudta teljesen megtölteni a hatalmas csarnokot, amit errefelé legalább olyan meghökkenéssel fogadnak, mint ugyanezt a szituációt Dániában és Norvégiában.

"A tempójuk nagyon gyors, szóval, kemény csata vár ránk, de ezt az utat választottuk. Ebben a sportágban senkit sem lehetetlen legyőzni. Az olimpián meg is vertük őket, de minden meccs más. Japán mutatja meg, hogy itt nincs lehetetlen. Néztük a meccsüket Dánia ellen, hát, nem gondoltam volna, hogy nyerhetnek. A svéd együttes nagyon erős, tele vannak rutinos játékosokkal, magasak, fizikálisak."

Nem mi vagyunk az esélyesek

Bármit is mondanak a svédek és bármennyire is próbálnak bennünket altatni, ennek a meccsnek még akkor is ők az esélyesei, ha ez a svéd válogatott nem tartozik a világverő csapatok közé. Nálunk kapusfronton elég vékony a helyzet, mert

a Szenegál ellen megsérült Szemerey Zsófi nem léphet pályára

(nem csak szombaton, az egész vb-n sem), így a harmadik számú kapus, Bukovszky Anna lépett elő másodiknak Bíró Blanka mögé. Bízzunk abban, hogy nem lesz újabb sérülés, mert a magyarok bő keretében sincs már olyan kapus, akit otthonról be lehetne hívni a világbajnokságra.

A svédek elleni összecsapás szombaton este 20.30-kor kezdődik. A meccset az Origo a helyszínről közvetíti.