Vágólapra másolva!
A magyar női kézilabda-válogatott sokkal jobban játszott Szenegál ellen, mint azt tette a Montenegróval szemben elvesztett utolsó csoportmérkőzésén és magabiztosan, 30-20-ra győzte le afrikai ellenfelét. A horvátok is nyertek Montenegró ellen, így a magyarok még mindig versenyben vannak az olimpiai selejtezős helyek egyikének megszerzéséért.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 26. női kézilabda-világbajnokságról, Göteborgból.

Helyszínt váltott a magyar női kézilabda-válogatott, hiszen a helsingborgi csoportmérkőzéseket követően a középdöntős csoportban már Göteborgban, a hatalmas Scandinavium csarnokban játssza le.

Ez a terem össze sem hasonlítható a Helsingborgan látott csarnokkal, hiszen itt, a kapuk mögött is óriási tér tátongott.

A 12 ezres hatalmas létesítményt természetesen nem vetette szét az érdeklődés.

A középdöntő első meccsén a végig vezető horvát csapat 26-25-re legyőzte azt a Monetengrót, amelytől mi kikaptunk 6 góllal. Ebből a szempontból tehát tovább kavarodott a helyzet a csoportban, bár annyival mégis tisztább lett a kép, hogy

a mieinknek biztosan 3 győzelem kellett a legjobb nyolc közé jutáshoz.

De ennyire nem volt érdemes előre szaladni, mert egyelőre a nagyon masszív és erős szenegáli csapat tornyosult előttünk.

Győri-Lukács Viktória a labdával Forrás: TT News Agency via AFP/Adam Ihse/Bjorn Larsson Rosvall

Abból sem volt érdemes kiindulni, hogy a vb során egyszer már játszottunk afrikai válogatott - Kamerun - ellen, mert a szenegáli csapat jóval erősebb és masszívabb társaság volt náluk. Szenegál a vb első meccsén majdnem legyőzte a horvátokat - végül döntetlen lett az a meccs - magabiztosan verték meg Kínát és sokáig szoros meccset játszottak a svédekkel.

Főleg ez utóbbi kellett figyelmeztető jelként hasson számunkra.

Egy szélsőgóllal - Schatzl Nadine révén - a magyar csapat szerzett vezetést, majd büntetőből Klujber már 2-0-ra növelte az előnyt. Sagna egy hatalmas átlövésgóllal jelezte, hogy Szenegál is megérkezett, ráadásul ekkor a magyarok emberelőnyben voltak. A szenegáli csapat igazi grundkézilabdát játszott, sok volt az esetlegesség, így fokozatosan tudott elhúzni Magyarország. A 10. percben már 5-1-re vezettünk, ekkor Győri-Lukács volt a góllövő.

Nem csoda, hogy a szenegáli csapat azonnal időt kért.

A szenegáli Sagna, aki a csoportmeccsejk után vezette a vb góllövőlistáját most is suhintott egyet, ezzel lett 2-5 az állás. A két csapat között mind a tudásbeli, mind a sebességbeli különbség látványos volt. Bár a magyarok két perc alatt három kapufát is lőttek, semmi sem veszélyeztette a játékunkat. A 17. percben már 8-2-re vezetett a magyar válogatott. Aztán Vámos lőtte a kilencediket, ezt a meccset tényleg hátradőlve lehetett nézni.

Kuczora Csengle lő a szenegáli kapura Forrás: TT News Agency via AFP/Adam Ihse/Bjorn Larsson Rosvall

Az afrikai csapat támadásban teljesen tanácstalannak bizonyult.

Önbizalomnövelőnek ez a meccs kiváló volt, jöttek is a labdaszerzések és a gyors indítások.

11-2-es állásnál a meccs eldőlni látszott, meg az is kitűnt, hogy a szenegáli csapat csak önmaga árnyékaként ténfergett a pályán. Akadtak azért szép megmozdulásaik is, de ezek szerencsére ritkán jöttek be, ámbátor Sagna alaposan megszórt bennünket. Oda kellett figyelni, mert a szenegáli csapat 5 perc alatt úgy dobott öt gólt, hogy egyet kapott csak. Az első félidő végén azonban ismét odafigyeltünk a támadójáték pontosságára, így a szünetben 14-8-ra vezetett Magyarország.

Vámos Petra jól játszott az első félidőben Forrás: AFP/Bjorn Larsson Rosvall

A második félidő gyors gólváltással indult, de a szenegáliak mintha kissé lendületesebben játszottak volna ekkor. De aztán a gyors magyar gólok lehűtötték őket, főleg azok, amelyek szép akciók után születtek meg.

A 36. percben már 18-10-re vezetett a magyar csapat. A szenegáliak időkéréssel próbálták lassítani a magyarokat - hiába.

Nagyon elkapta a fonalat a magyar csapat, jöttek is a szebbnél szebb támadások és gólok is. Az ellenfél csak néha tudott hozzászólni a meccshez. Vámos testcseles betörése után már tíz góllal vezetett Magyarország (22-12), ez a meccs tehát eldőlt. Mégsem lehetett lazítani, mert itt minden dobott gólnak nagy jelentősége volt, hiszen

a 9. helyért nem rendeznek majd meccset,

és ez a 9. helyezés is jó lehet még az olimpiai selejtező elérésére.

Vámos Petra és Diebana Sy csatája Forrás: AFP/Adam Ihse/Bjorn Larsson Rosvall

A nap legszebb gólját egy gyorsindítás után Schatzl Nadine lőtte laza csuklómozdulattal. Ez tényleg csodálatos alakítás volt. A 45. percben 23-16-ra vezettünk, kissé közelebb jöttek tehát a szenegáliak. Ekkor már a magyar cserejátékosok is szerepet kaptak,

pályára lépett a Fradi fiatalja, a 19 éves Simon Petra is.

24-17-es magyar vezetésnél időt kértünk, miközben a magyar drukkerek folyamatosan cserére biztatták Golovin kapitányt. Ha a kapusposztra gondoltak, akkor ez bejött, mert a fáradó Bíró Blankát Szemerey Zsófi váltotta fel. Fél perc múlva egy szerencsétlen ütközést követően ölben kellett lehozni a magyar kapust. Hihetetlen balszerencse volt mindez, Bíró Blankának kellett visszajönnie. A magyar kapus még egy üres kapus gólt is dobott két perccel a vége előtt, majd a tízgólos különbség egy gyönyörű Márton-góllal alakult ki.

A magyar női kézilabda-válogatott a vártnál sokkal könnyebben és magabiztosan verte meg tehát Szenegált és ezzel életben tartotta továbbjutási reményeit a világbajnokságon.

Eredmény, középdöntő, 1. forduló, I. csoport: Magyarország-Szenegál 30-20 (14-8)
Göteborg, Scandinavium, v.: Ku, Li (dél-koreaiak)
lövések/gólok: 48/30, illetve 39/20
gólok hétméteresből: 7/7, illetve 1/1
kiállítások: 8, illetve 6 perc

Magyarország: Böde-Bíró 1 - Győri-Lukács 5, Klujber 9, Vámos 4, Bordás 1, Kuczora 2, Szöllősi-Schatzl 5, cserék: Papp, Füzi-Tóvizi, Debreczeni-Klivinyi 1, Albek, Pásztor, Simon, Márton 2