Élet-halál meccs jön a magyar női kézilabda-válogatottnak

Göteborg, 2023. december 7. A győztes magyar válogatott játékosai ünnepelnek az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének első fordulójában játszott Szenegál - Magyarország mérkőzés végén a svédországi Göteborgban 2023. december 7-én. A magyar válogatott 30-20-ra győzött. MTI/Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Egy nappal a magyar női kézilabda-válogatott Svédország elleni, újabb sorsdöntő mérkőzése előtt visszafogottan bizakodó a magyarok hangulata Göteborgban. Az Origónak a szövetségi kapitány, Golovin Vlagyimir mellett Papp Nikoletta, Klujber Katrin és Vámos Petra is nyilatkozott. 

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 26. női kézilabda-világbajnokságról, Göteborgból.

Kezdjük a legfontosabbal:

cikkünk megjelenésének pillanatában még nincs hivatalos álláspont a Szenegál elleni mérkőzésen megsérült magyar kapus, Szemerey Zsófi állapotáról.

Pénteken, kora délután találkoztunk a csapattal, Szemerey is ott volt az ebédnél. A Mosonmagyaróvár kapusa egyelőre mankóval tud járni, de már mindkét lábát tudta használni. Ugyanakkor szinte biztos, hogy

ezen a világbajnokságon már nem tud a kapuba állni.

A sérülés pillanata: Szemerey Zsófi kapus (b) és a szenegáli Dienaba Sy az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének első fordulójában játszott Szenegál - Magyarország mérkőzésen a svédországi Göteborgban Forrás: MTI/Illyés Tibor

A sérülés valamilyen szinten biztosan rányomja a bélyegét a magyar csapat játékosainak állapotára, de erről a mieink nem akartak sokat beszélni. A szövetségi kapitány, Golovin Vlagyimir szerint nagyon sajnálatos, ami történt, de ez bárkivel bármelyik mérkőzésen megeshet.

Tudjuk, hogy hazai pályán játszanak, nem lesz egyszerű a feladat. Nagyon precízen kell játszanunk, nekik is nagyon fontos meccs lesz ez. Ám ők sem gépek, emberek. A dán-japán meccs mutatja meg, mennyire nehéz lehet egy hazai pályán küzdő csapatnak a világbajnokságon.

Golovin Vlagyimir, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének első fordulójában játszott Szenegál - Magyarország mérkőzésen a svédországi Göteborgban Forrás: MTI/Illyés Tibor

A svédek ellen az is kulcskérdés lesz, hogy a cserejátékosok mit tudnak a padról hozzátenni a játékunkhoz. A korábbi meccseken is próbáltam sokat cserélni, mert 60 percet senki sem tud folyamatosan a pályán lenni.

Ami a helyzetünket illeti, két győzelem biztosan elég lehet a nyolc közé jutáshoz. A 9. hely esetleges megszerzéséről most nem szeretnék beszélni, mert ott sok szempont dönt majd, s ezek nem mindegyike múlik rajtunk. Mi most tényleg saját magunkkal foglalkozunk és nem számolgatunk."

Vámos Petra szerint nem kell senkitől sem félnie a magyaroknak. "Nyilván a montenegrói vereség még mindig fájó pont.

Ez egy All-in szituáció. Minden energiánkat mozgósítani kell, hogy legyen esélyünk.

A győztes magyar válogatott játékosai ünnepelnek az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének első fordulójában játszott Szenegál - Magyarország mérkőzés végén a svédországi Göteborgban Forrás: MTI/Illyés Tibor

A teher mindkét csapaton rajta van. Rajtunk is, de a svédeken is, mert ők játszanak hazai pályán. Biztosan fantasztikus hangulat lesz, remélem, mi okozunk most meglepetést.

Mással nem. Szerintem amúgy a svédek tudják, hogy ellenünk egyáltalán nem mehetnek biztosra. Japán megmutatta, hogy itt nincsenek legyőzhetetlen csapatok. Sok van bennünk és a jó csapatok ellen is tudunk kiváló teljesítményt nyújtani. Szemerey Zsófi sérülése borzalmas pech, erre nehéz mit mondani.

Ezért volt kicsit keserédes a Szenegál elleni győzelem.

A montenegrói vereség után a csapaton belül megrogyott a hangulat, onnan jöttünk vissza, most meg azért nem tudunk felhőtlenül örülni, mert Zsófi megsérült."

Klujber Katrin így beszélt az Origónak:

A tempójuk nagyon gyors, szóval, kemény csata vár ránk, de ezt az utat választottuk. Ebben a sportágban senkit sem lehetetlen legyőzni. Az olimpián meg is vertük őket, de minden meccs más.

Klujber Katrin az olimpiai kvalifikációs női kézilabda-világbajnokság középdöntőjének első fordulójában játszott Szenegál - Magyarország mérkőzésen a svédországi Göteborgban Forrás: MTI/Illyés Tibor

Lelkileg jól vagyunk,

A Montenegró elleni első félidei játék sem biztos, hogy elég lehet Svédország ellen, de ezt a teljesítményt kellene fokozni. Szerintem a svédek is látják rajtunk, hogy erősek tudunk lenni, tudják, hogy fiatal a csapatunk, de tisztelnek bennünket."

Papp Nikoletta véleménye: "Jól vagyunk, a Szenegál elleni győzelem lendületet adott nekünk. Erőt merítünk a csütörtöki győzelemből.

Nekünk arra kell koncentrálni, hogy egyetlen pillanatra se veszítsük el a fókuszt és a koncentrációt, mert ezt a svédek könyörtelenül megbosszulják."

A Svédország elleni középdöntős mérkőzés szombaton este 20.30-kor kezdődik Göteborgban. A meccset az Origo élőben közvetíti.