Már a játékosok is őrjöngenek a botrányos jegyárak miatt a női kézivébén

Horizontal
Norway's centre back #10 Stine Oftedal reacts during the main round match between Slovenia and Norway of the IHF World Women's Handball Championship in Trondheim, Norway on December 8, 2023. (Photo by Beate Oma Dahle / NTB / AFP)
Vágólapra másolva!
Miközben a norvég női kézilabda-válogatott veretlenül menetel a részben Norvégiában rendezett világbajnokságon, a csapat játékosai most azért szidják saját szövetségüket, mert az ott dolgozó illetékesek csak egyetlen meccsre voltak hajlandóak csökkenteni a magas belépőárakat.

Kiküldött munkatársunk, Lantos Gábor helyszíni jelentése a 26. női kézilabda-világbajnokságról, Göteborgból.

Újra kitört a jegycirkusz

Sem Norvégiában, sem Dániában nem csendesedik az a cirkusz, amely a világbajnokság túlárazott jegyárai miatt keletkezett. A norvég szervezők az Angola elleni középdöntőre - egyszeri alkalommal - csökkentették a jegyek árát. Ekkor minden belépő 200 koronába (7000 forintba) került. Ennek meg is lett a hatása, mert a trondheimi Spektrum Arénában 6806 néző jelent meg (még ez sem jelentett telt házat, hiszen a csarnok teljes befogadóképessége 8960 fő.)

Ám az akciónak az Angola elleni meccs után vége lett, mert Szlovénia ellen már a régi, túlárazott módszerekkel árulták a belépőket.

Ennek meg is lett az eredménye, mert a szlovénokkal szembeni meccsen csak 5542 néző jelent meg.

Stine Oftedal gólöröme a szlovénok elleni meccsen, Trondheimben Forrás: AFP/Beate Oma Dahle

A norvég válogatott játékosai most ezek miatt idegeskednek és ócsárolják saját szövetségüket. Maren Aardahl a Dagbladet című norvég lapnak azt mondta, hogy már a torna elején az alacsonyabb árakon adott jegyekkel kellett volna kampányolnia a szövetségnek.

A norvég csapat másik játékosa, Camilla Herrem azt mondta: "A vb eddigi legfontosabb meccse jön vasárnap a franciák ellen. Azt akarom, hogy tele legyen a csarnok. Ha a szövetség vezetése azt látja, hogy nem jönnek ki az emberek, vigyék le a jegyek árát. Nincs más megoldás.

A norvég szövetség rövid közleményben úgy reagált, hogy nem csökkentik a jegyek árát.

Dániában is áll a bál

Közben Dániában is újra előkerült a téma, különösen azok után, hogy a japán válogatott egy góllal legyőzte a társházigazdát. A B.T. című online lap sportoldalán "Óriási a vb-válság" címmel jelent meg egy cikk, amely azt boncolgatta, miért nem sikerült megtölteni a herningi csarnokot. A lehetséges 12.500 helyett 6700 néző látta a dán csapat döbbenetes vereségét. Dániában is több szurkoló bírálta a 300-700 dán korona közötti jegyárakat, de a dán szövetség - a norvéghoz hasonlóan - visszautasította ezeket a panaszokat.

Jan Kampmann, a vb szervezőbizottságának az elnöke azzal érvelt, hogy a rendezők egyetlen komoly bevételi forrása a jegyek eladásából ered, éppen ezért szó sem lehet semmiféle csökkentésről.

Üres lelátók Herningben a Dánia-Chile vb-meccsen Forrás: B.T.

A skandináv országokban eddig teljesen szokatlan jelenséggel állunk szemben.

Az eddig itt megrendezett számtalan kézilabda világ- és Európa-bajnokság mindig átütő közönségsikert hozott. Az pedig korábban teljesen elképzelhetetlen volt, hogy Dánia, Svédország vagy Norvégia ne telt ház előtt játssza le a haza rendezésű meccseit.