Vágólapra másolva!
Székely Norbert szövetségi kapitány szerint a magyar női kosárlabda-válogatott nem találkozik verhetetlen ellenféllel februárban a soproni olimpiai selejtezőn.

A szövetség hétfői sajtótájékoztatóján a szakvezető azzal kezdte, hogy a tavalyi Európa-bajnokságon negyedik csapat az elmúlt hét évben egyre komolyabb lépcsőfokokat mászott meg, és a következő egyértelműen az olimpiai kvalifikáció lesz.

- fejtette ki Székely Norbert.

Székely Norbert, a női kosárválogatott szövetségi kapitánya Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

"Japánnak mozgékony együttese van magas ember nélkül, az egész pályán játszanak előre és hátra,

Kanada már jobban hasonlít szerkezetileg az európai válogatottakra, nagyon fizikális csapat hat-hét kulcsemberrel, míg a spanyolokat jól ismerjük, és talán utol is értük őket.

Lehetünk náluk jobbak egy-egy meccsen, és remélem, ez a meccs február 11-én lesz. Összességében nem lesz olyan ellenfelünk Sopronban, amelytől ki kéne kapnunk, mint mondjuk az Egyesült Államok, Ausztrália vagy Kína."

A kapitány kihirdette 15-ös keretét, amely a selejtezőre készül, ez a létszám két nappal a torna előtt szűkül majd 12-re, és azon a kereten - mint azt az MTI-nek elmondta - már nem lehet menet közben változtatni.

Varga Alíz, a Sopron Basket játékosa kifejtette, a hűség városában már régóta készülnek az év egyik legfontosabb sporteseményére.

"Én is izgatottan várom, és minden esélyünk megvan a kijutásra.

- jelentette ki a 22 éves kosaras.

Varga Alíznak (14-esben) rengeteget jelent, hogy Sopronban rendezik a tornát Forrás: Origo

A magyarok a selejtezőben az idei Amerika-bajnokságon bronzérmes Kanada ellen kezdenek, majd az olimpiai ezüstérmes japánokkal, végül az Eb-második spanyolokkal találkoznak a Novomatic Arénában, amely a korábbi Euroliga Final Fourokhoz hasonlóan 2500 férőhelyesre bővül. A négyesből az első három jut ki a párizsi olimpiára.
A magyar női válogatott eddig egyszer, 1980-ban szerepelt olimpián, és negyedikként zárt Moszkvában.

A válogatott 15 fős kerete az olimpiai selejtezőre:
Aho Nina (DVTK Hun-Therm), Dombai Réka (Serco UNI Győr), Dubei Debóra (Serco UNI Győr), Goree Cyesha (Serci UNI Győr), Határ Bernadett (Salamanca, spanyol), Horváth Bernadett (TARR KSC Szekszárd), Juhász Dorka (Schio, olasz) Kányási Veronika (DVTK Hun-Therm), Kiss Virág (Mersin, török), Lelik Réka (DVTK Hun-Therm), Ruff-Nagy Dóra (Serco UNI Győr), Sitku Zsuzsanna (Sopron Basket), Studer Ágnes (Carolo Basket, francia), Török Ágnes (Serco UNI Győr), Varga Alíz (Sopron Basket)

A soproni selejtezőtorna programja:


február 8., csütörtök:
Spanyolország-Japán 16.30
MAGYARORSZÁG-Kanada 19.00


február 9., péntek:
Kanada-Spanyolország 15.30
MAGYARORSZÁG-Japán 18.00


február 11., vasárnap:
Kanada-Japán 15.00
MAGYARORSZÁG-Spanyolország 17.30