Vágólapra másolva!
A magyar női vízilabda-válogatott kedden este 20:30-tól Olaszországgal csap össze az eindhoveni Európa-bajnokság negyeddöntőjében. A találkozó előtt Gerendás György, a Ferencváros női csapatának szakmai igazgatója beszélt a várakozásairól.

A női pólósok az Eb csoportkörében vereséget szenvedtek Görögországtól és Hollandiától, majd kiütötték Horvátországot, a hétfői nyolcaddöntőben pedig Csehország ellen diadalmaskodtak. A következő ellenfél a címvédő spanyolok mögött csoportmásodikként végző olasz válogatott lesz, akivel kedden este játszik Magyarország a legjobb nyolc között. Mihók Attila és Cseh Sándor együttese számára a cél a győzelem, amivel nagy lépést tenne a párizsi olimpia felé a válogatott – Gerendás György pedig természetesen szintén sikerben reménykedik.

Gerendás György bízik a magyar női vízilabda-válogatott sikerében Fotó: Szabó Gábor - Origo

„A korábbi, görögök és hollandok elleni csoportvereségek már nem számítanak, hiszen a lányok azért utaztak Hollandiába, hogy ezt a két csapatot [a görögöt és az olaszt] megelőzzék, mivel azok még nem szereztek olimpiai rajtjogot.

– mondta az FTC női csapatának szakmai igazgatója a Metropolnak. – Keddtől tilos hibázni, amennyiben ott szeretnénk lenni a párizsi olimpián. Az végképp mindegy, hogy szerzünk-e érmet Eindhovenben vagy sem,

Meg kell előzni a görögöket és az olaszokat

Gerendás György arra utalt, hogy a spanyol és a holland női vízilabda-válogatott a tavalyi világbajnoki döntős szereplésével, Franciaország pedig házigazdaként már biztos olimpiai résztvevő, és a mostani Eb-ről az őket leszámítva legelőrébb végző együttes jut ki Párizsba. Az esélyek alapján Hollandia és Spanyolország is elődöntőbe jut kedden, valamint a görögök is legyőzik a franciákat, így

a magyar-olasz negyeddöntő győztesének az elődöntőtől kezdve csak az lenne a feladat, hogy Görögország előtt végezzen az Európa-bajnokságon.

Az olimpiai bajnok Gerendás György örömmel vette azt is, hogy Neszmély Boglárka, az általa felkészített ferencvárosi vízilabdakapus jól tette le névjegyét élete első Eb-összecsapásán, a horvátok ellen. Gerendás hozzátette, szerinte

nem kétséges, hogy ott lesznek a párizsi olimpián a magyarok.

Az Eb után még két hely lesz kiadó a párizsi olimpia tízfős mezőnyében, amelyet a februári, dohai világbajnokság két legeredményesebb, kvótával még nem rendelkező csapata kap majd meg.