Megsemmisítő győzelemmel kezdték a póló-Eb-t a szerbek

waterpolo Horizontal
Serbia's Nikola Jaksic celebrates scoring during the Tokyo 2020 Olympic Games men's water polo gold medal match between Greece and Serbia at the Tatsumi Water Polo Centre in Tokyo on August 8, 2021. (Photo by Angela WEISS / AFP)
Vágólapra másolva!
A szerb válogatott a papírformának megfelelően fölényes győzelmet aratott az izraeli csapat felett a horvátországi férfi vízilabda Európa-bajnokságon, a C csoport dubrovniki nyitányán.

Ez az első Eb, amelyet kétdivíziós formátumban bonyolítanak le: a legutóbbi, spliti viadal első nyolc csapata - köztük az ezüstérmes magyar válogatott - küzd két csoportban az elitosztályban, míg a második divízióban a selejtezőt sikerrel vett együttesek, szintén két négyes csoportban. Az olimpiai bajnok szerbek azért kerültek a második divízióba, mert a 2022-es Eb-n csak kilencedikek lettek.

Nikola Jaksics és a szerb csapat nem ismert kegyelmet Izrael ellen Forrás: AFP/Angela Weiss

Az első divízióban az első két helyen végző gárdák automatikusan a negyeddöntőbe kerülnek, a harmadikok a második vonal csoportmásodikjaival, a negyedikek pedig a csoportelsőkkel találkoznak a keresztbejátszásban. A győztesek a nyolcba jutnak, a vesztesek pedig majd a 9-12. helyért folytatják szereplésüket.

A B csoportban szereplő magyar csapat csütörtökön 10-8-ra kikapott a görögöktől, szombaton a georgiaiakkal, hétfőn pedig az olaszokkal játszik.

Az Eb-n egy olimpiai kvótát osztanak ki - alapesetben az aranyérem jelent párizsi kvalifikációt. Ha esetleg egy már kijutott együttes - a magyar vagy a görög - nyerne, akkor a legmagasabban rangsorolt nem kvalifikált csapat jut ki.

Eredmények, csoportkör, 1. forduló:
C csoport (Dubrovnik):
Szerbia-Izrael 22-1 (6-0, 5-0, 5-1, 6-0) Németország-Málta 18-13 (6-5, 3-4, 6-2, 3-2)
D csoport (Zágráb):
Szlovákia-Szlovénia 11-7 (5-2, 0-1, 2-2, 4-2) Románia-Hollandia 12-8 (3-1, 3-3, 4-3, 2-1)